Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. Благодарение на Мансар този архитектурен стил става известен най-напред във Франция.
Как да превърнем помещението под покрива в уютна и удобна мансарда – това са най-често задаваните въпроси. Ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета.
Осветлението
Важен елемент при осветяването на мансардата е прозорецът, което се намира във вертикалната напречна стена или се прорязва в покрива. Отворите в покрива пропускат повече светлина, отколкото във вертикалните стени, затова подобни прозорци са особено привлекателни за райони, където естествената светлина през деня е за по-кратко. А ако искате пък да намалите светлината, използвайте слънцезащитните плътни пердета или щори.
Отоплението
Ако в жилището ви има ток и отопление, то лесно може да се прокара и до горните етажи - всичко е въпрос на техника.
А ако това все пак е невъзможно, въпросът се решава индивидуално. За отопление може да се използват камини, печки, газови конвектори.
Интериорът
При оформянето на мансардния интериор – неголямо и сравнително невисоко помещение, е уместно а се използват светли тонове на боя или тапети, благодарение на което човек не усеща натиска на стените и тавана в ограниченото пространство.
В стаята се поставят няколко осветителни тела над всяка от зоните с функционално предназначение (над работната маса, над леглото и т. н.). С тяхна помощ се добива впечатлението, че размерите на мансардата са по-големи.
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...
Калкан плакия Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на п...
Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...