Още рецепти » Как да свалим кръвното налягане

 Как да свалим кръвното налягане

Натискът, упражняван от кръвта върху стените на артериите, се нарича кръвно налягане. Когато излезе извън нормите, и то за постоянно, заболяването може да се превърне в сериозна заплаха за организма. Здравословният начин на живот и спазването на някои правила обаче са достатъчни, за да се избегнат сериозните кризи.

Не качвайте килограми

Наднорменото тегло е сериозен рисков фактор. За да разберете дали сте в групата на застрашените от хипертония, изчислете своя индекс на телесна маса, който не трябва да надвишава 20 - 25. За целта разделете теглото си на ръста, повдигнат на квадрат. Обикновено е достатъчно да отслабнете само 4 - 5 кг, за да влезете в нормите.

Преглеждайте се редовно

За хипертония можем да говорим, когато показателите на кръвното налягане са равни или по-високи от 140/90, Тъй като с напредването на възрастта те се покачват, желателно е кръвното да се мери редовно, особено при хора над 50-те. Когато има отклонения от нормалните граници, лекарят назначава изследвания на кръвта, електрокардиограма и проба за албумин в урината, след което предписва съответните медикаменти.

Намалете солта

Човек консумира дневно около 10 - 15 г сол. Ако успеете да сведете количеството до 5 г, със сигурност ще понижите кръвното си налягане. На всяка цена ограничете колбасите и полуфабрикатите - и никога не поставяйте солница на масата - така ще избегнете изкушението.

Не прекъсвайте лечението

Медикаментите не лекуват хипертонията, те само я овладяват, затова, ако престанете да ги взимате, кръвното ви веднага ще се покачи и може да се стигне до сърдечна или бъбречна недостатъчност, до мозъчен удар и кръвоизлив.

Изследвайте се, ако сте в менопауза

Когато яйчниците престанат да произвеждат естроген, поддържащ гъвкавостта на кръвоносните съдове, артериите започват да губят еластичността си. Често се стига до повишаване на горната граница на кръвното над 140.

Спортувайте

Ако не се натоварва достатъчно, сърцето се „уморява" по-бързо, защото полага повече усилия, за да достави на организма обогатена с кислород кръв. Сред физическите упражнения, препоръчвани на хипертониците, са колоезденето, бързото ходене,
плуването, Те имат ефект, когато се практикуват няколко пъти седмично в продължение на 45 мин.

Мерете кръвното си сами

Видът на бялата лекарска престилка като нищо ще повиши кръвното ви налягане, затова за предпочитане е да правите измерванията сами, сутрин и вечер преди лягане три пъти последователно. След това запознайте лекаря си с резултатите.

Почивайте повече, ако сте бременна

През последните три месеца от бременността си жените често страдат от хипертония, дължаща се на лошо кръвооросяване на плацентата. Почивката е задължителна, в някои случаи дори се налага бъдещата майка да остане на легло.

Ограничете алкохола

Злоупотребата с алкохол, освен че води до повишаване на кръвното налягане и до риск от сърдечносъдови заболявания, прави лекарствата по-малко ефикасни. Хипертониците не бива да пият повече от три чаши вино (или бира) дневно. И никакви концентрати!

Внимавайте с противозачатъчните

При някои жени приемът на хормони качва кръвното налягане. Ако един от родителите ви е хипертоник, рискът е още по-голям.

Идете на лекар при първите симптоми

Става въпрос за проблеми със зрението, главоболие и повръщане. Ако няма друга причина за тях, веднага идете на лекар, който ще измери кръвното ви налягане и ще предприеме мерки за смъкването му.

Щом страдате от бъбреци

Когато артерията, която им доставя кръв, се запуши или се стесни (за което допринасят тютюнопушенето и повишеното ниво на холестерола), бъбреците компенсират намаляването на кръвния приток, отделяйки хормони, които от своя страна водят до повишаване на налягането.

Откажете цигарите

Половин час след изпушването на една цигара кръвното налягане и сърдечният ритъм се повишават за кратко. В продължителен интервал от време обаче цигарите създават предпоставка за развитие на хипертония, която уврежда сърцето, кръвоносните съдове и
бъбреците.

Яжте повече зеленчуци и млечни продукти

Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на калий, магнезий и фибри, предотвратява повишаването на кръвното налягане. Калцият от млякото и сиренето пък неутрализира вредното въздействие на солта.

Не се подлагайте на строги диети

Ако искате да свалите няколко килограма, първо поговорете с личния си лекар и не лишавайте организма си от протеини. Непълноценното хранене също може да доведе до проблеми с кръвното.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Супи с топчета

Супа топчета по селски Прoдукти: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол. Нaчин на приготвяне...

Отит – следва простудата

Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Оти...

Начало