Още рецепти » Домашни бисквити

 Домашни бисквити

Бадемови бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. обелени и смлени бадеми, 2 белтъка, 1 ч.ч. пудра захар, 25 обелени цели бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените бадеми с белтъците и разбиваме, докато получим гладка смес. Прибавяме пудрата захар и омесваме тесто. Разточваме го на кора с дебелина 5-8 мм, от която изрязваме кръгчета. В средата на всяко кръгче слагаме по едно цяло обелено бадемче. Нареждаме бисквитите в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем в умерена фурна.

Бананови бисквити

Прoдукти: 2 банана, 125 г бяла захар, 125 г кафява захар, 2 пакетчета краве масло, 200 г брашно, 2 ч.л. ванилова есенция, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 50 г какао, 175 г овесени ядки, захар на бучки.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме бананите с вилица, прибавяме маслото, захарта и ванилията и разбиваме всичко на пухкава смес. Пресяваме брашното със содата и какаото и при непрекъснато биене го прибавяме към останалите продукти. Накрая прибавяме овесените ядки и разбъркваме. Покриваме тестото и го оставяме в хладилника за 30 мин. После оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги нареждаме на растояние в намаслена тавичка, като ги притискаме отгоре, за да станат плоски. Печем във фурна, загрята до 180°С.

Бисквити “Ерондел”

Прoдукти: 250 г краве масло, 3 яйца, 5 жълтъка, 350 г брашно, 150 г пудра захар, 100 г кристална захар за разбиване на белтъците, 50 г какао, 200 г мармалад за слепване, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Маслото се оставя на топло, за да омекне, и към него се прибавят пудрата захар и какаото. Отделят се жълтъците, разбиват се и постепенно се прибавят към сместа. Разбиването продължава, докато се получи пухкава маса. Петте белтъка се разбиват с кристалната захар и се разбъркват с маслената смес, като по малко се прибавя и брашното. Сместа се разбърква добре и от нея се шприцоват елепсовидни формички, които се нареждат в ненамазана или покрита с хартия тава. Пекат се в умерена фурна. Изпечените бисквити се слепват по две с мармалад и се поливат с разтопения на водна баня шоколад.

Бисквити за чай

Прoдукти: 300 г. захар, 6 яйца, 200 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 50 г бадеми
Нaчин на приготвяне: Четири жълтъка и 2 цели яйца бием със захарта до побеляване. Прибавяме брашното, бакпулвера и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко и изсипваме сместа върху широка намазнена тавичка. Наръсваме със захарта и бадемите и печем в предварително загрята и умерена фурна. Нарязваме изпечения сладкиш на пръчици с дължина 10 см. Поднасяме с чай.

Бисквити за шампанско

Прoдукти: 3 яйца, 60 г кристална захар, 20 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците със захарта като за торта. Прибавяме жълтъците и брашното. Разбиваме добре и с шприц оформяме продълговати бисквити върху намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерена фурна. Поднасяме бисквитите със сладолед или ги използваме за направата на торти.

Бисквити с бяла глазура

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 1 ванилия, 400 г брашно, 3 белтъка, 120 г кристална захар, лимонов сок, шоколадов крем.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с пудрата захар до побеляване. Прибавяме един по един жълтъците, ванилията и брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 4-5 мм и с помощта на чаша изрязваме от кората кръгчета с диаметър 5-6 см. Отделно разбиваме белтъците на сняг. Постепенно прибавяме кристалната захар и бием на топло, докато получим крем с гъстота за целувки. Тогава сипваме и лимонов сок на вкус. Върху всяко кръгче правим купчинка от така приготвената глазура. Нареждаме кръгчетата в намаслена тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. Слепваме изпечените кръгчета две по две с шоколадов крем.

Бисквити с жълтъци

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 250 г кристална захар, 4 жълтъка, 1 ванилия, 500 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта, докато сместа побелее. Прибавяме един по един жълтъците, а след това – ванилията. Постепенно сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разточваме от тестото кора с дебелина около 5 мм и изрязваме от кората курабии с различна форма. Нареждаме курабиите в леко намаслена тавичка и ги изпичаме в умерена фурна.

Бисквити с какао

Прoдукти: 250 г брашно, 1ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 150 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от ореховите ядки, захарта, брашното, кравето масло, яйцето,и какаото. Късаме парчета от тестото и ги оформяме на топчета с големината на орех. Сплескваме топчетата между дланите си и ги нареждаме в намаслена тавичка. Изпичаме ги в умерено загрята фурна.

