Още рецепти » Виновни са гените

 Виновни са гените

Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво пренасят гените?

Акнето
се предава генетично. Момчетата, които през пубертета страдат от пъпки по гърба, почти със сигурност имат бащи и дядовци, които са имали същия проблем на техните години.

Раждането на близнаци,
което не може да се нарече недостатък, освен за изтощената майка, е благодарение на това, че тя носи ген, който спомага за отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулация. Явлението се нарича хиперовулация. Макар мъжът, който носи този ген, да не стане баща на близнаци, той има всички шансове да стане дядо на близнаци, ако му се роди момиченце. Затова често се случва близнаци да се раждат през едно поколение.

Сърцето
ви може да е изложено на риск, ако в семейството ви някой от роднините по права линия е боледувал от сърдечни болести, както и от високо кръвно налягане.

Затлъстяването
В много случаи е генетична предразположеност и неминуемо ще ви застигне, ако ден през ден изяждате по тиган пържени картофи. Гените, които са помогнали на предците ви да оцелеят в глада, сега работят срещу вас.

Агресията
И тя се предава по наследство. Става въпрос обаче само за целенасочена агресия към дадени субекти, а не за обща агресия като кражби и хулиганство.

Далтонизмът
(невъзможността да различаваш червеното от зеленото) също се наследява. Мъжете са засегнати по-често. Гените, които отговарят за различаването на червения от зеления цвят, се намират един до друг върху Х-хромозомата. Мъжете имат само една Х-хромозома, която наследяват от майките си. Жените имат две Х-хромозоми, а нормалният ген често балансира работата на този, който не работи добре.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Тревата – това зелено чудо

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Косопад и билки

Ако, докато се сресвате, по гребена остават малко косми, не се тревожете - това е нормално. Ако обаче за един ден от косата ви опадат повече от сто косъма, не е зле да се замислите. Причините за косоп...

Живите зелени фасади

Трудно е да си представим градина без катерливи растения. Те нямат равни, когато трябва да се придаде на пространството особена екзотика и романтика, да се направят уютни зелени ниши или да се разнооб...

Начало