Още рецепти » Засадете си розмарин

 Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който достига 1,5-2 м височина. Четириръбистото стъбло се разклонява силно. Тесните листа са кожести, сивозелени, многогодишни. Цветовете са дребни, небесносини до виолетови. Събрани са в къси гроздовидни съцветия по върховете на разклоненията. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късна есен.
Въпреки че е многогодишен, розмаринът не издържа на много ниски температури. Под минус 20 градуса измръзва цялата му надземна част, а при минус 30 градуса и корените му. Предпочита почвата да е рохкава, пропусклива. Реакцията на почвения разтвор да е алкална. На суша е силно устойчив. Поради тези му особености се среща свободно в района на Черноморието. Почти в цялата страна може да се отглежда в градините, в зависимост от местните условия, със или без покриване през зимата.

Размножаване

Розмаринът се размножава предимно вегетативно. Резниците се вкореняват във вода или в лека почвено-пясъчна смес. Вкоренените резници се засаждат на постоянно място на разстояния 30 х 30 см. Много добре се развиват растенията, отглеждани в саксии с диаметър 30-35 см. Успешно презимуват и са с привлекателен външен вид, ако през зимата ги внесете в хладни стаи или остъклени балкони. Голяма грешка е саксиите да се внасят в много топли помещения, със сух въздух. Това е особено фатално, ако ги внесете, след като навън е станало студено и растенията почти са се приготвили за зимни условия. В този случай листата пожълтяват и окапват.
За да се предодврани дисбалансът във водното съдържание, трябва да се регулира като почвената, така и въздушната влажност. Температурата да се намали до стойности поне около 10 градуса. Растенията да се осветляват оптимално.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

12 съвета за перфектните домакини

Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...

Начало