Още рецепти » Трудните коси

 Трудните коси

Косопад, пърхот, цъфтеж, прекалено омазняване - проблемите, които ни създава косата, си имат своето решение. Все пак, за да бъдат всички шансове за успех на наша страна, трябва да използваме най-подходящите продукти и в случай на необходимост да се обръщаме за съвет към дерматолог. Най-важното обаче е още при първия сигнал, че нещо не е наред с косата ни, да реагираме, без да се бавим, за да не влошим състоянието й.

Алопеция

С тази дума учените обозначават гнездовидното и понякога пълно окапване на косата. Алопецията е три вида: себорейна, когато се дължи на повишена чувствителност към андрогенните (мъжките) хормони, остро дифузна - появява се внезапно като следствие от някаква инфекциозна болест или след раждане, хронично дифузна - резултат на диабет или на лошото функциониране на някой орган - щитовидна жлеза, надбъбречни жлези...

Решението на проблема
Съществуват много начини да се противодейства на алопецията, но в никакъв случай не прибягвайте към самолечение с бабешки методи, а се консултирайте с дерматолог. В зависимост от конкретния случай той може да предпише инжекции с витамини В5 и В6, лечение с аминексил или миноксидил, присаждане на коса, масажи с етерични масла.

Косопад

Съвсем нормално е на ден да губим от 30 до 70 косъма (малко повече непосредствено след миене). Тази цифра трябва да се удвои и даже да се утрои през пролетта и есента, както и при прием на контрацептиви. Обикновено падналите косми се възстановяват в същото количество и със същото качество, но ако при вас не е така, т, е. имате чувството, че косата ви се разрежда над челото и на слепоочията, идете на лекар.

Решението на проблема
То е в приема на повече желязо, въпреки че съвременните жени обикновено се мръщят на пържолите, а и истерията с лудата крава не е за пренебрегване. Все пак, ако поне три пъти седмично ядем червено месо - свинско, телешко, говеждо, агнешко, косата ни ще пада много по-малко, твърдят специалистите. В 70% от случаите женският косопад се дължи на недостиг на желязо, усвоявано най-добре от организма, когато му се доставя с порция червено месо. Друго, което трябва да консумираме в по-големи количества, са млечните продукти заради калция - приятел не само на здравите кости, но и на здравата коса.

Наелектризиране

Няма нищо по-неприятно от статичното електричество в косата, затова се постарайте да откриете и отстраните факторите, които го създават,

Решението на проблема
Използвайте само четки с естествен косъм и гребени от истинска кост. Въпреки че са доста скъпи, те ще ви спестят всички нежелателни странични ефекти на синтетиката. Същото важи и за дрехите, които влизат в контакт с косата - ако са от естествени влакна, те няма да я наелектризират. В дома си предпочитайте памучни или вълнени килими, не изкуствени мокети, също така избягвайте прекалено честата употреба на сешоар и агресивни шампоани. Помнете, че всичко, което дехидратира косата, я натоварва със статично електричество.

Корички

Засягат най-вече децата под две години. Понеже кожата на главата им произвежда повече себум, тя трябва да се мие много грижливо всеки ден.

Решението на проблема
Намажете главата на малкото човече с вазелин или зехтин и го оставете да преспи така. На сутринта измийте с мек шампоан и коричките ще паднат сами. Понякога се налага да повторите процедурата след два-три дни.

Сърбеж

В този случай първата ви реакция трябва да бъде проверка за въшки - уви, и това е възможно през 21 век, особено ако имате деца на училищна възраст. Други причини за сърбеж по кожата на главата са недобре изплакнатият шампоан, голямото съдържание на варовик във водата, пърхотът, някои алергени от въздуха.

Решението на проблема
Добрият фризьор веднага ще открие причината и ще ви даде компетентен съвет. Ако сърбежът обаче упорства и даже се засилва, идете на дерматолог. Преди консултацията не си мийте косата в продължение на 48 часа, за да може лекарят да прецени най-точно състоянието й.

Тънък косъм

Щом сте се родили с фина и тънка коса, няма никакъв смисъл да страдате излишно. Просто приемете факта, че диаметърът на косъма и цветът са предопределени генетично и не могат да се променят.

Решението на проблема
Единственото, което можете да направите, е да създадете впечатление за по-голяма плътност, като се ориентирате към къса коса с филирани краища. Използвайте шампоани, балсами и стилизиращи продукти за обем, които обвиват косъма и освен всичко друго го защитават от външни агресии. Щом обаче констатирате, че с годините нормалната дотогава коса изтънява, направете си трихограма - микроскопски анализ на корените, който ще определи от какво третиране и от какви продукти за подхранване се нуждаете.

Пърхот

На пръсти се броят хората, които никога не са страдали от заболяването, дължащо се на кожната гъбичка Pityrosporum ovale. Тя кара епидермиса прекалено бързо да се обновява и в резултат на това мъртвите му клетки падат във вид на прахообразни частици, които ни тровят живота. Пърхотът е сух, ако кожата на главата е суха, и мазен, когато тя произвежда прекалено много себум.

