От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка.
Като пример може да послужи араукарията. С нейния произход е свързана основната трудност тя да присъства в интериора – ниска температура през зимата (7-10°С) и постоянен приток на свеж въздух през цялата година. Такива условия са обичайни в неотопляеми жилищни помещения – входни антрета, външни стълбища.
Може да се споменат само няколко растения, които зимуват в стая, ако се поставят близо до прозореца или балкона, където температурата обикновено е около 12-14°С: такива са араукарията, кипариса, подокарпус и някои др.
Иглолистните растения са сенкоустойчиви, но най-добре растат при добро разсеяно осветяване. Почвената смес за засаждане хубаво да бъде съставена от глинеста пръст, листовка и пясък (3:1:1). Може да се добави и една част оборски тор. Важно е да се съблюдава умерен режим на поливане, без да се допуска излишно преовлажняване или изсъхване на почвата.
Иглолистните растения се размножават чрез семена и резници през юли-август, като се използват активно растящи филизи от горната част на короната. Резниците се отрязват на половин сантиметър под границата, отделяща зелената, растяща зона на филиза, от кафявата полувдървенена.
Вкореняването на иглолистните е бавно. За облекчение на този процес срезовете се обработват със стимулатори на вкореняването. Първата зима резниците не бива да се оставят да презимуват на студено. Най-добре те да се държат при умерена температура. През пролетта младите растения ще развият коренова система.
Едни от честите въпроси, свързани с холестерола са: колко опасно е повишаването му, какви видове холестерол има и кои са нормалните и повишени стойности; кои лекарства са най-добри срещу холестерола; ...
Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...
Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...
Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...