Още рецепти » Венеция - най-красивият град

 Венеция - най-красивият град

Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици,както Венеция.Тя е била и си остава феномен - La Serenissima - Най-ведрата република. Венеция е застроена на 117 островчета и на територията й има около 150 канала и над 400 моста.

Туристическа информация

Във Венеция е трудно да се открие свободна стая,затова задължително си направете резервация.Тъй като цените са доста високи,можете да отседнете в общежития, за сравнително по-малко пари. Най-добре е да посетите Венеция през пролетта -тогава има по-малко туристи,а и миризмата от каналите не е толкова натрапчива. Тъй като тук не се използва традиционната система на номерация на улиците,нашият съвет е като пристигнете да се обадите в хотела си и да помолите подробно да ви упътят. Безплатната карта от туристическите бюра няма да ви ориентира, по-ефективни са подробните карти, които можете да си закупите навсякъде в града. Транспортът във Венеция се осъществява с т.нар.vaporetti (корабчета). Ако сте с кола, най-добре е да я оставите на закрития паркинг, построен на остров Тронкето, който е удобен, безопасен, разполага с достатъчно места и има удобни връзки с града.

Забележителности

Преди да посетите главните паметници,църкви и музеи на Венеция,хванете vaporetto №1 по Canale Grande. Насладете се на великолепните дворци от двете страни на канала и слезте на площад „Сан Марко”.

“Сан Марко” се намира в центъра на Венеция и е главният площад на града, наричан още “официалния салон на Европа”. В продължение на стотици години той е средище на политическия, религиозен и обществен живот на града. В началото на XII в. на днешното място на площада се е намирало поле с трева. В настоящия си вид той е оформен по случай срещата на папа Александър III с император Барбароса. На този площад са разположени и най-важните сгради във Венеция, които са диктували ритъма в ежедневието на венецианците – Дворецът на дожите, катедралата Сан Марко, Камбанарията, часовника и сградите на Новите и Старите прокурации. Две от най-старите кафенета във Венеция се намират тук – “Флориан” /открито през 1720 г./ и “Куадри”/любимо място на лорд Байрон/. Площадът, подобно на катедралата, носи името на светеца-покровител на града. В края му е оформена т.нар. “пиацета” – малкият площад, където се издигат две колони. На върха на едната колона е статуята на крилатия лъв на Сан Марко, а на другата – Св. Теодор – първият патрон на Венеция.

Специални предложения

Непременно посетете Дворецът на дожите и църквата Сан Марко, пийте кафе в някое от култовите заведения на площад „Сан Марко” и после дълго се разхождайте из околните квартали (sestieri), за да усетите колко красива и изкусителна е Венеция. Не пропускайте да преминете през Риалто – най-забележителния мост на града, а ако имате време, посетете църквите Санта Мария дела Салюте и Санта Мария Глориоса де Фрари.

Вечерта

Не пестете пари и завършете деня си с романтична вечеря в някое от многобройните ресторантчета, сгушени по тесните венициански улички.

Автор: Сара Ангелова

Представяме Ви:

Маратонките – удобства и проблеми

Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...

Вкусотии с доматен сос

Кюфтета с доматен сос Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен буль...

Домашните отравяния

Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск ...

Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...

Начало