Решението на проблема
Лечението е свързано със спазване на добра хигиена и прилагане на фунгицидни шампоани, унищожаващи виновната за пърхота гъбичка. Най-ефикасните продукти съдържат и салицилова киселина, „отлепваща" белите частици от скалпа, и прополис, успокояващ сърбежа. Много помагат и масажите с етерични масла от розмарин и мащерка.

Пожълтяване

От това страдат побелелите с годините коси, както и тези, които са обезцветявани прекалено често. Пожълтяването се дължи на специфичния процес на окисляване, настъпващ в косъма след излагане на слънчева светлина или при контакт със силно замърсен въздух.

Решението на проблема
Защитавайте максимално косата си от въздействието на ултравиолетовите лъчи и я мийте със специални шампоани, придаващи сребрист оттенък.

Цъфтящи краища

Дерматолозите наричат трихоптилоза прословутия цъфтеж, при който краищата на всеки косъм се раздвояват. Най-уязвими са дългите коси, понеже са по-сухи, а и постоянно се трият в дрехите.

Решението на проблема
Цъфтящите краища никога няма да „залепнат" отново, затова се подстрижете с няколко сантиметра. При миене използвайте меки шампоани, всекидневно овлажнявайте краищата със специални кремове „без изплакване", За предпочитане е да сушите косата си на стайна температура и по-рядко да прибягвате до сешоар.

Прекалено омазняване

И при мъжете, и при жените силното омазняване е сигнал за свръхпроизводство на себум от мастните жлези, разположени в кожата на главата. Неприятното от естетическа гледна точка явление се засилва при стрес, преумора, в условията на замърсена околна среда,

Решението на проблема
Мненията относно това, дали трябва да миете косата си всеки ден, си противоречат. Все пак, ако най-много държите на външния ефект и за да избегнете сърбежа, мийте се толкова често, колкото смятате за нужно, но непременно с мек шампоан. Препоръчват се и маски с хума или бяла глина, защото засилват достъпа на кислород до корените, както и масажи с етерични масла.

Възли

Срещат се често при дългите, тънки, естествено къдрави, често боядисвани или изправяни по химически път коси.

Решението на проблема
След всяко измиване попивайте главата си и тогава нанасяйте балсам. Решете косата, докато е леко влажна, с гребен с едри зъбци, като започвате от краищата. В случай че все пак се появят възли, атакувайте ги отдолу - ще ви е по-лесно да се справите с тях.

Косата ви трудно се поддава на оформяне

Прекалено сухата, често обезцветявана или къдрена коса трудно задържа и най-простата прическа. Положението се усложнява в състояния на стрес и преумора.

Решението на проблема
Разредете агресивните манипулации, особено ако косата ви е тънка по природа. Преди измиване правете маслени бани за подхранване на корените, използвайте стилизиращи продукти със силикон, при сушене се стремете сешоарът да е на най-ниската си степен.

Коса без блясък

Скоро сте раждали, преживели сте хирургична операция, продължително лечение или просто сте уморени. Косата ви реагира веднага и показва на околните какво е общото състояние на организма.

Решението на проблема
Използвайте неагресивни шампоани, а в последната вода за изплакване слагайте лъжица ябълков оцет или лимонов сок.

Трихотиломания

От този неприятен тик, способен да причини частични оголвания на черепа, страдат много хора, които през детството или по-късно, през пубертета, започват сами да си скубят косата. Трихотиломанията винаги е знак за смущения в психиката.

Решението на проблема
Компетентната намеса на психиатър е задължителна.

Фалшив пърхот

Това, което понякога смятаме за пърхот, всъщност са остатъци от недобре измит шампоан, Смесени с праха, мазнината и стилизиращите продукти, те се превръщат в дразнещи окото и скалпа белезникави частици.

Решението на проблема
Правилното измиване започва със съвестно намокряне но цялата коса и но кожата на главата. След това шампоанът се разпределя равномерно в корените, разпенва се и се измива с обилно количество вода, докато косата започне да „скърца" между пръстите.

Трите фази от живота на един косъм

1. Анагенна или активна. Косъмът е жив и расте. Продължителността й е от 4 до 7 години. В анагенна фаза се намират 85% от космите на главата,
2. Катагенна. Корените вече не се захранват от кръвоносните съдове. Косъмът е мъртъв, но още не пада. Фазата има продължителност 15 дни и в нея се намира 1% от косата ни.
3. Телогенна. Мъртвият косъм очаква да бъде изтласкан от растящия под него. Това състояние може да продължи до 3 месеца, В телогенна фаза са 14% от космите по главата.

Автор: Д-р Венета Ангелова

Представяме Ви:

Първолак вкъщи

Вашето момченце или момиченце тази година за първи път е прекрачило прага на училището. За него това е нова среда, нови хора, нов начин на общуване. Всеки родител е в състояние да създаде атмосфера, к...

Украсете банята с папирус

В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от л...

Млечни кремове

Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. б...

Направете си сладко от рози

За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от ...

Начало