Още рецепти » Салати с макарони

 Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия

Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните. Прецеждаме и намачкваме на каша леблебията. Прибавяме всички останали подправки. Прецеждаме макароните и прибавяме към тях соса от леблебията.

Смесена салата с макарони

Прoдукти: 300 г варено месо /пилешко или агнешко/, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, измиваме ги и ги прецеждаме. Нарязваме морковите, целината и гъбите на кубчета и ги варим в подсолена вода, към която сме добавили малко олио. Отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме месото на кубчета и го поръсваме с черен пипер. Разреждаме майонезата с част от зеленчуковата отвара и подправяме на вкус с лимонов сок и сол. С половината от получения сос размесваме подготвените съставки за салатата. Разпределяме салатата по чиниите за сервиране и заливаме с остатъка от майонезения сос без да разбъркваме. Гарнираме с филийки от доматите и твърдо сварените яйца и поръсваме с настърган кашкавал.

Салата от скариди с макарони

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 200 г зелен фасул, 4-5 стръка пресен лук, 1 к.ч. пържени фъстъци, 2-3 стръка пресен кориандър, 800 г дребни скариди; за заливката: 3-4 с.л. ябълков оцет, 3-4 с.л. фъстъчено олио, 3-4 с.л. соев сос, 2 ч.л. сусам, 2 ч.л. захар, 1 зелено люто чушле, 2 скилидки чесън, 1 щипка джинджифил, черен пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме подправките за заливката на ситно, размесваме ги и при непрекъснато бъркане заливаме на тънка струйка с олиото, оцета и соевия сос. Слагаме макароните в дълбок съд, добавяме заливката и разбъркваме. Оставяме да престоят 1 час в тази марината. Отделно сваряваме зеления фасул в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме косо на парченца с ширина около 1 см. Лука също нарязваме косо на парченца. Сваряваме скаридите в подсолена вода и ги обелваме. Смесваме ги с фасула и лука, разбъркваме и прибавяме ситно нарязаните фъстъци и кориандъра, като отделяме малко за украса. Изсипваме сместа в широка чиния за сервиране, добавяме макароните с маринатата и разбъркваме. Отгоре поръсваме с отделените фъстъци и кориандър и поднасяме.

Салата с пушена риба

Прoдукти: 150 г къси макарони, 200 г пушена риба, 1-2 ябълки, 1 глава целина, 1 малка главалук, 1 опаковка майонеза, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме много добре. Обелваме ябълките и заедно с целината ги нарязваме на малки кубчета. Разкъсваме рибата на съвсем дребни парченца, като грижливо я почистваме от костите. Прибавяме я към другите продукти и разбъркваме. Настъргваме лука много ситно и го смесваме с майонезата. Заливаме салатата с тази смес, посоляваме на вкус и разбъркваме. Поръсваме обилно с червен пипер и поднасяме.

Гръцка салата с макарони

Прoдукти: 150 г макарони /спирали/, 100 г черни маслини /без костилки/, 3-4 домата, 1-2 краставици, 250 г сирене, 1 главичка лук, 4-5 с.л. зехтин, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и ги оставяме да изстинат. Нарязваме лука на тънки ивички, доматите – на резенчета, а краставиците и сиренето – на по-едри кубчета. Смесваме зеленчуците и сиренето и прибавяме макароните и целите маслини. Поръсваме зехтина и подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме салатата добре охладена.

Салата от макарони със зелен лук и сирене

Прoдукти: 400 г макарони /панделки/, 2 връзки зелен лук, 2-3 домата, 150 г овче сирене, 1 к.ч. балсамов оцет, 4-5 с.л. зехтин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и веднага ги изплакваме с много студена вода, след което отцеждаме. Нарязваме лука на тънки пръстенчета, а доматите – на малки кубчета. Смесваме макароните с лука, натрошеното сирене и доматите и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно разбиваме оцета със зехтина, заливаме салатата и я оставяме да престои 1-2 часа на студено преди да поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фуксията

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...

Африкански лилиум израства на терасата

Агапантусът (Agapanthus) или “африканският лилиум” се отнася към семейство Лилиеви и произхожда от Южна Африка. Това е многогодишно растение, което има дебело кореница с месести корени и развива гъсти...

Как ни въздействат хормоните?

Мускули, сърце, стомах, сексуален апетит - всички органи и функции в тялото ни са подчинени на хормоните. Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и на...

Домашните алергени

Зад четирите стени на жилището ни виреят много източници на дихателни алергии, които буквално се развихрят през по-студените сезони на годината. Акари, плесени, прах, животински косми... все повече хо...

Начало