Бисквити с мая

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 100 мл прясно мляко, 1 с.л. захар, 20 г мая, 1 ванилия, 300 г брашно, белтък за намазване, захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко прясно мляко и я оставяме да втаса. Смесваме я с останалото мляко и захарта. Прибавяме маслото, ванилията и брашното и замесваме гладко тесто. Оставяме тестото да втаса и след това го разточваме на кора с дебелина 7-8 мм. С помощта на водна чаша изрязваме от тестото кръгове, намазваме ги с белтък, поръсваме ги със захар, нареждаме ги в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Бисквити с мед

Прoдукти: 700-800 г брашно, 500 г мед, 500 г пудра захар, 1 ч.ч. нарязани бадемови ядки, 1 ч.л. канела, 4 зърна карамфил, ситно настъргана лимонова кора, 3 с.л. коняк, 1 ч.л. амонячна сода; зa глазурата: 1 белтък, 1 ч.ч. кристална захар, сокът от половин лимон.
Нaчин на приготвяне: На умерен огън загряваме меда и го смесваме със захарта. Отстраняваме от огъня, изчакваме сместа да поизстине и прибавяме нарязаните бадеми, канелата, счукания карамфил, настърганата лимонова кора, коняка и амонячната сода. Постепенно сипваме брашното, като интензивно месим. Замесваме твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Слагаме кората в намаслена тавичка и я изпичаме в умерено загрята фурна. Приготвяме глазура от разбития белтък, към който последователно прибавяме захарта и лимоновия сок и разбиваме сместа, докато се сгъсти. Изваждаме готовата кора от фурната и докато е още топла я намазваме с приготвената глазура. След това изрязваме от кората бисквити с правоъгълна или квадратна форма и ги оставяме да стоят при стайна температура, докато изсъхне глазурата.

Бисквити със стафиди

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, 1/2к.ч. прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г стафиди, 2 ванилии, 1-1 1/2ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме в продължение на 10-15 мин заедно с пудрата захар. Продължаваме да разбиваме, като прибавяме последователно яйцето, млякото, в което сме разтворили бакпулвера, стафидите и ванилиите. Накрая прибавяме толкова брашно, че да замесим средно твърдо тесто. От тестото оформяме суджук, дебел около 2 см. Нарязваме го напречно на рулца дълги 2-3 см, които нареждаме в леко намаслена тавичка и изпичаме в умерено силна фурна.

Бисквити със сусам

Прoдукти: 250г маргарин, 1/2ч.ч. пудра захар, 1 яйце, 3 с.л. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. брашно, сусам
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маргарина със захарта до побеляване. Прибавяме жълтъка, прясното мляко и брашното. Замесваме меко тесто, от което оформяме топчета с големината на орех. Така готовите сладки потапяме първо в разбития на сняг белтък, а след това в сусама. Печем в умерена фурна без да се зачервят.

Бисквити спирали

Прoдукти: 2-3 ч.ч. брашно, 15 г мая, 2-3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. мас или масло, 1 щипка сол, захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре леко затоплената мас (масло). След това при непрекъснато бъркане прибавяме разбитите яйца, млякото, маята, брашното и солта. Омесваме средно твърдо тесто и го оставяме 1-2 часа на студено. След това го разточваме на кора с дебелина 0,5 см, от която изрязваме ленти широки 1 см. Навиваме лентите на спирали, овалваме ги в кристална захар и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем бисквитките в умерено загрята фурна.

Бисквитки с мед

Прoдукти: 1 ч. ч. разтопено масло, 1 1/2 ч. ч. захар, 1/2 ч. л. мед, 1 ч. ч. счукани орехи, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. счукан карамфил, щипка настъргано индийско орехче, 500 г брашно; зa плънката: 1/2 ч. ч. захаросан мед, 30 г шоколад за украса.
Нaчин на приготвяне: От посочените продукти омесваме твърдо тесто. Разточваме го на кора с дебелина 3-4 мм и изрязваме кръгчета с две различни големини. Нареждаме ги в намазнена тавичка и изпичаме в умерено загрята фурна. Залепваме кръгчетата с меда едно за друго и ги украсяваме с капки разтопен шоколад.

Богати бисквити

Прoдукти: 500 г брашно, 400 г масло, 6 жълтъка, 30 мл прясно мляко, 20 г каймак, 30 г кристална захар, 10 г сол, яйце за намазване, счукани бадеми и пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: В дълбока купа пресяваме брашното и слагаме един по един изброените продукти, като предварително оставяме маслото добре да омекне. Бъркаме с дървена лъжица или шпатула, а не месим с ръце, докато получим хомогенно тесто. Застиламе дъното на правоъгълна тавичка с по-тънко дъно с леко намокрена пергаментова хартия и изсипваме тестото на тънък пласт. Намазваме го с яйце, на-ръсваме с бадемите и печем в загрята силна фурна. Опечения блат нарязваме на правоъгълни бисквитки. Поръсваме ги със захар.

