Още рецепти » Умеем ли да дишаме правилно?

 Умеем ли да дишаме правилно?

Може би се чувствате напрегнати или пък отпуснати и уморени? Мнозина не знаят, че често причината за това е неправилното, повърхностно дишане.
Чистият въздух е необходим, за да се чувствате физически и психически добре. Осигуряването на достатъчно кислород в кръвта и тъканите е въпрос и на правилно дишане. Проблемът е, че ние често без да си даваме ясна сметка дишаме повърхностно и неритмично. Последицата е, че мускулите не се снабдяват с необходимото им количество кислород. Затова се чувстваме уморени и вяли и получаваме мускулни крампи.

Добрата новина

Лесно можете да се научите да дишате правилно, ако съблюдавате следните съвети:

• Внимавайте за добрата си стойка. Когато стоите, седите или вървите съблюдавайте тялото ви да е изправено, гръдният кош отворен. Гърбът е изправен, раменете изтеглени назад, гърдите са леко напред. Така въздухът може безпрепятствено да достигне белите дробове.
• Дишайте съзнателно. Ние отново трябва да се научим на това, което бебето прави спонтанно – т.е. да извършваме дълбоки дихателни движения така, че да осигурим коремно и странично дишане.

Малко гимнастика

Упражнявайте се в това като за целта легнете удобно на постелка на земята или седнете. Отпуснете ръцете свободно върху корема. По желание може да затворите очи. Сега вдишайте дълбоко през носа – въздухът да достигне почти до корема като повдигне леко ръцете ви, положени върху него. Задръжте за кратко и издишайте максимално през устата като изкарате колкото може повече въздух. Повторете упражнението 10-12 пъти дневно. По този начин повече въздух достига белите дробове и кръвта се насища с повече кислород. Така ще се почувствате тонизирани и изпълнени с енергия.
• Движете се повече на открито, на чист въздух. Правете разходки сред природата. Карайте колело, плувайте, изпълнявайте подходящи физически упражнения. Порцията чист въздух симулира обмяната на веществата и подобрява настроението.
• Не носете прекалено тесни дрехи (панталони, сутиени, поли). Те ограничават притока на въздух. Тогава дишането не може да бъде дълбоко, коремно, а става повърхностно.
• Намалете килограмите. Наднорменото тегло води до затруднено дишане и кислороден недостиг.
• Научете се да се справяте със стреса. Не взимайте всичко присърце. Стресът, страхът, възбудата нарушават ритъма на дишането.
• Открийте своя собствен ритъм на дишане било при ходене, изкачване на стълби или спорт.

Автор: Д-р Галина ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Капри – любимо място на богове и императори

От брега на Неапол Капри изглежда като огромен къс скала, захвърлен в морето, и с нищо не загатва за приказната си красота. До острова можете да стигнете с корабче от Неапол или Соренто. За 40 мину...

Дъската за гладене - дама с мек характер

Без нея трудно може да изгладиш каквото и да било – панталони, блузи, дори и чаршафи… Ще го потвърди всяка домакиня. Затова тя трябва да присъства във всеки приличен дом. Ах, вие сте изключение? Тогав...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Вашата млечна кухня

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС Мляко с ориз и пюре от ябълки Прoдукти: 5 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. ориз, 3/4 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 3-4 ябълки, щипка сол. Нaчин на приго...

Начало