Още рецепти » Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

 Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европейски колонии. Будисткото кралство Тайланд е известно сред любителите на пътешествията като райско кътче с множество исторически паметници, свързани с будизма, и разкошна тропическа природа. Наричат го също страна на усмивките и проститутките. И наистина тук живеят изключително мили и весели хора, които се усмихват навсякъде и за всичко. А славата си на място за секстуризъм страната е придобила от града Патайя. По време на виетнамската война американските войници често навестявали с корабите си рибарското пристанище, докато то започнало да се разраства и се превърнало в днешния курортен град, прославен като азиатската столица на греха. Непрестанните потоци от туристи имат възможност да посетят в околностите на Патайя няколко твърде интересни обекта, свързани с местната флора и фауна, от които остават с незабравими спомени. Един от тях се намира на 20 километра от Патайя. Това е уникалният парк Нонг Нуч, прекрасно съчетание от ботаническа градина, образователен център и място за развлечения.

Една азиатка в Европа

Историята на парка започва през 1954 г., когато заможното тайландско семейство Тансака се заема със създаването на голяма овощна плантация. В нея отглеждат всевъзможни плодове и зеленчуци, както и посадъчен материал, за което благоприятства прекрасният тропически климат. Едно пътуване до Европа на стопанката обаче цялостно променя схващанията й за семейния бизнес. Възхитена от ботаническите градини и развлекателните паркове на Стария континент, тя се завръща в родината си с амбицията да претвори впечатленията си в нещо съвсем ново. Наема опитни градинари, ландшафтни специалисти и художници, които под нейно ръководство съчетават европейските образци с азиатската традиция. Така през
1980 г. за широката публика бил открит паркът, носещ името на собственичката си – Нонг Нуч. Всички туристически фирми включват разглеждането му в своите оферти, а за жителите на столицата Банкок няма по-добро място за прекарване на уикендите сред окултурената природа.

Нищо не остава скрито

Територията на парка е много внимателно планирана и обмислена, така че от многобройните пътечки да може да се види и разгледа подробно всяко място. На много места, особено по пресечките, са разположени пейки и беседки, изложени на ободряващия полъх на вятъра, безброй водоеми и фонтани освежават въздуха със своите струи. Неравният релеф е коригиран сполучливо, а над овразите са окачени мостчета. Това позволява посетителите да минават наравно с върховете на палмите и да разглеждат отблизо съцветията и плодовете им. До централния вход има умален модел на парка, пресъздаден с помощта на красиво оформени цъфтящи храсти. В него всичко е до най-малки подробности както в оригинала, спазени са дори наклоните.
Паркът Нонг Нуч се състои от няколко тематични градини, преливащи една в друга чрез красиви орнаменти, образец на топиарното изкуство, и свързани с цял лабиринт от пътеки, стълби, мостчета и изкуствени пещери. Зад всеки завой пред смаяния поглед изниква нов шедьовър на ландшафтното изкуство.

Възхитителните орхидеи

Най-прославена е Градината на орхидеите, понякога така наричат и целия парк. Тя заема около 5 процента от огромната обща площ. Тук са събрани образци дори от най-редките видове. Прелестният аромат, който се разнася от тази градина, бързо насочва желаещите да я разгледат към целта. Повечето орхидеи са деца на тропиците и изискват много топлина и висока въздушна влажност. Поради това, въпреки райския климат на страната, тук те се отглеждат в оранжерии и тъй като са епифити, които не се нуждаят от почва за развитието си, растат в специални керамични и бамбукови кошнички. Освен с опазването и разпространението им в Нонг Нуч се занимават и със селекционна дейност, в резултат на която се създават орхидеи, които не съществуват в природата. Събраните семена и посадъчен материал се изпращат по целия свят на всички желаещи.

Да опазим палмите

Друга забележителност на Нонг Нуч е уникалната колекция от палми. Почти половината от съществуващите около 2800 вида от тези „принцове на растителното царство”, както ги нарича Карл Линей, са представени тук. Специално внимание се отделя на възпроизводството на редки и изчезващи видове. С безотговорното изсичане на тропическите гори скоро ще настъпи моментът, когато те просто ще изчезнат от природата. Съхранението и размножаването им в Нонг Нуч дава шанс на човечеството, когато поумнее, да ги върне отново в родните им места. Това впрочем се отнася за повечето растения, които се отглеждат в парка. Особена гордост представляват палмите-джуджета, чиято височина не надхвърля 30 см. Те са много популярни в Япония, където им придават изящни форми с помощта на специална резитба.
Кактусовата градина привлича любителите на бодливата красота с прекрасно отгледаните огромни екземпляри от широко разпространени и лесни за отглеждане видове.