Двуцветни бисквити

Прoдукти: 120 г масло, 75 г пудра захар, 200 г брашно, 1 жълтък, щипка сол, 1 ванилия, 30 г ка-као, белтък за намазване, кристална захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре омекналото масло със захарта. Прибавяме жълтъка и пре-сятото със солта брашно. Замесваме тесто, което разделяме на две. В едната част прибавяме какаото и пре-месваме. Правим двете теста на топки, които увиваме в намаслена хартия и ги оставяме в хладилника за около половин час. Изваждаме ги от хладилника, оставяме ги да се поотпуснат и ги разточваме на две кори с дебелина 6-7 мм. Светлата кора се слага върху тъмната и след това ги навиваме на руло. Завива се в хар-тия и престоява около 1 час. След това го нарязваме на кръгчета с дебелина 0.5 см, подреждаме ги в намаз-нена тавичка и ги печем в загрята умерена фурна. Горещи ги намазваме с разбития белтък и ги наръсваме с кристалната захар.

Канелени бисквитки

Прoдукти: 1 ч.ч. пудра захар, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, 10 счукани зърна карамфил.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг, постепенно прибавяме захарта и бием, докато се получи твърд сняг. После постепенно добавяме орехите, канелата и карамфила, като леко разбъркваме. Разделяме сместа на две части. Поръсваме дъската за разточване с малко брашно и захар и върху нея разстиламе полученото тесто. Режем малки правоъгълни формички, които редим в намазана с масло тава и печем до изсушаване в умерена фурна.

Канелени звездички

Прoдукти: 400 г смляни бадеми, 1 с.л. канела , 2 непълни ч.л. кардамон, 1 непълна ч.л. набухвател, 3 белтъка, 1 щипка сол, 350 г пудра захар, настърганата кора на 1 лимон, 1 с.л. лимонов сок, около 2 с.л. смлени бадеми или кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме бадемите с канелата, кардамона и набухвателя. Отделяме белтъците от жълтъците и бием белтъците със солта на сняг. Като не спираме биенето, постепенно изсипваме пресятата пудра захар.Отделяме 1/3 от сместа за глазура. В остатъка от белтъците разбъркваме внимателно настърганата лимонова кора, лимоновия сок, бадемите. Държим това тесто около час в хладилника. Поръсваме масата, на която ще работим с кристална захар или със смлени бадеми и разточваме тестото на дебелина около 1 см. С формичка изрязваме звездички.Застиламе тавичката за печене с намаслена хартия, подреждаме звездичките и ги намазваме със сместа за глазиране. Печем в предварително загрята фурна на 140°С около 25 мин.

Кубински бисквити

Прoдукти: 200 г свинска мас, 1 к.ч. олио, половин кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, 2 ванилии, 800 г брашно, конфитюр, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: От маста, олиото, киселото мляко със содата, солта, ванилията и брашното замесваме тесто. Разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме правоъгълници. Разстиламе в средата на правоъгълниците конфитюр и завиваме краищата им. Нареждаме бисквитите в намаслена тавичка и ги печем в предварително загрята умерена фурна. След като опечем бисквитите, ги овалваме в пудра захар.

Лешникови бисквити

Прoдукти: 500 г брашно, 200 г краве масло, 2 яйца, 10 г лешници, 125 г пудра захар, кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото със захарта. Прибавяме яйцата, брашното, счуканите на ситно лешници и настърганата кора на лимона. Разточваме тестото на тънка кора, нарязваме на формички и печем в умерена фурна.

Мазурки

Прoдукти: 4 твърдо сварени жълтъка, 1 суров жълтък, 1 пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 1 с.л. лимонов сок, 200 г брашно, 200 г мармалад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме брашното със захарта до побеляване. Прибавяме твърдо сварените жълтъци, които сме стрили през сито, суровия жълтък, лимоновия сок и брашното. Замесваме тесто, което да може да се точи. Разточваме кора с дебелина 5 мм и изрязваме от нея кръгчета. На половината от бисквитите изрязваме кръгчета в средата. Нареждаме всички бисквити в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. Слепваме изпечените бисквити с мармалада. Преди да слепим бисквитите с изрязани кръгчета, ги поръсваме с пудра захар.

