Още рецепти » Съкровищата на Краков

 Съкровищата на Краков

Днес всичко напомня за времето, когато Краков е бил столица на държавата и резиденция на полските крале. Техните имена може да ги прочетете в названията на улиците и площадите, в историята на всеки паметник. Сърцето на Краков се нарича Старият град и е разположен в кръг от булеварди. Романтично красиви са старите каменни къщи. Атмосферата на тесните улички предизвиква въображението. В Стария град има около 300 балнеоложки комплекси (водни дупки), които през Втората световна война са били скривалища.

Стара мелодия

Разхождайки се из Краков, няма как да не стигнете до Главния площад, който е сред най-големите средновековни площади в Европа. Над него се издигат двете кули близнаци на Мариацката църква - една от най-красивите в Европа. Нея никога не можете да я сбъркате с друга. На всеки кръгъл час от една от кулите се разнасят звуци на тръба. Тромпетист изсвирва Хейнал - сигнал от времето на войната между Полша и Швеция. Легендата гласи, че стражата на кулите, забелязвайки настъплението на врага, свирела тревога, но не успяла да предупреди навреме своите, покосена от стрели. И днес мелодията, която е изпълнявана от четирите страни, неочаквано спира - такава е традицията.
Мариацката църква може да бъде посетена от всеки. Подсигурете се с билети по-отрано. И знайте, че никакви пари няма да отидат на вятъра при възможността да видите картините на Ян Матейко. Всеки ден, за няколко минути, монахини показват и издълбания олтар, творение на Вит Ствош, шедьовър от епохата на Възраждането, който ЮНЕСКО е включил в своя списък.

Сувенир от Сукенице

Главното украшение на Пазарния площад е Сукенице, построен от Казимир Велики. От Средновековието до днес той е символ на народните занаяти и международната търговия. През XV век тук е можело да бъдат намерени източни луксозни стоки - кожи, коприна, подправки, восък, билки и др., които са били разменяни под формата на бартер. И днес по рафтовете се намират само ръчно изработени стоки. Животни не се продават. В Сукенице се разхождат и десетки туристи и зяпачи. На горния етаж има картинна галерия, на долния са сувенирните магазинчета и кафенетата.

Вавел

Вавелският архитектурен ансамбъл включва в себе си Кралският замък, църквата и система от укрепления. Минавайки през кралската врата на територията на замъка, веднага ще видите църквата на Св. Станислав и Вацлав. Вавелската катедрала е гробното място на полските крале, а на Олтара на славата се намират воинските трофеи. Пред входа на църквата висят костите на мамонт. Съществува поверие, че той е донесъл разцвета на Краков. Има и друга легенда - за дракона, който живял в пещера на вавелския хълм, като се хранел с най-красивите момичета и бил убит от сина на краля Крак - основателя на града. Преди 200 години в пещерата на Смока се е намирал известният в цяла Европа хан. Той е и последната забележителност при разглеждането на Вавел, който и днес е емблемата на града. Тайнственият полумрак, галериите, разноцветният пламък на свещите, придават приказна атмосфера. А когато излезете на улицата - ще видите статуята на Дракона. От устата му излиза огън, което предизвиква възторг не само у децата. До него всички обичат да се снимат.

Казимеж

Това е едно от най-интересните места в Краков. В древни времена е бил град, опасан със собствена каменна ограда. Известен е като еврейският квартал, който е бил притегателно място със своите десетки синагоги на евреите. Около 17 000 от тях са били избити от нацистите по време на Втората световна война в концлагера Аушвиц, намиращ се на 65 км западно от Краков. Той се е състоял от три основни лагера - Аушвиц 1, който е административният център, Аушвиц 2 - Освиенцим, където са живели затворниците, и Аушвиц 3 - зловещият Биркенау, с четирите газови камери и четирите крематориума. Днес Казимеж, населяван най-много от 200 евреи, се смята за сърцето на културния и музикален живот на Краков. Тук са и най-прочутите нощни клубове, множество уютни кафенета. В Казимеж Стивън Спилбърг е снимал филма си „Списъкът на Шиндлер”.

Ягелонският университет

Той е най-старият в Полша и вторият най-стар в Европа след Болонския. Съществува от 1364 г. и е създаден от крал Кажимеж III. Наречен е в чест на кралската династия Ягело. В него са учили астрономът Николай Коперник, писателят Станислав Лем, папа Йоан Павел Втори. В момента разполага с 14 факултета и 41 086 студенти, които общо в града са над 100 000 души в 11 университета.

Опитайте

В Краков много прочути са местните гевреци или претцели, които се продават на всеки ъгъл. Не по-малко популярна за туристите от Изтока и Скандинавия са ресторантите от веригата „Хлопское ядло” („Селска храна”), украсени с връзки чесън, каци със зеле, груби маси и пейки. Миризмата на свинско със сметана, варени картофи и зеле отдалеч ще ви ориентират къде се намира ресторантът от тази верига.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Детският имунитет

Имунитетът, това е способността на организма да се защитава от вируси, бактерии, химични натравяния и т.н. Всички родители искат чедото им да бъде здраво, но докато то само не си изработи защита срещ...

Гладиолите – как да ги засадим

Това цвете с величествено изправени цветоносни стъбла намира широк прием в нашата страна. То завладява интераса на любителите и с факта, че селекционерите непрекъснато създават нови сортове с високо д...

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Начало