Още рецепти » Мозаечно пано - цвете

 Мозаечно пано - цвете

С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или желание да оставим нещо след себе си в бъдеще. Има много различни причини, които могат да предизвикат интерес у всеки от нас да украси интериора с мозайка, която да буди гордост и възхищение.

ИНСТРУМЕНТИ И МАТЕРИАЛИ:

Ескиз (скица) за пано 40x40 см; клещи; самозалепваща тъкан или хартия с размер 50x100 см; пинсети; четка и лопатка; мозайка в различни цветове и структура.

ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА ОТДЕЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ:

Цветя и крила на пеперуда - едноцветна непрозрачна стъклена мозайка в цвят: жълто, светлооранжево и тъмнооранжево; контур на цветята и пеперудата: стъклокерамич-на плочка виолетов цвят; други елементи на пеперудата: две златни плочки за украса на крилата и едно синьо мънисто (или нещо подобно) за главичката; стъблата и жилките на листата: едноцветна черна стъклена мозайка; листа - прозрачна стъклена мозайка оцветена в тъмни тонове на синьо и зелено; фон -стъклокерамични плочки в бежов цвят; контур на паното - едноцветна тъмночервена непрозрачна стъклена мозайка.

ТЕХНИКИ НА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ РАБОТА СЪС СТЪКЛО

• При желание използвайте защитни ръкавици и очила.
• При работа в кухненско помещение покрийте или приберете храни и напитки.
• Вентилирайте добре помещението след работа.
• Не събирайте фрагменти от стъкло и керамика с голи ръце, а ползвайте четка и лопатка.

СЪВЕТИ ПРЕДИ РАБОТА:

• Средните и големи остатъци от мозайка и стъкло не бързайте да изхвърляте. По-късно може да ви потрябват.
• При оформяне на фона може да ползвате такива парчета, на които краищата им не съвпадат.
• Пинсетите ще ви послужат за премахване на дребни отпадаци или вмъкване на миниатюрни елементи в мозайката.
• Когато използвате готови комплекти за мозайка, следвайте внимателно инструкциите на производителя.

КАК ДА ИЗРАБОТИМ ПАНОТО:

Сн. 1 Поместете контурната рисунка на масата и положете отгоре самозалепващата се тъкан или хартия със защитно покритие. Започнете изпълнението на рисунката с основния елемент, в случая - цветето. Снемайте защитното покритие на малки участъци (там където работите) и започнете със залепването на най-едрия цвят в средата като оформяте всяко късче до нужната форма и размер и прилепвате към повърхността. Вие може да редите мозайката без фуга между парчетата или да оставяте малко разстояние - около 1 мм. Главното е да спазвате един стил до края на работата си.

Сн. 2 След полагане на жълтите елементи на цветето идва ред на тънките ивици - светлооранжеви в центъра и тъмнооранжеви по края. Следвайте внимателно скицата.

Сн. 3 По този начин се нареждат всички „листенца" и цветето вече се оформя.

Сн. 4 Завършете работата по този елемент с добавяне на контура с тънки елементи във виолетов цвят.

Сн. 5 По тази схема се изработва малкото цветче и цветната пъпка.

Сн. 6 На тях също се прави виолетова окантовка.

Сн. 7 Пеперудата започнете да запълвате по ескиза с малкото синьо мънисто за главичка, после тялото и антените и накрая крилата по същата схема, какот при цветето.

Сн. 8 Следващия етап от работата е изпълнението на стъблата и листата. Това е елементарно, тъй като стъблата и жилките на листата се състоят от сходни по форма тънки ивици в черен цвят. Листата се запълват с елементи в свободна форма. Продължете работата си над всяко клонче, стъбло и жилки по листата.

Сн. 9 Остава само да запълните площта на всяко листенце със синьо-зелена мозайка. Съчетанието от тези два цвята може да варира. Ние се придържаме към принципа на светлосенките, затова в едната половина използваме по-топъл зелен цвят, а в затъмнената половина - по-хладния синьо-зелен.

За да разнoобразите малко работата си, може да се заемете с изпълнение на бордюра на цялото пано. Започнете от ъглите и постепенно се приближавайте към средата от всяка страна. Движението от ъглите към центъра позволява да извършите работата си по-прецизно. После довършете запълването на стъблата и листата.

Сн. 10 Ако сте достигнали до този етап, приемете искрени поздравления, тъй като сте преминали по-голямата и трудоемка работа и сте се научили да правите художествена мозайка. Остава да сложите и фон. Този финал ще ви донесе голямо удоволствие. Техниката, която сме избрали, е едновременно проста и увлекателна. А най-главното, че пред очите ви се много бързо обикновеното платно се превръща в произведение на изкуството.
Фонът се изработва с хоризонтални линии, работата се води паралелно от горните и долните ръбове на бордюра и се съединява в средата на паното. Първо линиите започнете от горния ляв ъгъл използвайки цели парчета и повтаряйки линиите на контура. През 5-6 плочки дебелината намалява, а самата линия достига до края и прекъсва. Следващият ред повтаря предишния и така се образува лека вълна.

Сн. 11 Третият ред от фона може да започнете отдясно наляво или с неголям отстъп от края. С каква честота ще изработите „вълните", е въпрос на вкус, главното е линиите да разнообразяват и оживяват картината.

Сн. 12 Преди да стигнете до съединяването на горната и долната част на фона, се постарайте да планирате колко реда може да поместите в оставащото пространство и при необходимост да прекроите линиите и „шевовете".

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Опасни ли са бета-блокерите?

Медикаментите от групата на бета-блокерите все по-убедително се прилагат при лечението на сърдечно съдовите заболявания. Така се лекуват боледуващите от исхемична болест на сърцето (стенокардия и инфа...

Хладилникът - как да го подредим?

Наясно сме, че той е безкрайно важен за правилното съхраняване на продуктите, които консумираме. И въпреки това не се отнасяме с него както трябва. Какво печелим? Най-вече проблеми с храносмилането и ...

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Кулинарни маршрути

Страхотно е да пътешествуваш по света. Но изживяването е още по-незабравимо, когато в него се включат и кулинарните приключения. Прекрасният остров Санторини Названието си този гръцки остров...

Начало