Още рецепти » Красивият пролетен килим се подготвя отсега

 Красивият пролетен килим се подготвя отсега

Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късна есен ще трябва да ги настаните на постоянно място.

Теменужките и паричките се разсаждат комбинирано

По традиция у нас те често се разсаждат комбинирано, като се изграждат приказно красиви килимни лехи. Те може да зацъфтят още през есента, но основно масовият цъфтеж протича през пролетта. Много важно е при комбинация на видовете да с съчетаят сортовете по багри. Най-често съзвучни са сините и жълтите, белите и сортовете с тъмните цветове. Запомнете, че при разсаждането е добре да вземате разсада с повече почва около коренчетата. Така прихващането е по-безболезнено. Разстоянията да са 15/20 см.
Както паричките, така и теменужките много красиво се комбинират с лалета или с незабравки. Веднага след разсаждането поливайте. Разстоянията между растенията да са 20/20 см.
Към двугодишните се отнасят и кампанулите, наричани у нас звънче или камбанки. Най разпространена е к. медиум, но нашата флора е богата и на други видове, които с успех може да се използват в градините. Има много красиви сортове с бели, розови и сини багри. На височина достигат над 50-90 см, затова се разсаждат поне на 25/30 см разстояния.

Топкарамфилът и шибоят се садят в богата почва

Миризливият шибой, любимото цвете от градинките на нашите баби, също е от тази група. Засаждайте го на разстояния 25/25 см или в саксии. Напръсникът, известен като дигиталис, засаждайте на слънчево или полусенчесто място, като почвата трябва да е богата на хранителни вещества.
Карамфилите барбатус и хинензис също са двугодишини и предстои да ги засадите на постоянно място, като разстоянията между растенията трябва да са 20-30 см. И двата вида са подходящи за отглеждане в лехи или за оформяне на бордюри. По-рядко се използват за производство на рязан цвят. Не забравяйте също силенето, или както е по-известно - плюскавче. Растенията изискват слънчево изложение и издържат на суша. Ако не сте си произвели разсад от посочените видове, потърсете ги в разсадници или по цветарските магазини.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Причудливите тикви

Много често в градините и по терасите има места, които не са в тон с общата хармония. Обикновено това са неприветливи стени или поостарели дъсчени огради, които са високи и не могат да се скрият зад о...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Десерти с кафе

Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...

Начало