Още рецепти » Бамбукът в интериора

 Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото му изсичане позволява напълно възстановяване без допълнително засаждане. Бамбукът понякога достига дължина до 40 м, а в диаметър стволът му - до 30 см.

Бамбукът в зелен, бял или почти черен цвят е идеалният строителен материал за стени, подове, тавани, мебели и много други. Той отдавна се използва при изработка на декоративни детайли и създаване на уникален стил в интериора.
Изделията от бамбук притежават висока устойчивост към механични повреди, влага, слънчеви лъчи, обезпечава допълнителна звуко- и топлоизолация.
Свойствата, присъщи само на изделията от бамбук - изисканост, природна цветова гама и орнаменти - позволяват създаването на изтънчен интериор, подчертават неповторимата атмосфера в дома.

Бамбуковите тапети - ръчно изработени по дизайнерски проект

Бамбуковите тапети представляват съвсем тънки бамбукови летвички, широки 5-30 мм, подбрани по цвят и текстура, изсушени на слънце и залепени на платнена или хартиена основа. Тапетите от бамбук обикновено са жълти, зелени, кафяви, чисто бели или с почти черен оттенък. При изработване на тяхната структура се използва дебел срез от повърхностния слой на растения с ефектна текстура и естествен цвят. В някои колекции се използват комбинации със сезал, маранта и други природни материали.
Специфично при декорирането е, че повърхностите стават неравномерни по цвят, а шевовете (местата на стиковане) видими. Тези особености придават на материала уникалност, подчертават неговата натуралност и екологична чистота.
Бамбуковите тапети могат да се полагат непосредствено върху бетон, тухли или мазилка, без специална обработка на повърхността, а за декориране на стени от гипсокартон, ПДЧ, МДФ може да се използват мебелен телбод или пирони. Друг способ за закрепване на бамбуковите тапети на различни повърхности е с помощта на скоби на дървена решетка. Затова в процеса на ремонтиране на помещението може да се изключат сложни операции като изравняване и грундиране. Не се препоръчва използването на водоразтворими или водосъдържащи лепила. Залепващата повърхност трябва да е почистена от дребна мазилка или остатъци от боя.
Отлична особеност на натуралните тапети е, че с времето те стават още по-хубави. Грижите за тях не изискват особен труд: прекрасно се почистват с прахосмукачка и изтриват с влажна кърпа. Също така може да се освежават с препарати за дървени мебели.

Плочки и панели

За създаване на екзотичен интериор незаменими се оказват стенните плочи и декоративни панели от бамбукови трески, които се лепят на суха, равна и чиста основа. Те се състоят от няколко слоя и притежават висока здравина, огнеупорност и топлоизолационни свойства. Този вид покрития са лесни за употреба, тяхната повърхност може да се лакира, да се покрива с патина, боя, да се тонира и шлайфа. Плочите се произвеждат от бамбукови рогозки, изплетени ръчно, импрегнират се с лепило, а след това се подлагат на горещо пресоване. За декориране на краищата се използват специални кантове от абака, юта, сезал, кокосови влакна и други растителни материали с диаметър от 6 до 35 мм.
Панелите от бамбукови трески са с дребна или едра плетка и се използват за декориране на тавани, в това число и на окачени конструкции. Предварително обработени, те лесно се монтират и не се нуждаят от други довършителни работи.
Декоративните панели се изработват чрез пресоване на бамбукови летви, хоризонтално положени в няколко слоя. Особената им здравина се постига благодарение на това, че летвите във всеки слой са перпендикулярно разположени на тези от съседните слоеве. Възможността да се съчетават панели с различна плетка помежду си позволява да се постигне максимален декоративен ефект. Бамбуковите панели са много подходящи за помещение с повишена влажност.
За скриване на фугите между отделните плочи и декоративни панели може да се използват летви от ствола на натурален бамбук.

Изделията от бамбуков ствол се явяват хармонично допълнение към оформлението на интериор в етностил. Бамбуковият ствол е широко използван в качеството на самостоятелен материал в изработката на елементи за интериора и ландшафтния дизайн (беседки, перголи, летни площадки, мансарди).
Стволът на бамбука притежава абсолютно равна и влакнеста структура, която е особено ценна в строителството и ремонтните работи. Диаметърът им може да бъде най-различен - от 1 до 15 см. Съединенията между отделните стволове може да се кантират и да придадат оригиналност на изделията. От стволове с голям диаметър се получават прекрасни колони, които удачно се вписват в банята или столовата.

Паркет

Бамбуковият паркет придава естествена красота и съхранява натуралността на материала, в това число и ниската топлопроводимост. Това му качество създава усещане за топлина през зимата и хлад през лятото. Равната влакнеста структура на материала позволява да се направи подът гладък, с неповторим външен вид. Бамбуковият паркет не трябва да се цикли, да се покрива с лак, след полагане той е готов за експлоатация.
Усъвършенстван вариант на бамбуковото покритие е многослойната паркетна дъска, при която всички недостатъци са сведени до минимум. Долният слой на дъските се състои от плътни сортове дървесина и се реди напречно на бамбуковите влакна, което повишава твърдостта и здравината на дъските, а също не позволява на паркета да се размества и разлепва.

Декорациите подхождат на всеки стил

Покритията от натурални декоративни влакна придават на всеки интериор неповторимост и индивидуалност. Бамбуковите елементи подхождат на всеки стил на обзавеждане. Ако интериорът е издържан в етностил, то без бамбукови детайли не може да мине. Дори само няколко щриха ще са напълно достатъчни, за да създадат нужната атмосфера.
Покритията от бамбук изглеждат идеално на стени, подове, тавани и могат да бъдат използвани като самостоятелни материали или в комбинации с текстил, пластмаса, стъкло, с дървени и плетени мебели. Други натурални материали, които винаги добре хармонират с бамбукови тапети и панели, това са ратанови мрежи, палмови листа и др.
Бамбуковите тапети и декоративни плочи са много подходящи за създаване на източен интериор. Те могат да обхващат цели стени или да бъдат само в качеството на акценти от Изтока. Създават възможност за декориране с йероглифи, маски, вази, драпировки от тъкани.

Бамбукът намира приложение още

в декоративни лампи, щори, мебели, а също и в ландшафтиня дизайн при създаване на малки архитектурни форми с екзотичен привкус. Изходният материал за тях се разделя на 2 вида: азиатски и кавказки.
Азиатският бамбук като правило има тъмнокафяв цвят, с релефна структура, много подходящ за беседки, перголи, мансарди, за интериори в африкански стил.
Кавказкият бамбук благодарение на жълтия си цвят и блестяща повърхност подхожда за помещения с китайски или японски мотиви.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

Джел украсява коледната нощ

Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...

Предзимно засяване на зеленчуци

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления...

БАБИНИТЕ ЛЕКОВЕ

Мнозина от нас смятат рецептите, предавани от поколение на поколение, за отживелица. Нищо чудно, като се има предвид огромното разнообразие от лекарства в близката аптека. Бабините лекове обаче съвсем...

Начало