Още рецепти » Празът прогонва токсините

 Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът е най-добрият ни съюзник в желанието да прочистим организма си от вредните шлаки.

Защо да го ядем?

• Прочиства организма. Благодарение на високото съдържание на фруктозани - специфични захари, които са концентрирани в бялата част от стъблото му, и на калий празът има подчертан диуретичен ефект. Състоящ се от много вода, той облекчава работата на бъбреците, а понеже е изключително беден на сол, се явява и идеалната храна, способна да прочисти тялото ни, зареждайки го с витамини и минерали.
• Засища, без да ни кара да наддаваме. Нищожното количество мазнини, както и присъствието на доста фибри превръщат праза в един от най-добре засищащите зеленчуци, подходящи за включване във всевъзможни вталяващи диети. В него има и пектин, способен да „облече" като гел стените на стомаха и да премахне моментално чувството на глад.
• Стимулира имунната защита. Празът трябва да присъства непременно на зимната ни трапеза, понеже е чудесен източник на каротин и на витамини С и Е, намиращи се в зелената му част. Тази здравословна „троица" засилва съпротивителните сили на организма и ако не предотвратява, то поне ни помага да прекараме по-леко хремите и настинките. Освен всичко друго трите важни субстанции защитават клетките от вредното въздействие на замърсения въздух и от атаката на свободните радикали.

Полезни комбинации

Праз + чесън. Бедни на сол и богати на калий, те понижават кръвното налягане, особено ако чесънът е повечко, тъй като съдържа простагландин, влаган в доста медикаменти за хипертоници.
Праз + тлъста риба. Въздействието на витамин Е от зеленчука се допълва сполучливо от наличието на мастни киселини омега 3 в рибата. Ако ги консумираме заедно, ние ще можем да сме спокойни за състоянието на сърдечносъдовата си система.
Праз + целина. Многото фибри в двата зеленчука „събуждат" и най-заспалите черва.

Точната доза

Порция от 200 г праз покрива дневните ни нужди от калий. Консумиран няколко пъти седмично, той доставя на организма и много витамини, без да го натоварва с калории. За да се прочистите наистина ефикасно от токсините, два дни поред яжте само бульон от праз.

Това, което не знаем

• Тъй като е чудесен диуретик, зеленчукът прави кожата по-свежа и изчиства младежките пъпки.
• Ако сте пресипнали, пийте бульон от него. Съдържащ серни производни, той ще облекчи неприятните усещания в гърлото и ще омекоти гласа ви.
• За да не ухаете на праз, след като станете от масата, гответе го, без да поставяте капак върху съда. По този начин съединенията, придаващи му специфичното ухание, ще се изпарят бързо.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Десет съвета за оформяне на градински кът

Оформянето на нашата градина не е лесна задача. Освен личните предпочитания и желанието ни да посадим едни или друго растение, е добре да се консултираме със специалисти. В случай, че искаме сами да и...

Победете остеопорозата

Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...

ПЪРЖЕНИ ЗАКУСКИ

Банички с риба Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. топла вода, 15 г мая за хляб, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, сокът от половин лимон, 200 г рибно филе, черен пипер, сол....

Морковите за зимнина се засяват през юни

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...

Начало