Още рецепти » Болестите се отразяват на лицето

 Болестите се отразяват на лицето

Какво виждате, когато се погледнете в огледалото? Само лицето си? Според китайската медицина, която се практикува повече от 5 хиляди години, лицето е огледално отражение на нашето здраве. Ако човек се замисли, ще открие зрънце истина в това твърдение. Блестящата външност е невъзможна, ако вътре има здравословни проблеми. Още Лопе де Вега е казал: „Здравето и красотата са неразделни!” Китайците са отишли още по-далече: по състоянието на пет участъка от вашето лице, те могат да ви поставят диагноза.

Челото

Според китайската медицина, на челото съответства стихията Огън. Тя отговаря за работата на сърцето и тънките черва, а също и за състоянието на ума и духа.
Разглеждайки челото си, търсете и най-малките промени в цвета. Зачервяването на кожата и появата на трайно разширени кръвоносни съдове говорят за проблеми със сърцето. По-тъмният оттенък на челото в сравнение с лицето сигнализира за проблеми с храносмилането, които все още са леки. Промяната в цвета на челото може да се дължи на тежки душевни преживявания. Хората, които са подвластни на силни емоции и стрес, получават многобройни бръчки на челото и като правило – вертикална гънка между веждите.
Понякога може да се предскаже сърдечен пристъп по слабия зелено-сив оттенък на челото. Притеснително е, ако появата на такъв оттенък се придружава от други симптоми: силно сърцебиене, световъртеж, затруднено дишане или болки в лявата ръка.

Носа

На носа съответства стихията Земя, която отговаря за работата на стомаха, далака и задстомашната жлеза. Неочаквано на върха или отстрани се е появила пъпчица? Това не е безобидно, както може би изглежда на пръв поглед. Пъпчицата е следствие от разстройство на храносмилателната система. Спомнете си, какво сте яли предния ден? Много пикантна, пържена, пушена или мазна храна. А може би сте изяли един шоколад? Ако отговорите положително на поне един от въпросите, вашият проблем се дължи на неправилното хранене. Впрочем, появата на пъпчица понякога е резултат от лошо смилане на стомаха, диария или запек.
Червените капиляри и петна в горната част на носа (към челото) означават злоупотреба с алкохол или стрес, който също затруднява работата на храносмилателния тракт.

Брадичката

Този участък е свързан със стихията Вода, която отговаря за работата на бъбреците, отделителната и половата системи, а също така за хормоналната система и жлезите с вътрешна секреция.
Ако кожата около устата и на брадичката се зачерви, започне да се лющи, потъмнее, или напротив, стане по-светла - това са признаци за проблеми с бъбреците или пикочния мехур. Периодичната поява на акне, свидетелства за хормонален дисбаланс. Проблемът най-често се дължи на завишеното ниво на естроген или тестостерон, и може да се придружава от нередовна менструация при жените и простатит при мъжете.
Обърнете внимание на участъка, разположен между носа и горната устна. Този малък участък отразява състоянието на матката и яйчниците при жените и състоянието на простатата и външните полови органи на мъжете. Появата на хоризонтални гънки, лющене или промяна в цвета, сигнализират за сериозни проблеми в областта на репродуктивното здраве, в това число ендометриоза, миома на матката или безплодие.
Според китайската медицина, хората с малка брадичка, са генетично предразположени към заболявания на отделителната и половата системи и имат слаби бъбреци. Разбира се, това още не означава, че всеки човек с малка брадичка има болни бъбреци. Това е само едно предупреждение, човек да измени начина си на живот, за да не се разболее.

Дясна буза

Дясната буза съответства на елемента Метал, който пък е отговорен за работата на белите дробове и дебелото черво. Заболяванията на тези органи променят цвета на кожата и тя започва да се лющи. Малките пъпчици, зачервяването или появата на лишей, са предупреждение за простуда или бронхит, както и за по-сериозни проблеми с белите дробове.
Хората, склонни към респираторни алергии и астма, често имат екзема, или участък със слабо зелено-сивкав оттенък точно на дясната буза. Възможно е появата им да предсказва алергичен пристъп или пристъп на астма, което позволява да се реагира своевременно.

Лява буза

Тя съответства на елемента Дърво, който пък е отговорен за работата на черния дроб и жлъчния мехур, а също така за състоянието на нервната система. Червените капиляри и зачервяването, когато са разположени близо до носа, говорят за възпаление или натрупване на токсини в черния дроб. Жълтеникавият оттенък под лявото око е признак или за камъни в жлъчния мехур, или за високо ниво на холестерола и триглицеридите, които се възпроизвеждат от черния дроб и жлъчката.
Различните белези на тази част от лицето сигнализират за нестабилно емоционално състояние, например за тревога, гняв или депресия. Зачервяването или появата на акне на лявата буза се дължат на високо кръвно налягане или дълго потискан гняв.

Като обобщение

Не забравяйте, че организмът има начини да ви предупреди за нарушените функции и развитието на болести. И не винаги боли. Напротив, болката свидетелства за това, че болестта вече е занемарена и е преминала в остър или хроничен стадий. Това не трябва да се случва. Вслушайте се във вътрешните си чувства и обърнете внимание на външните симптоми, за да предотвратите малкото зло, докато не се е превърнало в сериозна болест. Надяваме се, че предложеният метод ще ви е от полза.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Шпионката – окото на дома

Шпионката е устройство с помощта на което може да огледаш стълбищната площадка, преди да отвориш входната врата. Вратата сама по себе си трябва да защитава дома от неканени гости, но е хубаво да се...

Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Къде у нас може да се отглежда албиция

Албицията е прекрасно дърво с обилен цъфтеж и оргинална чадъресто разперена корона. Листата са двойноперести, съставени от дребни, нежни целокрайни листчета. Цветовете са дребни, с дълги розови или б...

Начало