При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зимните са основни, тяхното време е есента, след листопада, до началото на пролетта. При зимните резитби за формиране и подмладяване се премахва голяма част от дървесината и те трябва да се съобразяват с придвижването на резервните хранителни вещества към връхната част на растението. След завършване на вегетацията голяма част от тези вещества преминават от короната към основата на скелетните клони, стъблото и корените. През пролетта се наблюдава обратно движение. Началото на растежа и цъфтежа протича за сметка на тези вещества, докато се оформят първите листа и започне фотосинтезата. Затова ранната есенна и късната пролетна резитба се избягват. Но има и друга опасност - много ниските зимни температури може да предизвикат измръзване на кората и на камбия близо до откритите рани. Тогава зарастването е трудно, а при силни измръзвания - дори невъзможно. У нас такива температури са рядко явление и измръзвания могат да се причинят само при по-големи отрези, каквито се правят най-често при подмладяващите резитби. Замазването на раните с овощарска замазка или блажна боя до голяма степен предпазва наранените части от мраз и от изсъхване.
Изводите
• През есента резитбите не бива да започват много рано, а през пролетта трябва да приключат колкото е възможно по-скоро, преди температурите да са се повишили трайно над 8-10 градуса.
• Когато се налага по-силна резитба, най-добре е тя да започне в края на зимата и да свърши рано напролет.
• При прасковата се правят силни резитби за плододаване, но те засягат основно едногодишни и двегодишни клонки. Резитбата може да започне още през есента, като се оставят повече плодни клонки. Ако през зимата не са измръзнали плодни пъпки, през пролетта допълнително се прорежда.
• Новозасадените и младите дръвчета се режат в края на зимата до началото на пролетта.
Прoдукти: 1 пиле около 1 кг (най-подходящо е охладено пиле), 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 3-4 картофа, 50 г фиде, 300 г бял ориз, 2-3 с. л. олио (може смес от краве масло и олио), 1 по-голяма...
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...
Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...
Наемате апартамент за дълго, но чуждото жилище не е по вкуса ви. В него се чувствате наистина на чуждо място, а искате то да стане ваш истински дом. Какво да направите? Нестандартни решения ...