Още рецепти » Специалитети с миди

 Специалитети с миди

Миди по испански

Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с виното и водата. Прибавяме ситно нарязаните лук и магданоз, подправките и сол на вкус. Захлупваме и задушаваме, докато мидите се разтворят. Изваждаме ги и варим бульона, докато течността се поизпари. Прибавяме брашното, размито в 1-2 с.л. вода и варим, докато сосът се сгъсти. Поднасяме мидите с така приготвения сос.

Миди в бял сос

Продукти за 4 порции:1 кг миди, 1 глава лук, 100 г краве масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме мидите в подходящ съд върху силен огън, за да се отворят, след което ги изваждаме от черупките и ги измиваме. Заливаме ги с подсолена вода, колкото да ги покрие и ги варим на умерен огън. Запържваме ситно нарязания лук в разтопеното масло, прибавяме брашното и също леко го позапържваме. Наливаме 1 ч.ч. хладка вода и виното, посгъстяваме соса на огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Накрая прибавяме сварените и отцедени миди.

Миди плакия

Продукти за 4 порции: 1 кг миди с черупките, 2 глави лук, 2 моркова, 4 картофа, 1 парче целина, 4 домата, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 1 ч.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с вода, така че да ги покрива два пъти и варим, докато черупките се разтворят. Изваждаме месестата част и я измиваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните на пръчици моркови, целина и картофи и задушаваме още 15 мин. Накрая слагаме нарязания чесън и обелените и настъргани домати. Когато сместа заври, прибавяме мидите, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и посоляваме на вкус. Захлупваме плътно и печем в умерена фурна 45 мин. Сгъстяваме плакията с леко препеченото брашно, размито с малко вода, и я оставяме да къкри още 5-6 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Картофено руло с миди

Прoдукти: 500 г готово картофено пюре, 500 г сварени или консервирани миди, 50 г краве масло, 3 с.л. брашно, 1 яйце, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме картофеното пюре с брашното, разбитото яйце и половината от размекнатото масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме тесто, което разстиламе върху алуминиево фолио, така че да се получи правоъгълна кора. Разстиламе отцедените миди в средата на кората по нейната дължина. Поръсваме с останалото масло и ситно нарязания копър. С помощта на фолиото увиваме мидите с картофената кора, като прищипваме краищата и ги заглаждаме. Слагаме рулото в намаслена тавичка и печем 20-25 мин в предварително загрята фурна.

Миди с домати на фурна

Продукти за 4 порции: 2 кг миди с черупките, 1 морков, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 6 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. препечено брашно, 1 дафинов лист, копър, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим мидите, докато се разтворят черупките. Изваждаме ядките и ги измиваме. Загряваме олиото и задушаваме 15 мин ситно нарязания морков и едро нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, заливаме с 1 ч.ч. вряща подолена вода, слагаме дафиновия лист и варим още 30 мин на умерено тих огън. После слагаме мидите и счукания с малко сол чесън. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Печем в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито с 3 с.л. студена вода. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.

Панирани миди

Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди с черупките, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 дафинови листа, 4-5 зърна черен пипер, сол, 200 мл олио. За панировката: 1 ч.ч. бира, 1/2 ч.ч. вода, 4 с.л. брашно, 2 яйца.

Нaчин на приготвяне: В голям съд с вода слагаме виното, черният пипер, дафиновите листа и солта. Кипваме на огъня и слагаме мидите, както са с черупките. Варим 7-8 мин. Отделно разбъркваме продуктите за панировката, докато получим хомогенна смес. Изваждаме ядките от сварените миди и ги потапяме в приготвената паста. Пържим ги в сгорещено олио, което трябва да ги покрива.

Пилаф от миди

Продукти за 6 порции: 1 кг миди, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 домата, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме добре черупките на мидите, измиваме ги и ги задушаваме в олиото заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът стане златист и черупките леко се отворят, прибавяме виноно, обелените и ситно нарязани домати, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с 3 ч.ч. вода и варим 15 мин на слаб огън. Щом се изпари половината от водата, прибавяме ориза и варим, докато се изпари и останалата вода. Поднасяме мидите със или без черупките.

Яхния от миди

Продукти за 2-3 порции:30 миди, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 4-5 скилидки чесън, 1 к.ч. бяло вино, 8-10 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим мидите на силен огън, докато се разтворят. Изваждаме ги от черупките. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Сипваме леко препеченото брашно и го позапържваме. Прибавяме мидите, ситно нарязания чесън и черния пипер. Наливаме виното и 1 ч.ч. от бульона, в който сме варили мидите. Посоляваме, захлупваме и готвим 30 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Миди във винен сос

Продукти за 4 порции: 60 миди, 3 глави лук, 1 корен от магданоз, 1 парче целина, 1 морков, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно, 1 щипка куркума, черен пипер, бахар, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме мидите много добре, заливаме ги с кипяща подсолена вода и ги варим заедно с лука, моркова, магданозения корен, целината, бахар и черен пипер на вкус. Когато черупките се отворят, прибавяме виното и варим още 5 мин. После изваждаме месото от черупките, а бульона прецеждаме. Запържваме брашното в сгорещеното масло, разреждаме с бульона и подправяме с куркума и прибавяме мидите. Варим на тих огън, докато сосът се сгъсти. Украсяваме готовото ястие със стръкчета магданоз.

