Още рецепти » Подгответе коледничето за цъфтеж

 Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, коледничето е епифит и има коренно различни изисквания от другите кактуси - лека, богата на органични вещества почва, интензивно осветление, но не пряко, редовно поливане особено по време на цъфтеж.
Тайната за обилния цъфтеж и тук са фотопериодизмът и температурата - къс ден и ниски температури.
Залага съцветия при 12-14 часа нощ, но за разлика от коледната звезда тук не е необходимо изкуствено затьмняване. Естествената малка продължителност на деня в есенно-зимния период у нас е благоприятна и достатъчна. Важен обаче е температурният диапазон: дневната температура трябва да е до 16-18°С, нощната - 12-16°С, а по време на цъфтежа - около 15°С. За да осигурите този температурен режим, изнесете растенията извън помещенията с парно отопление. След поява на цветните пъпки не бива да се променя мястото на растението.
У нас вече се предлагат различни сортове от коледния кактус. Все по-голяма популярност добиват и подобните на коледничето представители на плоскостъблените кактуси: рипсалидопсис (Rhipsalidopsis rosea), познат като великденски кактус, епифилуми (Epiphyllum), други видове от род зигокактус (Zygocactus).

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изберете подходящи цветя за балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Любителски овощни градини

Една от най-характерните особености на любителските овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за прераб...

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Лечебната сила на пчелното млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Начало