Още рецепти » Дишайте, за да сте здрави

 Дишайте, за да сте здрави

Незабележим, но жизненоважен рефлекс, правилното дишане е тайната на добрата форма, на физическото и психическото равновесие. Ценен капитал, от който зависи здравето ни, то може да се развие и поддържа, стига да знаем точно как. Истина е, че дишаме несъзнателно, без да се замисляме за сложния процес и без да му обръщаме внимание. Този автоматизъм се заражда с първия вик на току-що появилото се на бял свят бебе и се запазва до смъртта. При раждането дихателният ни капацитет е около два пъти по-голям от необходимото, но заседналият начин на живот, вредните навици и най-вече тютюнопушенето постепенно го намаляват, а понякога и го свеждат до опасни граници.

Грешките

Дишането се осъществява благодарение на диафрагмата, разделяща гръдния кош от стомаха. Когато вдишваме, този мускул слиза надолу и позволява на въздуха отвън да проникне в белите дробове. При издишване диафрагмата се повдига и изтласква преработения въздух. Правилният механизъм на процеса е свързан с избягването на няколко основни грешки, които за голямо съжаление на лекарите допуска половината човечество:
Дишане „на обратно” -неправилно е при вдишване коремът да хлътва, а при издишване да се издува. С малко повече усилия и воля ще усвоите точно противоположния начин и ще поправите грешката си - не е толкова трудно. Имайте предвид, че всички студенти по актьорско майсторство започват с това и само за около месец усвояват правилното дишане.
През устата - по този начин вкарвате в белите си дробове прекалено голямо количество въздух, при това непречистен от микроби и микрочастици посредством един естествен филтър - човешкия нос. На всичко отгоре през зимата въздухът стига леденосту-ден до белите дробове и може да причини сериозни настинки.
С гърлото, подобно на малко кученце - така ограничавате дихателния си капацитет и в много случаи трудно си поемате дъх.
Защо се задъхваме? Най-честият отговор на този въпрос е: заради астмата и хроничния бронхит. Астмата представлява възпаление на повърхността на бронхите, вследствие на което техният диаметър намалява. Преминаването на въздуха е затруднено, придружено с усещане за тежест, задъхване и кашлица. Хроничният бронхит пък обикновено засяга големите пушачи (над 20 цигари дневно). Друга причина за задъхване може да бъде излишното тегло, надхвърлящо с повече от 10 кг нормалното, особено ако е в комбинация с напреднала възраст и заседнал начин на живот,

Тютюнопушенето - Враг № 1

Вдишването на въглероден окис в момента на дръпване от цигарата забавя процеса на проникване на кислород в кръвта и съответно намалява дихателния капацитет. Отдавна е доказано, че никотинът чувствително повишава кръвното налягане, а катранът в него, отлагащ се в бронхите и алвеолите, постепенно ги задушава.

Повече физически усилия

Редовното спортуване си остава най-добрият начин за поддържане на правилния режим на дишане. Всички спортове са полезни за организма, но тези, които се упражняват по-продължително време, са за предпочитане, понеже по-добре насищат кръвта с кислород. Най-благоприятният за белите дробове, сърцето и мускулите ритъм на спортуване е поне два пъти седмично по половин час. Какво да изберем?
Плуване - действа чудесно на сърдечносъдовата система, развива гръдния кош, ускорява кръвообращението. Особено подходящо е за астматици.
Йога - създава добър контрол върху дихателните функции, улеснява релаксацията, премахва последиците от стреса.
Джогинг - продължителното спокойно бягане ни позволява да си изградим идеален ритъм на дишане. Бягате както трябва, ако сте в състояние да поддържате разговор в този момент. Задъхате ли се, веднага намалете темпото.

За пo-добър дихателен капацитет

• Изкачвайте стълби, за да укрепите сърцето и белите си дробове.
• Редовно задържайте дишането си толкова дълго, колкото можете, след това вдишайте дълбоко.
• Йога във всекидневието - в моменти на стрес вдишайте възможно най-голямо количество въздух, след това го издишайте много бавно. Повтаряйте упражнението поне 5-6 пъти.
• Скачайте - с въженце или без. Застанете със събрани крака пред широко отворен прозорец и започнете да подскачате в продължение на минута-две. Постепенно удължавайте времетраенето и ускорявайте темпото.
• Спрете да пушите.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Подгответе цитрусите за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Пъпешовото дърво е роднина на домата

Пъпешовото дърво (Solanum muricatum), известно под звучното име пепино, е една новост за нас, въпреки че по света отдавна се отглежда в промишлени мащаби. Произхожда от Южна Америка, където прадедит...

Млякото и соковете са несъвместими с някои лекарства

Доста родители са свикнали да дават на децата си най-различни медикаменти, разтворени в мляко или в прясно изцеден плодов сок. Това обаче може да направи лекарствата по-малко ефикасни или обратното, д...

Начало