Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който достига 1,5-2 м височина. Четириръбистото стъбло се разклонява силно. Тесните листа са кожести, сивозелени, многогодишни. Цветовете са дребни, небесносини до виолетови. Събрани са в къси гроздовидни съцветия по върховете на разклоненията. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късна есен.
Въпреки че е многогодишен, розмаринът не издържа на много ниски температури. Под минус 20 градуса измръзва цялата му надземна част, а при минус 30 градуса и корените му. Предпочита почвата да е рохкава, пропусклива. Реакцията на почвения разтвор да е алкална. На суша е силно устойчив. Поради тези му особености се среща свободно в района на Черноморието. Почти в цялата страна може да се отглежда в градините, в зависимост от местните условия, със или без покриване през зимата.
Размножаване
Розмаринът се размножава предимно вегетативно. Резниците се вкореняват във вода или в лека почвено-пясъчна смес. Вкоренените резници се засаждат на постоянно място на разстояния 30 х 30 см. Много добре се развиват растенията, отглеждани в саксии с диаметър 30-35 см. Успешно презимуват и са с привлекателен външен вид, ако през зимата ги внесете в хладни стаи или остъклени балкони. Голяма грешка е саксиите да се внасят в много топли помещения, със сух въздух. Това е особено фатално, ако ги внесете, след като навън е станало студено и растенията почти са се приготвили за зимни условия. В този случай листата пожълтяват и окапват.
За да се предодврани дисбалансът във водното съдържание, трябва да се регулира като почвената, така и въздушната влажност. Температурата да се намали до стойности поне около 10 градуса. Растенията да се осветляват оптимално.
Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...
Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...
Лятото отмина и навалелите дъждове напоследък ни напомнят, че е време да подготвим почвата в градината, като я обърнем с права лопата на дълбочина 30-40 см, за да подобрим физическото й състояние пред...
Винен крем с ягоди Прoдукти: 2 ч.ч. десертно бяло вино, 8 с.л. захар, 1 с.л. нишесте, 1 жълтък, 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди, 1 ванилия, 3-4 с.л. сметана, 2 с.л. пудра захар за см...