Още рецепти » Херпесите – причинители и лечение

 Херпесите – причинители и лечение

Херпесите са познати на хората още от древността - възприемали са ги като нещо обикновено, свързано с начина на живот (“стрескавици” при уплах!) Естествено, тогава не е имало научни доказателства за причинителите им. Вече се знае, че херпесите се причиняват от вируси. Вирусолозите са доказали тяхното наличие, идентифицирали са вида им. Те са десетки и всеки тип вирус причинява различни херпеси. Става въпрос за вирусна инфекция с единствен обективен симптом - херпес и изразени в различна степен промени в организма.

Описание

Херпесът (мехурче) е една от типичните обривни единици на кожата (или лигавицата). В своето развитие има стадийност: започва с неопределено чувство в даден участък на парене, мравучкане, болка. Кожата е по-плътна, леко зачервена и надигната в ограничен участък (от няколко милиметра - до сантиметър). Следва появата на мехурче (понякога повече на брой, които се сливат), изпълнено с бистра течност. Най-често се оформя болка на мястото и сърбеж. След разкъсване на мехурчето се образува раничка, коричка и ако има допълнителна инфекция - промяна на секрета в гноен. Оздравяването е бавно - когато херпесът е повърхностен, на мястото му се задържа повишена чувствителност и промяна в цвета. При инфекция и бавно зарастване могат да останат и трайни белези.
При всички херпеси общото е: вирусна зараза, проникване на вируса в организма, активиране на защитата (специалните Т-клетки, убийци на вирусите, се стремят да ги унищожат). Но ако имунната система не успее да се справи, проникналите вируси се настаняват в определени клетки на кожата. Те се размножават и разрушават нормалните клетки “хазяи”. Отделените токсини при този процес причиняват локалните промени по кожата (лигавицата). Явява се херпесът и общите прояви от организма. В следващ етап вирусът се настанява в нервните клетки - това е временната неактивна фаза. Новото активиране на вируса става при определено въздействие (физична и психична преумора, простуда, дефектно хранене, остри стресове, контакт с други вирусни инфекции, намалена имунна защита при дълго боледуване и др.).
Типична обща характеристика на херпесите е и тяхната избирателност на мястото. Част от тях си “избират” естествените отвори в тялото: границите между кожа и лигавица; по хода на периферните нерви. В развитието им има цикличност и много важно - склонност към рецидиви (повтаряне).

Видове

Най-често срещаният херпес е обикновеният херпес симплекс (причиняващ вирус - симплекс). Територията му е лицето - около естествените отвори: устните (най-често), отворите на носа, по-рядко по клепачите на очите. Често има подсказващи симптоми - чувство на втрисания, особена чувствителност на мястото, където ще се появи херпесът. Важно е да не се пропусне този момент, за да скъсите отделните фази на развитие на херпеса. Това става с прости средства: избягвайте мокренето на мястото, не му нанасяйте травми, не разкъсвайте мехура. При ранната поява на мехурчето можете да намажете мястото с цинкова маз или просто паста за зъби (добре е да съдържа и пчелно млечице!). За да не “разнесете” заразата и в други територии, спазвайте строга лична хигиена (мийте ръцете след всяко третиране на мястото на херпеса, отделни кърпи за лице и прибори за хранене и т.н).

Разновидност на обикновения херпес (от същата група) е херпес гениталис. Той се появява в областта на външните гениталии. Засяга предимно жените, но мъжете имат важно съучастие - вирусоносителство (когато мъжът е заразен от партньорката си и не се развива при него картината на заболяването). При тези обстоятелства вирусът остава в неактивна фаза в долните пикочни пътища (уретер, пикочен мехур, може и в простатата) и да причини ново избухване на заболяването у жената!
Този херпес протича по-тежко: с втрисане, повишена температура, общо неспокойство. Поради по-чувствителната зона на засягане самите херпеси имат по-изразени симптоми: силен сърбеж, болка, увеличена секреция. При чести рецидиви и недостатъчно лечение могат да настъпят и възпаления на детеродните органи със сериозни последици (една от причините за стерилитет).

През последните десетилетия зачести още една вирусна инфекция – херпес зостер. По мнение на специалистите дори се оформят малки епидемии през определен период. Вирусът на херпес зостер е с подчертан невротропен афинитет: херпесът се появява по хода на определени периферни нерви - междуребрени (най-често), седалищен и лицев нерв, по-рядко в други области. Скритият период до появата на обрива е по-дълъг (десетина дни), но има някои симптоми, които могат да заблудят: общо неспокойство, втрисане, температура, свръхчувствителност и болка по кожата в съответната зона. Така е при най-честата локализация на херпеса - междуребрената форма. Ако болката е вляво - подозира се дори сърдечна болка (стенокардия). Самият херпес има по-различна характеристика: появяват се множество херпеси, нанизани като броеница; между ребрата по хода на някои клонове на седалищния нерв, лицето, по-рядко около очите. Като редки, но сериозни усложнения на херпеса са: засягане на менингите (менингит) и очите (увреждане на зрението, дори до слепота). Болката и сърбежът при херпес зостер са много изразени - до непоносимост! Дори след изчезване на самия херпес могат да останат! Вирусът на херпес зостер е изключително издръжлив при лоши условия и се унищожава много трудно.


Принципно за лечението:

Строга лична хигиена и временни ограничения на контакти с партньорите, особено при генитален херпес.
Консултация със съответните специалисти: дерматолог, вирусолог, имунолог; извършване на необходимите изследвания.
Укрепване на имунната система - периодични курсове с имономодуланти.
Локално третиране на херпесите с локални средства, успокояващи симптомите, които са предписани от дерматолог.
Най-ефикасните медикаменти за вътрешно лечение са с изразено антивирусно действие - общо и на клетъчно ниво - това е група медикаменти, наричани нуклеозиди.
Прилагат се и високи дози витамини (при херпес зостер специално витамин В12 в ампули).
• През последните години се появиха и успешни биопродукти при лечение на херпесите (такъв е китайският продукт Кордепеж (кордицепс).

Автор: д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Представяме Ви:

Повече въздух!

Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...

Сладки за елхата

Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Домашно лечение с черноморска луга

„Кални бани у дома", казвам аз при започване на разговора ни с проф. д-р Стефка Тепавичарова за лечебните свойства на стабилизираната луга от Бургаското и Поморийското езеро, но тя бърза да ме по...

Начало