Още рецепти » Десерти със сливи

 Десерти със сливи

Торта със сини сливи

Прoдукти: 500 г сини сливи, 175 г краве масло, 3 с.л. кристална захар, 1 яйце, 1 к.ч. смлени бадеми, 250 г брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 4 белтъка, 1 ч.л. счукан сухар, 2 ч.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с кристалната захар. Прибавяме яйцето, смлените бадеми и брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да почива половин час, след което го разстиламе в намазана с масло тавичка или форма за торта. Нареждаме отгоре една до друга половинки от сини сливи с отвора нагоре. Разбиваме на плътен сняг белтъците, прибавяме пудра захар, счукан сухар и ром. Разбиваме сместа и покриваме сливите с нея. Печем тортата в умерена фурна.

Суфле със сини сливи

Прoдукти: 100 г краве масло, 220 г брашно, 250 г захар, 100 г бадемови ядки, 700 г сини сливи, 1 каф.л. канела, 2 с.л. галета, 8 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Разбиваме белтъците на твърд сняг заедно с 3 с.л. захар. Внимателно съединяваме с охладения млечен крем. Изсипваме половината от сместа в намаслена тавичка и поръсваме отгоре с натрошените бадеми и настърганата лимонова кора. Покриваме с галетата и нареждаме 1 ред почистени от костилките сливи. Заливаме с останалия крем и печем на водна баня 45 мин в умерено загрята фурна. Отделно заливаме останалите сливи (без костилките) с горещ сироп, приготвен от 2 ч.ч. вода, останалата захар и канелата. Поднасяме ги към готовото суфле.

Крем с пресни сливи на фурна

Прoдукти: 200 г сух хляб, 50 г краве масло, 500 г сливи, 50 г бисквити или галета; зa крема: 100 г кристална захар, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно, 60 г пудра захар, 1 ванилия, 50 г плодове от сладко, половин лимон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета и го запичаме с маслото до светло кафяв цвят в неголяма, кръгла тавичка. Почистваме сливите от костилките, нарязваме ги на малки парченца и ги овалваме в счуканите бисквити. Прибавяме ги към хляба и запичаме отново, докато сливите омекнат. Разделяме жълтъците от белтъците. Смесваме брашното, кристалната захар, жълтъците и прясното мляко и разбъркваме добре. След това загряваме сместа, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Ароматизираме с настъргана лимонова кора и заливаме хляба и сливите с приготвения крем. Печем 20 мин в умерена фурна. Към края на печенето покриваме сладкиша с разбитите с пудрата захар белтъци, към които сме прибавили лимоновия сок и ванилията. Отново запичаме до порозовяване на белтъчната смес. Преди поднасяне гарнираме с плодовете от сладкото.

Сиропирана сливова пита

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. сливи, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. плодов сироп.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко с кристалната захар и содата. Отделно разбъркваме олиото и брашното. Прибавяме разбитото кисело мляко и продължаваме да разбиваме с миксер, докато получим хомогенна смес. Изсипваме половината от тази смес в правоъгълна тавичка, намазана с олио, и я изпичаме в слаба фурна. Нареждаме отгоре почистените от костилките сливи, заливаме с останалата част от сместа и допичаме във фурна, на която сме включили само горния нагревател. Поливаме готовата пита с плодовия сироп и я поръсваме с пудра захар.

Гато от сини сливи

Прoдукти: 500 г сини сливи, 1 филия сух бял хляб, 1 ч.ч. пудра захар, половин пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 4 жълтъка, 1 с.л. стафиди.
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, разделяме ги на две и изваждаме костилките. Заливаме ги с вряла вода и ги оставяме да киснат няколко минути. След това прецеждаме и натрошаваме в сока сухия хляб. Когато хлябът набъбне, прибавяме маслото, пудрата захар, брашното, жълтъците, които предварително сме разбили, стафидите и сливите. Разбъркваме всичко много добре с миксер и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в умерена фурна около час и половина. Изваждаме сладкиша от формата едва след като изстине.

Макаронен пудинг със сини сливи

Прoдукти: 1 пакет (400 г) къси макарони, 1 л прясно мляко, 5 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 500 г сини сливи, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Разбиваме яйцата, захарта, млякото и ванилията и изсипваме при макароните. Слагаме ги в намазнена тавичка и отгоре нареждаме почистените от костилките и разрязани на половинки сливи. Печем в умерена фурна. След като извадим десерта от фурната, изчакваме да изстине и посипваме с пудра захар.

