Още рецепти » ВЕРОНА – град на влюбените

 ВЕРОНА – град на влюбените

Верона е един невероятно красив град, който в известна степен остава в сянката на Венеция. Въпреки това уникалната архитектура на града и световно известните забележителности като Арената и Къщата на Жулиета са превърнали Верона в притегателен център за огромен брой туристи.

КАКВО ДА ВИДИМ

Верона е лесен за разглеждане град, защото всичко интересно е съсредоточено в стария град и разтоянията между различните туристически обекти са много малки. Освен това движението на автомобили в старата част е силно ограничено и този район всъщност се е превърнал в пешеходна зона.

PIAZZA BRA

Обиколката на Верона неизменно започва от площад Бра. Този обширен площад (breit на немски означава просторен) е заобиколен от сгради, които са с изключителна архитектурна стойност – Palazzo Barbieri, Palazzo della Gran Guardia, Museo Maffeiano. В средата на Вра е разположена уютна градинка за отмора, а партерите на сградите в западния му край са превърнати в удобни заведения, където си струва да поседнете и да се потопите в безгрижната атмосфера на живота, който тече около вас.

ARENA DI VERONA

Арената е третия по големина амфитеатър в римския свят след този в Капуа край Неапол и римския Колизеум. Построена е през І век от н.е. – около 50 години преди Колизеума. На времето арената е била висока 30 м и имала около 30 хиляди седящи места. И в наши дни Арена ди Верона функционира като театър – всяко лято тук се провежда световно известният оперен фестивал – най-престижният в Италия.

CASA DI GIULIETTA

Къщата на Жулиета е била страноприемница през ХІІІ век, а сега безспорно е най-голямата туристическа атракция на Верона. Тя притежава всички необходими атрибути за примамване на туристи: легендарната тераса, на която повечето туристи се качват да се фотографират; статуята на Жулиета – всички я докосват за късмет; стената за графити, нашарена от безброй любовни послания. Водени от търговския си нюх, веронезци са направили и къща на Ромео за удоволствие на всички туристи.

CASTELVECCHIO

Този великолепен замък е построен през 1354 г. по заповед на Кангранде ІІ, като жилище за неговата фамилия. В момента в Кастелвекио е изложена най-голямата художествена сбирка във Верона. По-известните картини тук са: „Богородица с пъдпъдък” на Пизанело, „Светото семейство” на Мантеня, „Сваляне от кръста” на Веронезе и две великолепни „Богородици” на Джовани Белини.

DUOMO

Катедралата на Верона е построена след земетресението през 1117 г. на мястото на разрушения християнски храм. Фасадата е облицована във веронско червено – камък с розов отенък, който може да откриете по много от църквите и дворците на града. Основните забележителности в Дуомото са иконата „Успение Богородично” на Тициан, преградата на хора от розов и сив мрамор – дело на Микеле Санмикели, както и стенописите по хора на Франческо Торбидо.

SAN PIETRO

Препоръчваме ви да завършите своята обиколка на Верона на брега на река Адидже при Каменния мост (Ponte Pietra) и да се насладите на великолепната гледка към хълма Сан Пиетро от другата страна на реката. Разположените терасовидно по хълма сгради и кипариси рисуват изумителна мозайка. Ако решите да се разходите по хълма, обърнете внимание на Римския театър, Археологическия музей и крепоста Сан Пиетро. Недалеч е и шедьовърът на италианското градинарство – градината Джусти.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Как се прави фрикасе

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Как да си приготвим компост

Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На...

Леонардслий – зелен рай насред Англия

Разположени в усамотена гориста долина в западен Съсекс, градините Леонардслий са сред най-обширните по площ и сред най-пищните градини в Англия. Обхващащи живописна котловина от 240 акра земя, градин...

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

Начало