Още рецепти » Украсете градината с речни камъчета

 Украсете градината с речни камъчета

Дребните речни камъчета - филц, са многофункционален материал, който с успех се използва при оформянето на градинските пътеки. Днес той е предпочитан като нетрадиционно меко покритие и намира приложение в различни по стил градини. С негова помощ могат да се осъществят най-разнообразни дизайнерски хрумвания, които не се ограничават само с посипка на пътеки. Дребните камъчета могат да настелят къта за почивка сред зеленината, да оформят каменна градинка в японски стил, да се насипят върху пръстта под растенията, за да облекчат поддържането. Чакълът перфектно се съчетава със строгостта на естествения камък, студенината на метала, интимността на дървото, топлината на червените тухли и сивотата на бетона.

Видът на камъните

За посипка се използват както валчести дребни камъчета, изгладени от речната или морската вода, така и натрошен камък, добит по изкуствен начин в каменоломните. Много важни са едрината, зърнометричният състав и чистотата на камъчетата. За посипка се използват по-дребните фракции. Речните камъчета (баластра) имат меки овални форми и размери от 5 до 70 милиметра. Посипката с тях не притежава добро сцепление. Ако пластът е много дебел, има опасност краката ви да потъват и ходенето да се превърне в мъчение - все едно вървите по пясъка на морския бряг. Препоръчва се пластът от речни камъчета да не надвишава 5 сантиметра. Трошеният камък (чакъл) е с неправилна форма на отделните късове и размерът му се движи в същите граници (5-70 милиметра). Добива се чрез дробене на големи каменни блокове в специални трошачни машини. Благодарение на неправилната си форма отделните камъчета плътно се “спояват” помежду си и създават здраво покритие. За предпочитане са камъчета с форма, близка до куб или тетраедър. Тези с плочкообразна или издължена форма не дават добро сцепление.
Малките камъчета са различни в зависимост от изходния материал, от който са получени (мрамор, гранит, сиенит). Цветът и здравината им също варира. Най-издръжлив на износване е гранитният чакъл. Много елегантни са мраморните - по-нетрайни, но блестящи в белотата си.

Чакълената пътечка е предпочитана от романтиците

Представете си, че се вървите сред прекрасни цветя, наслаждавате се на багрите и аромата им, а под краката ви приятно “скърцат” дребни камъчета. Посипаната с чакъл пътека е класика, предпочитана от романтичните натури. При направата й се използват същите принципи, както и при покрита с плочи пътека. Първо определете ширината и посоката. Въпреки че посипката с чакъл не е плътно покритие като плочките например, и тук оттичането на водата е съществен елемент, за който трябва да помислите предварително. Никак не е приятно при дъжд отделни участъци от пътеката да се завиряват и тя да стане неизползваема. Водата ще се оттича, като се даде лек наклон на цялата пътека или от средата към краищата й. При този случай напречният разрез на пътеката ще има формата на равнобедрен тъпоъгълен триъгълник. Необходим е съвсем малък наклон, за да нямате проблеми - от 5 до 10 градуса.

Със или без бордюр

В зависимост от стила на градината и собствените си предпочитания може да ограничите вашата “каменна река” с бордюр или тя свободно да “тече” сред тревата и цветята, като променя формата и ширината си.
По-лесно е поддържането на посипана с чакъл пътека, която е ограничена от бордюр. Той няма да позволи на дребните камъчета да се разпръскват по тревата настрани при ходене и да излизат от “руслото”. Бордюрът може да е от каменни плочи, лят бетон или тухла. Добре е под него да има малък фундамент, който да поема натоварването и да предотврати разкривяването му.
Ако сте любители на естествената природна среда, сигурно ще предпочетете пътека без бордюр. В такъв случай я ограничете, като по края й насадите многогодишни видове - тревисти или цветни.

