Още рецепти » Терапията с аромати

 Терапията с аромати

Ароматотерапията е толкова древна, колкото не подозирате, но също и съвременна. Тя е клон на фитотерапията, но със свой начин на действие върху организма. Въздействието й върху него се определя от специалистите като психосоматично. То настъпва бързо и въздейства цялостно. Тънката разлика между ароматите и цялостната билка е в това, че те действат чрез есенциите в растенията, възприети чрез сетивата, и бързо предизвикват чувство на подобрение. Въздействието е на по-висше и фино ниво - ума и емоцията. Възприетото от сетивата въздействие чрез преносителя - кръв, стига до съответните органи и тъкани и повлиява физическите симптоми.

Предимства

Ароматите имат още това предимство, че действат бързо при външно или вътрешно приложение. При това то е лесно и просто: вдишване на аромата, намазване върху кожата или масаж, приемане вътрешно като капки, капсули. Но не бива да се абсолютизират благотворните страни на ароматите - те не са панацея! Ароматотерапията, както и фитотерапията, остава помощно средство при лечението на съответните болести. Това изисква съвет от съответния лекар-специалист и да не се лекувате сами (според препоръките на някого).

Действия на ароматите при болести

Прилагането на ароматите при болести на дихателната система е най-разпространено.
Лечебните свойства на ароматите при тях са: противокашлично, отхрачващо, антисептично и противовъзпалително, успокояват и регулират дишането. При това се прилагат много малки дози от ароматите.
Начин на използване: инхалации през носа и устата, вътрешно приемане на тинктури, сиропи, отвари, намазване върху кожата на гръдния кош с масло и т.н.

При сърдечно-съдови болести ароматите повлияват бързо мъчителните симптоми:
намаляват (премахват) спазмите на кръвоносните съдове; въздействат върху абнормните фибрилации (включително сърдечните), а това има отношение към предотвратяването на рисковите ритъмни нарушения (камерно мъждеене, внезапна сърдечна смърт).
Определени аромати имат стимулиращо действие върху сърдечния автоматизъм, което допринася за поддържане на сърдечната честота в нормални граници и провеждането на импулсите по проводната система на сърцето. Ароматотерапията подобрява оросяването на тъканите и усвояването на кислорода.

Ароматите са доказали своето благоприятно действие и върху ендокринната система.
Те стимулират и нормализират хормоналната секреция, действат върху организма като растителни хормони. Затова имат широко приложение и в днешно време - при проблемния климакс и някои хормонални болести.
Съвременната фармацевтична индустрия все повече използва ароматите за създаване на растителни хормони, които не крият познатите странични действия на биологичните и синтетични препарати.

Като въздействие върху храносмилателната система
се използва решаващото възприемане чрез обонянието (с това започва храносмилането!). Ароматните вещества регулират отделянето на стомашните сокове и ензими, премахват спазмите, регулират отделянето на газове, премахват болките.
Ефектът се постига чрез: приемане на отвари и тинктури през устата; лечебни клизми, компреси върху корема и гръбначния стълб, масажи с ароматни масла на коремната област.

Ароматите имат интересно въздействие върху лимфатичната система:
увеличават броя на белите кръвни клетки и активизират антимикробното им действие, увеличават защитните сили на организма.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Медени сладки

Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...

Цветя за тъмните ъгли на стаята

За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...

Морковите за зимнина се засяват през юни

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. Морковите за зимнин...

Цветя за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Начало