Още рецепти » Консервиране на сливи

 Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи

Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставяме сливите през нощта да си пуснат сока. Загряваме фурната на умерена температура, наливаме оцета, слагаме карамфилчетата и печем, разбърквайки периодично. Конфитюрът е готов, щом дървената лъжица започне да прави ясна пътечка по дъното на съда. Наливаме го горещ в сухи бурканчета, които завръзваме с целофан и затваряме с капачки.

Туршия от сливи

Нaчин на приготвяне: За туршията използваме кисели сливи. Измиваме ги и ги нареждаме в голям стъклен съд, като между тях слагаме пресен чесън, който наскоро е образувал глави. Приготвяме саламура от равни количества вода и оцет, като на 1 л течност слагаме 150 г сол. Кипваме саламурата, изчакваме да изстине и заливаме сливите. След 1 седмица започваме да претакаме туршията, като правим това 6 пъти през 2 дни.

Сладко от сини сливи

Прoдукти: 700 г сливи, 1 кг захар, 1 ч.ч. винена киселина /лимонтузу/, 200 мл вода
Нaчин на приготвяне: Избираме доре узрели, но не и презрели плодове, изваждаме им костилките и обелваме кожицата. Наръсваме обелените сливи със захарта и ги варим на умерен котлон, докато дървената лъжица не започне да прави пътечка по дъното на съда. В края на варенето прибавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода. Оставяме готовото сладко да пренощува и на другия ден го разливаме в бурканчета върху които опъваме целофан. Отгоре затваряме с капачки.

Фино сладко от сини сливи

Прoдукти: 70 броя сини сливи, 1 кг захар, 1 ч. л. лимонена киселина, 3-4 листа индрише, 70 орехови ядки (или бадеми).
Нaчин на приготвяне: Добре измитите сливи обелваме и веднага пускаме в студена вода, за да не почернеят. Изваждаме костилките и поставяме плодовете във варна вода (1 ч. ч. гасена вар на 3 л вода) за 1 час. Сваряваме сироп до сгъстяване от захарта с 1 ч. ч. вода. Отцеждаме сливите и поставяме внимателно във всяка по една орехова ядка. Слагаме сливите в сиропа и варим на силен огън до сгъстяване. Започне ли течността да се сгъстява, намаляваме огъня и прибавяме индришето, а малко преди готовност добавяме и лимонената киселина.

Конфитюр от сини сливи

Прoдукти: 1,5 кг сливи, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 200 мл вода
Нaчин на приготвяне: Изчистваме сините сливи от костилките, като използваме течността, която се е образувала при махането на костилките. Ако не е останала такава, от водата и захарта варим сироп. Щом почне да се сгъстява, пускаме сливите и варим 20-25 мин, като периодично обираме пяната с решетеста лъжица. Варим докато плодовете станат почти прозрачни, а сиропът се сгъсти. Добавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода, варим още 2-3 мин и разливаме конфитюра в буркани. Съхраняваме на хладно място.

Конфитюр от сини сливи и ябълки

Прoдукти: 2 кг добре узрели сливи, 1 кг ябълки, 1.5 кг захар, настърганата кора на 1/2 лимон, 1 ч.л. канела на прах
Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с канелата и лимонената кора. Обелваме ябълките, изчистваме ги от семките и ги нарязваме на малки парченца. Разполовяваме сливите и вадим костилките. Редим на пластове - сливи, захар, ябълки, захар. Варим на силен котлон с непрекъснато бъркане, докато се получи гъст конфитюр. Насипваме го топъл в бурканите.

Мармалад от сини сливи

Прoдукти: на 1 кг сливи – 750 г захар, 4-5 зърна карамфил, 1 к.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Избираме много добре узрели и дори презрели сливи. Изчистваме наранените или загнили места. Сваряваме ги на умерен котлон с много малко вода, а ако са достатъчно сочни – без вода. Претриваме сварените сливи през гевгир, за да отстраним ципите и костилките и прехвърляме пюрето в широк съд. Ако сливите не са достатъчно сладки добавяме захар на вкус. Добавяме карамфилчетата и оцета и варим, докато дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда. Насипваме мармалада топъл в сухи буркани и го оставяме да изстина и да хване коричка. Върху гърлата опъваме мокър целофан и затваряме с капачки.

Мармалад от сини сливи с канела

Прoдукти: на 1 кг сливи – 750 г захар и 1 с.л. канела
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, изваждаме костилките, нареждаме ги на един ред в тавичка и ги запичаме в умерена фурна. По средата на печенето ги поръсваме със захар и канела. Ако сливите не са достатъчно сочни, прибавяме и една кафена чаша вода.

Джем от сини сливи

Прoдукти: на 1 кг сливи – 800 г захар, 1,5 л избистрена варна вода, 100 мл сливова ракия, 1/4 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги на течаща вода и ги режем на четири по дължина. Кипваме захарта в 100 мл вода и пускаме сливите да се варят в нея 15 мин. Щом станат полупрозрачни изваждаме ги с решетеста лъжица, а сиропа варим, докато се сгъсти. Прибавяме лимонената киселина разтворена в малко вода, оставяме го да изстине и сипваме ракията. Плодовете нареждаме в сухи бурканчета и ги заливаме със сиропа. Затваряме с капачки и държим на хладно място.

Петмез от дини със сливи

Прoдукти: дини, сини сливи, натриев бензоат (или бяла пръст).
Нaчин на приготвяне: Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през цедка. Възваряваме получения сок и го пресичаме с натриев бензоат. Слагаме избистрения сок да ври на огъня, докато се посгъсти. После прибавяме сливите, като на 3 л сгъстен сок слагаме 1 кг сливи. Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед. По желание можем накрая да прибавим орехови или бадемови ядки. Разсипваме петмеза в буркани, след като изстине.

Пестил от сини сливи

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не получим гъста каша. После изсипваме пестила в тава, която сме покрили с намаслена хартия и го изсушаваме от двете страни в слаба фурна. Навиваме готовия пестил на руло и го съхраняваме на сухо място.

Компот от сини сливи

Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г захар, 250 мл вода
Нaчин на приготвяне: Избираме узрели, но твърди сливи, разполовяваме ги и им махаме костилките. Нареждаме ги в бурканите и ги заливаме догоре с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 15 мин.

Стерилизирани сини сливи без захар

Нaчин на приготвяне: Измитите сини сливи нарязваме напречно на половинки и изчистваме от костилките. Бланшираме за малко във вряла вода и подреждаме в бурканите без добавки. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Боденското езеро и приказните гледки

Боденското езеро е известно като Бодензее, езерото Констанц или Швабско море, защото неговата голяма северна част се намира в Германия. Швейцария също е успяла да запази за себе си частичка от този ра...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

В ъгъла сложете сансевиерия

Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Начало