Още рецепти » Хиперактивността при децата

 Хиперактивността при децата

Хиперактивното поведение у децата обикновено не е самостоятелно явление. Почти винаги то се съчетава с дефицит на вниманието и с обучителни затруднения. Касае се за лека, предимно дисфункционална мозъчна увреда.
Хиперактивността е по-характерна за предучилищна възраст и ранна училищна възраст. Действията на детето са импулсивни, без обмисляне на последиците. Наблюдават се бързи смени на една дейност с друга. Имат трудности в организиране на работата или играта. Чести са агресивността и дори асоциалните прояви. Такива деца трудно заспиват и лесно се събуждат.
Трудностите в обучението, характерни за 50-70% от тях, се изразяват със затруднени математически операции. Понякога е нарушен фонетичният анализ или се касае за разстройство в разбирането на абстракциите на различно ниво.
Наблюдава се нес-ръчност, тромавост, припряност и липса на хармония в движенията. По-трудно се усвояват навици като обличане, закопчаване,връзване на обувки, каране на колело и др. Налице са говорни нарушения, смяна на букви, изпускане на знаци при писане и други. Съпровождащите емоционални разстройства са лабилност на настроението, ниска себеоценка,страхови изживявания и др.
Една от хипотезите е, че мозъчните възпаления увреждат някои зони на мозъка и по-точно онези, които ръководат импулсите и бързите реакции. Диагнозата се поставя от невролог след съответното клинично изследване (ЕЕГ и мозъчна картография), за да се установи отсъствието на клинична патология. Терапията е разнообразни - основно с невролептични средства, отнасящи се към силно действащите средства и оказващи мощно влияние върху психиката. Затова именно подборът на медикаментите е индивидуален и се назначава само от специалист.

Автор: д-р Руска Йотова, педиатьр-невролог

Представяме Ви:

Вкусни гозби с лапад

Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...

Вашите ястия в глинен гювеч

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК Свински джолани в глинен гювеч Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-...

Млечни супи

Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържва...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Начало