Още рецепти » 10 рецепти за домашен сладолед

 10 рецепти за домашен сладолед

Крем сладолед с кисело мляко

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко смес /или 6 кофички краве кисело мляко/, 500 г захар, 4 жълтъка, 1-2 с.л. какао, 1-2 с.л. какао, настърганата кора на 1 лимон, 1-2 ванилии, сладко от вишни.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме киселото мляко през двойна марля. Отделяме 10 с.л. от захарта и разбиваме с нея жълтъците. Останалата захар разбъркваме с изцеденото кисело мляко като прибавяме настърганата лимонова кора. Разделяме млякото на три части. Едната смесваме с ванилията, другата – с какаото, а третата – с разбитите жълтъци. Разпределяме в чашите за сервиране ваниловия крем, слагаме по няколко вишни от сладко /отцедени от сока/, след това разпределяме какаовия крем. Слагаме отново вишни и завършваме с жълтъчния крем. Най-отгоре шприцоваме розички от белтъците, разбити на сняг с 1-2 с.л. захар. Замразяваме сладоледа в хладилник и поднасяме.

Домашен сладолед

Прoдукти: 4 яйца, 150г захар, 450г овче кисело млако,2 с.л. гореща вода, 3с.л. ликьор, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Разбиваме по отделно киселото мляко и белтъците - на сняг.Жълтъците, захарта, водата и ванилията разбиваме на пяна. Към нея прибавяме киселото мляко и белтъчния сняг лъжица по лъжица. Подправяме с ликьора, изсипваме сместа в емайлиран съд и я замразяваме във фризер за 4 часа.

Сладолед от диня

Прoдукти: 350 г диня без семките и кората, 400г сметана, 4 жълтъка, 1к.ч. конфитюр
от къпини /малини/, 1-2 к.ч. пудра захар, 3 с.л червени боровинки, държани във вишновка или друг алкохол, 3 с.л.сладко червено вино.

Нaчин на приготвяне: Пасираме половината диня на пюре, а останалото количество нарязваме на дребни парченца, които прибираме в хладилника. Смесваме пюрето от диня с конфитюра,захарта и виното. Разбиваме сметаната на бързи обороти с миксер и объркваме с разбитите също поотделно жълтъци. Сместа прибираме в машинка за сладолед или в хладилната камера, разбърквайки често. Поднасяме с държаните в алкохол боровинки и също накиснатите по желание отделени динени парченца.

Сладолед от теменужки

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 6 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г цветове от теменужки.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото заедно с ванилията като внимаваме да не заври. Разбиваме жълтъците, прибавяме захарта и малко от топлото мляко. Разбъркваме и прибавяме сместа към останалото мляко. Варим на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кремът започне да се сгъстява, отстраняваме от огъня, прибавяме теменужените цветове и го оставяме да изстине като от време на време го разбъркваме. След като изстине, прецеждаме и го оставяме в хладилник да замръзне.

Сладолед с какао

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на твърд сняг белтъците с половината от захарта. Сваряваме прясното мляко с останалата захар, като прибавяме ванилията и какаото. Оставяме млякото да изстине и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме тази смес към разбитите белтъци, като внимателно разбъркваме с лъжица, докато получим еднородна маса. Разсипваме сладоледа в подходящи стъклени чаши и го оставяме да престои 2-3 часа в камерата на хладилника /или във фризер/.

Сладолед с праскови и касис

Прoдукти: 800 г зрели праскови, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. сметана, 200 г касис, сок от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, почистваме ги от костилките, смачкваме ги на пюре, прибавяме сметаната, разбъркваме добре и оставяме така приготвената сладоледена смес в хладилника. Затопляме касиса със съвсем малко вода и пресоваме, за да извлечем сока. Прибавяме захарта и сока от лимона и оставяме в хладилника. Приготвяме високи стъклени чаши за сервиране, в които слагаме топки от сладоледа, заливаме със сока от касис и сервираме веднага.

Ледена пяна

Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците.Стопяваме на водна баня начупения шоколад заедно с маслото и малко мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитите със захарта жълтъци и нескафето, разтворено в останалото мляко и рома. Варим 3-4 мин, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстива, като от време на време го разбъркваме. Прибавяме с леко бъркане разбитата сметана, а след това - белтъците, разбити на сняг. Разпределяме крема в подходящи чаши и го слагаме да се охлажда в камерата на хладилника, но не бива да допущаме да замръзне.

Шоколадов сладолед

Прoдукти: 250 г сухо мляко, 5 с.л. какао, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч.ч. изпечени и смлени бадемови ядки, 4 яйца, 500 г сладка сметана.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме сухото мляко с какаото, прибавяме нарязаното на парченца масло и заливаме с 1 ч.ч. топло прясно мляко, в което сме разтворили по-голямата част от захарта /отделили сме 3 с.л. за другия крем/. Разбиваме с миксер, докато получим гладка смес. Тогава добавяме смлените бадемови ядки и ванилията. Отделно разбиваме яйцата и ги смесваме с останалото мляко, в което сме разтворили отделената захар. Варим крема на водна баня, докато се сгъсти, и го оставяме да изстине. След това го смесваме с шоколадовия крем и разбитата сметана /отделяме малко сметана за гарниране/. Разбъркваме добре и слагаме в камерата на хладилника да замръзне. Преди поднасяме украсяваме сладоледа със сметана.

Замразена боровинкова сметана

Прoдукти: 300 г пресни или замразени боровинки, 250 г сметана за разбиване, 1 с.л. лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер по-голямата част от боровинките заедно с лимоновия сок. Отделно разбиваме сметаната заедно със захарта и ванилията. След това постепенно я смесваме с боровинковата каша. Изсипваме получената смес в предварително изплакнат с вода съд за лед и го слагаме във фризер или в камерата на хладилник. Преди поднасяне гребем с лъжица от замразената сметана и я слагаме заедно с цели боровинки в добре охладени високи стъклени чаши. По същия начин можем да приготвим сметана и от други плодове, например от ягоди, малини или къпини.

Ягодово ледено

Прoдукти: 750 г ягоди, 300 г захар, 2 ч.ч. вода, 2 с.л. лимонов сок; за гарниране: 1 кофичка отцедено кисело мляко, 3-4 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Пресоваме почистените и измити ягоди през сито и ги разреждаме с водата. Смесваме със захарта, добавяме лимоновия сок, разбиваме сместа и я заледяваме в хладилника. При сервиране гарнираме с отцеденото кисело мляко, разбито със захарта.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

Малките неудобства на бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Кожата показва от какво сме болни

Известно е, че кожата е важна система за човешкото тяло и е свързана с вътрешните органи. Понякога дори е огледало – образът на промените по повърхността й насочва към определена болест. Достатъчно е ...

Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...

Начало