Още рецепти » Вашите плодови консерви

 Вашите плодови консерви

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Туршия от вишни

Прoдукти: 5 кг вишни, 1 кг захар, 1 л оцет, 1,5 л вода, по-1-2 цветчета карамфил и щипка канела за всеки буркан.

Нaчин на приготвяне: Почистваме вишните, измиваме ги и нареждаме в буркани до 1 см под ръба. Заливаме ги с кипяща марината от водата, захарта и оцета. (Прибавяме оцета, когато захарта се е стопила.) Слагаме карамфила и канелата, затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Озахарени праскови

Прoдукти: 3 кг зрели, но не меки праскови, 2 кг захар, 0,5 л гроздова ракия.

Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите и ги нарязваме на резени. От захарта и 3 ч.ч. вода сваряваме сироп и докато още ври, пускаме в него прасковите за 1-2 минути. Изваждаме ги с решетеста лъжица. Охлаждаме плодовете и редим в буркани, като на всеки ред слагаме по 1-2 лъжици сироп и ракия. Редим така, докато останат 2 см разстояние до ръба на буркана. Доливаме с останалия сироп и завършваме с ракия. Затваряме бурканите добре и държим на хладно. До 3 седмици прасковите са готови за консумация, но като седят повече стават по-вкусни. Използват се за украсяване на торти и мелби, а сиропът придобива вкус на ликьор и може да се поднася към кафе и сухи бисквити.

ВЕЛИЧКА ГЕОРГИЕВА, гр. ПЛЕВЕН

Бърз компот от джанки

Прoдукти: 2 кг добре узрели джанки, 1 кг захар, 2 л вода, вишни, малини, клонче босилек или индрише.

Нaчин на приготвяне: Измиваме джанките и ги нареждаме в буркани. Заливаме с горещ сироп, приготвен от 1 кг захар и 2 л вода. Във всеки буркан прибавме по няколко вишни и малини, клонче босилек или индрише. Затворяме с капачки и стерилизираме.

Рачел от тиква с локум

Прoдукти: 4 кг тиква, 2 кутии локум, 1 кг захар, лимонтоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата и я оставяме да престои 1 нощ във варова вода. След това стопяваме локума в малко вода, слагаме захарта и в готовия сироп поставяме тиквата и варим до пълна готовност.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Конфитюр от зелени смокини

Прoдукти: 1,5 кг зелени смокини, 1 кг захар, 1 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измитите смокини нарязваме на четвъртинки и ги варим по 10 минути в 4 води, като всеки път ги заливаме със студена вода за да се охладят. Сваряваме гъст сироп от захарта и 2 1/2 ч.ч. вода и в него пускаме смокините. Като се напоят добре, ги оставяме да врат до желаната гъстота. Няколко минути преди да ги махнем от котлона прибавяме винената киселина. Насипваме конфитюра в бурканчета и го оставяме открит, за да хване коричка. На другия ден запечатваме бурканчетата с пергаментова хартия и прибираме на сухо и хладно място.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Мармалад от грозде с парчета тиква

Прoдукти: 10 кг грозде от сорта “Бял Отел”, 2 кг тиква, 2 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Оронените гроздови зърна варим в малко вода до омекване, след което ги претриваме през гевгир. Обелваме тиквата, измиваме я и я нарязваме на парчета с къдрав нож. Държим я 3-4 часа във варов разтвор (на 1 л вода слагаме 1 с.л. гасена вар). Смесваме гроздовата каша със захарта и варим до сгъстяване, след което прибавяме и парченцата тиква. Варим мармалада, докато започне да прави “пътечка”. След като изстине, насипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме.

Круши в сливово пюре

Прoдукти: 1 кг круши, 1 кг сини сливи, 200 г захар, 1 ч.ч. вода.

Нaчин на приготвяне: Почистваме сливите от костилките, слагаме ги в тенджера, добавяме вода и загряваме на слаб огън до пълно размекване. Омекналите сливи претриваме през гевгир. Нарязваме крушите на парчета, потапяме ги за 5-7 минути във врящ разтвор от 1 л вода и 1 пакетче лимонтозу, след което ги нареждаме в подготвените сухи буркани. Наливаме сливовото пюре, затваряме бурканите и стерилизираме 10 минути.