Игра на цветове и форми

Светлата чакълена посипка блести на слънцето и носи аромата на знойния юг. При нея може да заложите на контраста, като я комбинирате с тъмни градински мебели и преливащи от багри цветя. Много елегантно изглежда тъмното покритие с чакъл, което носи съвсем различна “загадъчна” атмосфера. Антрацитният цвят на гранитната посипка може да комбинирате с бели каменни плочки и наситенозелените листа на прецизно подбрани растения, обсипани с блестящи цветове. Умение и художествен усет изисква съчетаването на няколко цвята и размери чакълена посипка, с които може да създадете декоративно пано. В този случай е добре площта, посипана с чакъл, да е ограничена с бордюр. Предварително скицирайте композицията. Заложете на по-едрите форми - геометрични или барокови мотиви. Такова декоративно пано може да послужи за дъно на шадраван или върху камъните да се пусне малко вода, която да ги намокри, да заблестят като лакирани и да се създаде ефект на плитко езерце, въпреки че водата е само няколко сантиметра.

Лехи, посипани с камъчета

Поддържането на цветната градина и премахването на плевелите и бурените изисква доста време. За да облекчите работата си, може да използвате отново малките камъчета, с които да покриете определената за засаждане площ. Това е лесна работа и не изисква специални умения. Първо разкопайте мястото и го подгответе за засаждане. Върху цялата площ настелете геотекстил или полиетилен - материал, който пропуска водата, но не позволява на плевелите да поникнат. На мястото на засаждане на всяко растение предварително направете в покритието кръстообразен прорез. След като настелите покритието, отхлупете внимателно краищата на прореза и в образувалия се отвор засадете растенията. Отгоре насипете чакъл, за предпочитане с по-дребни размери.

Вместо дренаж

Посипката с чакъл е подходяща и за полагане около къщата, което е не само красиво, но и практично. Ако къщата няма дренаж, първо разкопайте около нея и напълнете мястото с камъни.
Най-отдолу поставете дренажна тръба за отвеждане на дъждовните води. Нагоре насипете по-ситен чакъл и положете текстилна материя срещу плевелите.
Над нея е декоративният пласт чакъл от 3 до 5 сантиметра. Границата между тази околовръстна пътека и озеленената част на двора може да се оформи с големи камъни или с бордюр.

Полезни съвети

За да е дълготрайна и да запази продължително време добрия си вид, чакълената посипка трябва да е положена по всички правила. Не може просто да насипете върху тревата чакъл и да смятате, че вече имате желаната пътека. Ефектът от нея ще се задържи само няколко седмици, докато тревите и бурените, които дебнат отдолу, наберат сили и се проврат през дребните камъчета, като разбият еднородността на покритието. Затова карайте стъпка по стъпка. Най-напред отстранете горния пласт почва и оформете леглото. Получава се “траншея” с дълбочина около 15-20 сантиметра. Тя трябва да се уплътни, за да не поддава. Отгоре насипете слой подложен чакъл с дебелина около 10 сантиметра. Трябва добре да го уплътните, за да се намали обемът на въздушните празнини между отделните камъчета. Това става чрез валиране или трамбоване.
Много важен момент е неутрализирането на действието на бурените и треволяците. За целта настелете върху чакъла слой специално геотекстилно покритие (от рода на полиетилените), което пропуска водата, но спира растежа на нежеланите натрапници. Ако не разполагате с такова покритие, трябва да увеличите пласта подложен чакъл (поне 30 сантиметра), което ще оскъпи изграждането на пътеката. Друго решение е вместо подложен чакъл да излеете бетонна подложка. Най-отгоре се полага слой посипка с дебелина от 3 до 5 сантиметра, която ще подберете по вид и цвят според вкуса си.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цветя украсяват стени и огради

Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...

Прекрасната огърлица на двореца Мирабел

Градините на двореца Мирабел в Австрия са едно изящно бароково творение на градинарското изкуство. Историята им се помни вече четири века. Но днес звучи като приказка за любовта, разказвана вече четир...

Градината - стъпка по стъпка

Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...

Митове и истини за болните зъби

1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...

Начало