Още рецепти » Правим ниските тавани по-високи

 Правим ниските тавани по-високи

Ако таванът в стаята не е от най-високите и ви се струва, че сякаш ви захлупва, може да използвате декоративни начини, за да я извисите оптически. Най-ефектно е, ако покриете тавана и стените с огромни рисунки, които преминават от едната плоскост в другата. По-евтиния, но не така ефектен вариант е да използвате тапети на едри шарки. При рисунката всичко трябва да е замислено в един стил, в една цветова гама, решено като завършена композиция. Така ще загубите представа за пропорциите на стаята и размерите й.

Ето още няколко съвети:

Ниска мебел
Избирайте диваните, фотьойлите, масите и табуретките колкото се може по-ниски на височина. Добра идея е да поставите върху пода няколко възглавници за сядане. Особено подходящи за тази цел са възглавници и мебели в стила на Изтока.

Оцветяване
Боите може да извършат истински чудеса. Хладните тонове (сини, виолетови и зелени) предизвикват чувство на отдалеченост, което се отнася и за таваните. Може да боядисате тавана в същия цвят както стените, но с няколко тона по-светло. Този ефект не разделя стаята на две части, а тя се възприема като единно цяло. А ако използвате корнизи на мястото, където стената достига тавата, избере ги колкото се може по-тънки и ги боядисайте в цвета на стените. И все пак – по мнението на специалистите, оптималният цвят за ниския таван си остава белият.

Огледала
Нищо не увеличава толкова много пространството, както огледалата. Но огледалния таван е все пак доста смело решение. А и фен шуй не го препоръчва. Затова огледалото може да се смени с друг по-малко отразяващ материал – например таван от гланцови плочки.

Не използвайте хоризонтални линии
при декорирането на стените, защото те ще разделят стаята на две части. Не се препоръчва също да се боядисва стаята по хоризонтала в два цвята. Всякакви хоризонтали – бордюри, тапети с хоризонтални линии и т. н., са противопоказани при ниски тавани. Не използвайте тапети с големи рисунки. Колкото по-дребни са рисунките, толкова пространството до тавана изглежда по-голямо. Рисунъкът трябва да е вертикален, а оптималният вариант е еднотонно оцветяване на стените.

Осветление
Не бива ада използвате масивни полилеи. Колкото по-ниско се спуска полилеят, толкова повече той ще подчертава недостигащата височина в едно помещение. Съветът ни е да използвате осветление, насочено към тавана. Отказването от полилеи в центъра на тава е нелош вариант, по-добре е да разпределите осветлението по стените на помещението. Торшери, аплици, лампи върху масички ще се справят прекрасно с поставената задача.

Вертикални елементи
Добавянето им в интериора ще донесат отличен ефект. Това може да бъде високо огледало на стената, тънък, но висок стелаж с книги, високи и тънки вази с клонки, стремящи се към високото. Тези предмети ще отвлекат вниманието и ще направят илюзията за високи тавани направо перфектна. Същата роля ще изиграят и пердетата, окачени от тавана до пода.

Автор: Радослав ВЕЛЕВ

Представяме Ви:

Пълнени домати

Домати, пълнени с кайма Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на при...

Децата имат нужда от приятели

Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...

Митове и истини за болните зъби

1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...

Да приготвим лазаня

Лазаня болонезе Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, ...

Начало