Миди с бира

Продукти за 4 порции: 2 кг миди, 2 бутилки светла бира, 1 дафинов лист, 2-3 стръкчета прясна мащерка, 1-2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите много добре и ги слагаме в голяма тенджера. Добавяме дафиновия лист, чесъна и едро нарязаната мащерка. Наливаме бирата, разреждаме с малко вода и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Варим на умерен огън, докато мидите се отворят. Изваждаме ги с решетеста лъжица и веднага ги разпределяме в чиниите за сервиране.

Миди със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 400 г миди без черупките, 2 глави лук, 4-5 зелени пиперки, 2 моркова, 4 домата, 50 г краве масло, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мидите и ги варим 20 мин в леко подсолена вода. Нарязваме ги на ситно и ги запържваме в сгорещеното масло. Изваждаме мидите и в същата мазнина запържваме нарязаните лук и пиперки. Щом омекнат, прибавяме сметаната и обелените и нарязани домати. Задушаваме, докато течността се изпари. Сипваме мидите при зеленчуците, наливаме прецедения бульон от варенето, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме 15-20 мин. Преди поднасяне поръсваме с наситнен копър.

Миди с картофи на фурна

Продукти за 4 порции: 1 кг картофи, 200 г консервирани или сварени миди, 5 глави лук, 300 мл зеленчуков бульон, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, 8 филенца аншуа, 2 стръка зелен лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на тънки филийки или ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме яйцата с млякото и бульона и поодправяме с черен пипер и сол на вкус. В намаслена тавичка нареждаме на последователни пластове картофите, нарязания на филийки лук и мидите, размесени с нарязаната аншоа. Заливаме с разбитите яйца и печем 45 мин при температура 180°С. Поръсваме готовото ястие с наситнения зелен лук.

Миди със спанак

Продукти за 4 порции: 2 кг миди, 50 г краве масло, 200 г спанак, 1 глава лук, 2 с.л. сметана, 1 л вода, 1 с.л. оцет, 1 щипка шафран, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме добре измитите миди, разбъркваме, наливаме топлата вода, захлупваме и задушаваме десетина минути. После изваждаме мидите и продължаваме да варим течността, докато намалее наполовина. Прибавяме оцета и разбитата сметана, подправяме с шафрана, черен пипер и сол на вкус. Отделно нарязваме почистения и измит спанак и го задушаваме в останалото масло. Разстиламе спанака в намаслена тавичка, а отгоре разпределяме мидите, които сме извадили от черупките. Заливаме ястието със соса от мидите и запичаме 5-6 минути.

Пица с миди

Продукти за 2 порции:300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 1/2 к.ч. топла вода; за гарниране: 500 г сварени миди без черупки, 250 г сварени гъби, 150 г шунка, 4 домата, 250 г моцарела, 10 зелени маслини без костилки, 3-4 люти чушлета, 1 ч.л. зелен пипер на зърна, 4-5 с.л. зехтин, риган, босилек, градински чай, розмарин.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното с маята и солта, прибавяме зехтина и затоплената вода и замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. След това го разточваме на две кори, които слагаме в намаслени тави. Отделно нарязваме на дребно продуктите за гарниране, объркваме ги и разпределяме сместа върху двете пици. Поръсваме със зеления пипер и наситнените подправки, напръскваме със зехтина и печем 20 мин във фурна, загрята до 220°С.

Пържени миди с бекон

Продукти за 4 порции: 1 консерва миди в собствен сос (200-250 г), 250 г бекон, 1-2 скилидки чесън, лимон, копър, маслини, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме бекона на съвсем тънки филийки. Отцеждаме мидите, а чесъна нарязваме на тънки пръчици. Във всяка филийка бекон увиваме по 1 мида, като закрепваме с клечка за зъби. Изпържваме получените рулца в голямо количество мазнина. Отцеждаме и ги потнасяме гарнирани с маслини, стръкчета копър и резенчета лимон.

Рагу с миди

Продукти за 5-6 порции: 2 кг миди, 1 малка глава целина, 2 малки тиквички, 2 червени люти чушки, 1 кг домати, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. смлян кимион, 2 с.л. смес от ситно нарязани зелени подправки (магданоз, босилек, копър), 2 с.л. лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отваряме мидите, изваждаме месото и го измиваме много добре. Нарязваме целината и тиквичките на кубчета, лютите чушлета – на пръстенчета, а лука и чесъна нарязваме на дребно. Обелваме доматите, почистваме ги от семената и също ги нарязваме на дребно. Сгорещяваме мазнината и запържваме лука, чесъна, целината и тиквичките. След 3-4 минути добавяме доматите и лютите чушки. Подправяме с кимион, черен пипер и сол, захлупваме и задушаваме десетина минути. След това слагаме мидите, поръсваме зелениите, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин на силен огън, като от време на време разбъркваме. Поръсваме готовото ястие с лимоновия сок и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Облепихата

Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида, но с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние об...

Как ни въздействат хормоните?

Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и на...

Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...

Консервиране на грозде

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...

Начало