Маслени бисквити

Прoдукти: 210 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 70 г пудра захар, 1 жълтък, 280 г брашно, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло със захарта до побеляване. Прибавяме жълтъка, смлените орехи, ванилията и брашното. Замесваме гладко тесто. Оформяме от тестото топчета, колкото орехче, нареждаме ги в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Овалваме готовите бисквити в пудра захар.

Медени фигурки

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ванилия, 100 г мед, 2 яйца, 2/3 пакетче масло, 3 с.л. ром, кората от 1 лимон, 1 1/2к.ч. ситно нарязани сушени плодове, 1 1/2к.ч. смлени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, пакпулвера и ванилията. Затопляме меда и го смесваме с разбитите яйца. Прибавяме размекнатото масло, брашното, ситно нарязаните плодове и смлените бадеми. Омесваме тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да престои 3 часа. После го разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората фигурки на различни животни. Нареждаме ги в застлана с хартия тава и печем 15 мин в предварително загрята фурна при температура 175°С.

Орехови бисквити

Прoдукти: 120 г масло, 100 г пудра захар, 70 г смлени орехи, 1 жълтък, 4 ванилии, 70-80 г браш-но, 1/2 ч.л. канела, мазнина за тавата, пудра захар за овалване
Нaчин на приготвяне: Омекналото масло разбиваме на пухкав крем със захарта. Прибавяме жъл-тъкът, орехите, ванилиите, канелата и брашното. Избъркваме добре сместа. Правим топчета или я разточва-ме на кора с дебелина около 1 см и с различни форми изрязваме бисквитки. Печем ги в намазнена тавичка в загрята умерена фурна. Като изстинат, ги овалваме или наръсваме с пудра захар.

Постни бисквити

Прoдукти: 1 ч.ч. зехтин, 1 кг брашно, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. пресен портокалов сок, 1 ч.ч. сухо червено вино, 1 ч.л. бакпулвер, 1 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 1/2 ч.ч. орехи, нарязани на едро, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В тенджера смесваме виното, захарта и меда. Слагаме на слаб огън и разбъркваме, докато се разтвори напълно захарта. Добавяме портокаловия сок, зехтина и канелата. Разбъркваме добре и сваляме от огъня (сместа не трябва да завира). Пресяваме брашното с бакпулвера и постепенно добавяме към сместа като размесваме добре. Оформяме с ръце малки кръгчета, които нареждаме в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка. Печем около 40 минути в предварително загрята до 110 градуса фурна. Поръсваме горещите бисквити с пудра захар.

Спортни бисквити

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 равна с.л. амонячна сода, 1 к.ч. разтопено краве масло, брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре яйцата със захарта, прибавяме содата, която сме разтворили в 1/2 к.ч. гореща вода. Разбиваме добре сместа и я оставяме да почине 2 часа. Прибавяме маслото и брашно, колкото да получим умерено твърдо тесто. Разделяме тестото на 4-5 части и ги разточваме на кори с дебелина около 5 см и с формички изрязваме бисквити. Нареждаме бисквитите на близко разстояние в предварително намаслена тавичка, надупчваме ги с вилица и печем до бледо розово в умерено силна фурна.

Австрийски бисквитки

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 каф.л. бакпулвер, 100 г краве масло, 2 с.л. пудра захар, 200 г шоколад
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с бакпулвера, прибавяме размекнатото масло и омесваме добре. Слагаме тестото в шприц и в намаслена тавичка шприцоваме бисквитки с формата на буквата S. Печем ги до златисто във фурна загрята на 180°С. Потапяме готовите бисквитки до половина в разтопения шоколад и ги оставяме да стегнат.

Английски коледни бисквити

Прoдукти: 2 яйца, 200 г разтопено краве масло, 180 г пудра захар, 100 г смлени орехови ядки, 1 к.ч. стафиди, 4-5 счукани карамфилчета, 1 малко индийско орехче, 1 к.ч. ситно нарязани портокалови кори от сладко, 400 г брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме последователно маслото, орехите, стафидите, карамфила, настърганото индийско орехче, ситно нарязаните портокалови кори и накрая – брашното. Замесваме тесто, разточваме кора и изрязваме от нея парченца. Оформяме от тях топчета, нареждаме ги в намаслена тава и печем в умерена фурна. Внимаваме да не ги препечем. Тези бисквити са трайни и са по-вкусни, след като престоят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Когато кожата страда

От десетина години насам слагате, и то с удоволствие, един и същ дневен крем. Той е подходящ за вашия тип кожа, безспорно подобрява вида й, прави я мека и свежа. От известно време обаче, непосредствен...

Фуксия украсява двора и терасата

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина”. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцве...

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, пре...

Начало