Сладко от диви круши

Прoдукти: 1 кг диви круши, 1 кг захар, 5 г лимонтозу, индрише.

Нaчин на приготвяне: Почистваме крушите и отрязваме дръжките им до 1 см. Попарваме ги за 5 минути във вряща вода, изваждаме ги и ги надупчваме с дебела игла. Оставяме крушите да изстинат и ги отцеждаме. Приготвяме сироп от 1 л вода и 1 кг захар. Когато се сгъсти сиропът, изсипваме крушите и варим до желаната гъстота. Сваляме от котлона и прибавяме киселината и индришето.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Бъзонада

Прoдукти: 13 л вода, 3-4 кг захар, 3 лимона, 8 китки (съцветия) цвят от дървесен бъз, лимонтозу.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата и прибавяме нарязания на парченца лимон с кората (без семките), измитите китки бъз и лимонтозуто. Оставяме сместа да престои 1 седмица, като разбъркваме многократно. Прецеждаме течността, наливаме я в бутилки и съхраняваме на хладно.

Малиново вино

Прoдукти: 1,5 кг малини, 1,5 л вода, 1 кг захар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата при непрекъснато бъркане. За да не се развие оцетно-кисела ферментация, намачканите малини и сладкия разтвор поставяме в стъклен съд и държим при температура не по-висока от 16-18°С. Не пълним съда до горе, за да не се разлее при ферментацията. Разбъркваме сместа всеки ден. След седмица отделяме течността от плодовата каша и наливаме в съд, в който протича тихата ферментация (5-6 седмици). Изчакваме виното да се избистри и затваряме плътно в бутилки. Съхраняваме при температура 10-12°С.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Пюре от тиква и ябълки

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 кг тиква, 1 лимон (сока), 1 чаша захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата и ябълките, заливаме с вода и варим до омекване. Прибавяме захарта и бъркаме до пълното й разтваряне. Сварените плодове пасираме на гладко пюре. Прибавяме лимоновия сок и насипваме в бурканчета. Стерилизираме 10 минути.

Дюли в ром

Прoдукти: 4 кг дюли, 2 кг захар, 200 мл ром, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите и ги нарязваме на резени. Семките и корите слагаме в тензухена торбичка и ги добавяме към плодовете. Заливаме с вода докато се покрият плодовете и варим до омекване. Изваждаме и ги отцеждаме. Отделяме 4 чаши от водата и слагаме захарта и лимона, нарязан на филийки. Варим, докато се получи гъст сироп. След това сипваме и рома. Нарязаните дюли нареждаме в буркани и заливаме със сиропа. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Конфитюр от френско грозде

Прoдукти: 500 г френско грозде, 1 кг захар, 1 л вода, 1/2 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре узрялото грозде, оронваме го и заливаме с захарен сироп. Варим конфитюра до сгъстяваме на сиропа. Прибавяме разтворената винена киселина и варим още 2-3 минути. Оставяме да изстине и насипваме в бурканчета.

Желе от ябълки

Прoдукти: 2,5 кг ябълки, 700 г захар, 1 ч.л. винена киселина.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките, нарязваме ги на парчета (без да ги белим) и заедно със семките ги заливаме с вода. Притискаме добре с чиния и варим до омекване. Прецеждаме сместа, докато е още топла, без да изстискваме плодовете. Готовият сок е около 1 л. В него слагаме захарта и варим в тава на силен огън при непрекъснато бъркане. Няколко минути преди да е готово желето слагаме разтворената във вода винена киселина. Още горещо го насипваме в бурканчета и съхраняваме на сухо и проветриво място.

ЕЛЕНА СТОЯНОВА, гр. СЛИВЕН

Череши в ром

Прoдукти: 1,7 кг череши, 500 г захар, 80 мл ром

Нaчин на приготвяне: Почистваме черешите от костилките и ги нареждаме в порцеланов или стъклен съд ред череши, ред захар, като най-отгоре оставяме слой захар. Заливаме ги с рома и затваряме плътно съда. Държим го на слънце, докато получения сок се изчисти.