Баница със сини сливи

Прoдукти: 300-400 г сини сливи, 500 г брашно, 30 г мая, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, пудра захар, 3 яйца, ром, карамфил, канела.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме содата в киселото мляко, прибавяме 5-6 с.л. пудра захар, 2 предварително разбити яйца, размитата в малко топла вода мая и брашното. Замесваме от продуктите меко тесто и го оставяме да втаса. Отделно измиваме сливите, разделяме ги на две и почистваме костилките. След това ги накисваме в ром, в който сме поръсили по малко пудра захар, канела и карамфил. Разточваме втасалото тесто на две кори и с едната застиламе дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе сливите. Поръсваме с още малко пудра захар, карамфил и канела и покриваме с другата кора. Намазваме баницата с третото разбито яйце и печем в умерена фурна. Разрязваме готовата баница на ромбове или на квадрати.

Кекс с пресни сливи

Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г краве масло, 1 ванилия, 125 г захар, 4 яйца, 200 г брашно, щипка сол, 50 г смлени орехи, 2 с. л. какао, 1 с. л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сливите изчистваме и нарязваме на парченца. Разбиваме маслото с ванилията, прибавяме едно по едно яйцата, смесеното със солта и бакпулвера брашно, сливите и смлените орехи. Изсипваме сместа в кексова форма и печем 60-70 минути в предварително загрята до 180°С фурна. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

Пай със сливи

Прoдукти: 500 г сливи, 250 г краве масло, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 1 ч.ч. грис, 250 мл прясно мляко, 1/2 ч.ч. брашно, кората на 1/2 лимон, 1 бакпулвер, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите и им изваждаме костилките. Разбиваме маслото като прибавяме към него захарта, ванилията, жълтъците и лимоновата кора. Прибавяме брашното с гриса и бакпулвера по лъжица като редуваме с млякото. Накрая смесваме с разбитите на сняг белтъци, слагаме сливите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава и печем в предварително загрята фурна около 1 час при 180°С.

Плодова торта с белтъчен сняг

Прoдукти: 100 г краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 1 жълтък, 1 ч.ч. брашно, 500 г сини сливи; зa крема: 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 3 яйца, 4 с.л. пудра захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Смесваме размекнатото масло с пудрата захар и го разбиваме на ръка около 15 мин. Прибавяме жълтъка и брашното. Замесваме тесто, което оставяме да престои половин час на хладно място. После го разстиламе в намаслена тавичка и го покриваме със сливите, които сме почистили от костилките. Печем в умерена фурна. Междувременно сваряваме крем от брашното, прясното мляко, кристалната захар и разбитите жълтъци. Изсипваме гъстия крем върху изстиналата торта, а върху него с помощта на широк шприц разстиламе белтъците, които отделно сме разбили на сняг заедно с пудрата захар и смлените орехови ядки. Запичаме тортата в слаба фурна, докато глазурата порозовее.

Плодов букет с бисквити

Прoдукти: 750 г сливи, 250 г сметана, 125 г бисквити, 125 г захар, 50 г коняк (ром), 50 г ядки (лешникови, орехови, бадемови), 10 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме сливите от костилките и ги подреждаме в тавичка. Поръсваме с част от захарта и запичаме във фурна на умерена температура. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг. Счукваме ядките в хаванче и смесваме с изпечените сливи. Към сметаната прибавяме ситно натрошените бисквити и смесваме с плодовете. Слагаме разтворения във вода желатин и ароматизираме десерта с коняка (рома). Готовата смес разпределяме на равни части в подходящи стъклени чаши или купички и оставяме в хладилника, за да се стегне желатинът.

Плодов сладкиш със сливи, ябълки и круши

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 80 г маргарин, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 2 ябълки, 2 круши, 250 г сливи,40 г краве масло
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките и крушите на тънки филийки, а сливите разделяме на половинки. Нареждаме плодовете в тавичка, в която предварително сме разтопили маслото, и ги запичаме. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме разтопения маргарин и брашното, размесено с бакпулвера. Така приготвеното тесто изсипваме върху вече изстиналите плодове. Изпичаме сладкиша в умерена фурна. Изстиналия сладкиш обръщаме в тортена чиния и по желание гарнираме с разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Есенни яхнии

Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...

Биопсия при безплодие?

Кога се налага хирургична биопсия за изследване на безплодието? Това става, когато е установена пълна липса на сперматозоиди в спермата. По принцип изследванията зависят от причините за стерилитета....

Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Начало