Пеперуди и птици

От 2000 г. съществува и Градината на пеперудите. Това е павилион от дребна мрежа, в който могат да се наблюдават хиляди представители на тези насекоми от цял свят. И миниатюрните, и най-едрите, истински гиганти, живеят свободно сред пищната тропическа зеленина. Съвсем като в природата тук преминава целият им жизнен цикъл – лакомите гъсеници гризат листата, после се свива какавидата и след 2-4 седмици излитат пеперудите, които успяват да снесат яйца и да осигурят следващото поколение.
До пеперудите е птичето царство. В обширни волиери хвърчат, цвърчат и пеят ярки тропически птици. С тях обаче трябва да се внимава, защото се срещат „разбойници”, които гледат да отмъкнат, каквото могат – било храна, било шапка и дори фотоапарат. Тук за дребна сума може да се купи птичка в клетка и да се пусне на свобода за късмет.

Европейските образци

Силно впечатлява Френската градина, изпълнена в най-добрите европейски традиции, но разположена на фона на типична тайска храмова архитектура и сред камъни и палми... И старателно оформените разноцветни бордюри, и симетрията, и скулптурите, с които е украсена, сякаш са пренесени от Версай.
За традиционалистите, които желаят да видят нещо познато, в Нонг Нуч е изработено точно копие на английската гордост Стоунхенж. Наистина мегалитният паметник изглежда твърде странно сред източните орнаменти от цветя, но въпреки това липсва усещането за кич.
Градината на водните растения покорява с форми и багри, които могат да се видят само в благословения тропически климат. Елегантността и разкошът на тези цветя наистина са гледка, която не бива да се пропусне.

Неочакваната роля на саксиите

Особеност на Нонг Нуч са веселите скулптури, изработени от керамични саксии във формата на преплетени сърца, на растения, животни, на замъци и храмове... Някои от тях са само екзотична украса, а други имат и практическо предназначение – пейки, беседки, навеси, където може да се отдъхне, а са и прекрасен фон за фотографиране.

Приятни и полезни забавления

Освен за любителите на градините и цветята, в Нонг Нуч е помислено и за популяризирането на древните и съвременните традиции на тайския народ. В малкия театър на парка ежедневно се показват програмата „Култура и традиции на Тайланд” и забележителното слонско шоу.
Етнопрограмата включва както типични танци и обреди на различните тайландски малцинства, така и мащабни представления, пресъздаващи моменти от историята на страната.Истинска изненада поднасят обучени слонове. В Тайланд те са защитени от закона и за здравето и живота на всеки слон се интересува лично кралят. Забранено е да се използват за тежък труд. Шоуто започва както обикновените циркови номера. Хванали с хоботи опашките на „колегите” си, те се представят на публиката. А след това следват истински футболни и баскетболни мачове. В антрактите слоновете безцеремонно просят от публиката да ги награди с банани, каквито предвидливо се продават от местни деца. И след прекрасно дресираните животни показват невероятните си умения. Те рисуват върху хартия и върху сувенирни фланелки, пишат кратки текстове. Смело може да се твърди, че много хора не биха могли да рисуват така добре. Желаещите да изпитат удоволствието от тайски масаж биват обработвани от слоновете, като докосванията са наистина много нежни и приятни.

Принос към науката

Нонг Нуч е също така научен и образователен център. В неговите колежи по ландшафтен дизайн се обучават всяка година по 700 студенти, които биват отлично подготвяни за бъдещата си професия. Те имат възможност да придобият практически умения, като участват в поддръжката на парка и в научните му програми. В специална сграда за семинари се провеждат научни мероприятия, свързани с опазването на биоразнообразието и зеленото богатство на планетата.
Но най-дълго завърналите се в родните си места туристи си спомнят възхитителните багри и аромати, с което ги е поразило морето от невиждани цветя.

Автор: Анелия Йорданова

Представяме Ви:

Трудните моменти след раждането

Всяка бременна жена мечтае за прекрасния живот след появата на малкото същество, без да мисли за проблемите, които неизбежно съпътстват отглеждането му. Най-често срещаният сред тях е умората - физ...

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Люти чушки по селски

За тази туршия са ни необходими 2 кг люти чушки от сорта Шипка, 1,5 л. оцет, 500 мл вода, 2 к.ч. сол и 1 ч.ч захар. Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме...

Начало