Мариновани вишни

Прoдукти: вишни, захар, оцет, вода, карамфил, канела на пърчки

Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните от дръжките. Нареждаме ги буркани като във всеки слагаме по 1-2 карамфилчета и парче канела. Заливаме с гореща марината, която приготвяме по следния начин: възвираме 2 л вода и 1,5 кг захар. След като заври добавяме 1,25 л оцет. Затваряме бурканите и ги стерилизираме 10 минути.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Компот от печени ябълки

Нaчин на приготвяне: Избират се средно големи ябълки, така че в един буркан да се поберат по 4 ябълки. Плодовете се сортират, почистват се и се измиват. С остро ножче ябълката се изрязва откъм чашката и се изважда семенникът без да се нарушава целостта на ябълката. Почистените плодове се нареждат в тава с отвора на горе. Пекът се във фурна.
Опечените ябълки се нареждат в буркани и се заливат с 40% захарен сироп. Бурканите се затварят и се стерилизират за 10мин.

Компот от пъпеши

Нaчин на приготвяне: За компота се използват сортове пъпеши с тъмно месо, преди да се омекнали. Плодовете се измиват и се нарязват на резени, след което се почистват от семената и кората. Почистените резени се нарязват на приблизително еднакви парчета и се нареждат плътно в бурканите. Заливат се с горещ 50% захарен сироп. Бурканите се затварят и се стерилизират 20мин при 90°С.

Мармалад от червени домати

Нaчин на приготвяне: Избират се добре узрели домати и се измиват обилно с вода. Нарязват се на парчета и се загряват до завиране. Горещи се пасират за отделяне на семето от люспите. Полученото пюре се претегля и се вари, докато обемът му се намали наполовина. Прибавят се по 500 г захар на всеки килограм от първоначално претегленото пюре и варенето продължава до необходима гъстота. Готовият мармелад се изсипва в сухи и горещи буркани, които се затварят херметически и се съхраняват в хладни помещения.

МАРГАРИТА АНГЕЛОВА, гр. СОФИЯ

Вино от вишни

Прoдукти: 1,5 кг вишни, 1 кг захар, 1,5 л вода

Нaчин на приготвяне: Изчистваме от костилките добре узрели вишни. Намачкваме ги и ги слагаме в чист съд. Заливаме ги със захарен сироп, приготвен от захарта и водата. Скукваме костилките и ги добавяме към виното. Оставяме го на температура 15-18 градуса. След 7-8 дни отделяме сока от плодовата каша и преливаме в дамаджанка. След 5-6 седмици през тапата на всеки съд прекарваме маркуч, за да излиза въглеродния двуокис. След още 6 седмици отделяме виното от утайката и го преливаме в бутилки.

Варени малини в собствен сос

Прoдукти: 2 кг малини, 600 г захар

Нaчин на приготвяне: Изчистените и измити малини нареждаме в съда за варене, като между тях ръсим захар. Оставяме ги да престоят 4-5 часа. Слагаме ги да се варят, като бъркаме непрекъснато, докато захарта се разтопи. След като кипнат, сваляме малините от огъна, разливаме ги горещи в буркани, затваряме херметически и обръщаме бурканите.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Ягоди със захар

Нaчин на приготвяне: Пресните и напълно узрели ягоди почистваме и измиваме обилно с вода. Редим ги в буркани на редове като на всеки ред посипваме по 2 с.л. захар и оставяме да престоят два часа. Така редим до 1,5 см под горния ръб. Готовите буркани затваряме с капачки и стерилизираме 15 минути.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Пестил от кайсии

Прoдукти: 1 кг зрели кайсии, 1 кг захар, олио

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме кайсиите и ги сваряваме с малко вода. Прекарваме ги през сито и сваряваме със същото количество захар. Когато сместа започне да се отделя на цели парчета, го разстиламе върху намазнена тава с дебелина 1 см. Оставяме в слаба фурна да съхне. Нарязваме на парчета, различни по големина и форма, и държим в буркани на сухо място. Добре изсушения пласт можем да навием на руло и да нарежем на кръгове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се засаждат лозички

И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Растенията - лоши и добри

Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Начало