Още рецепти » Крилце или кълка

 Крилце или кълка

Панирани крилца

Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.

Пилешките бутчета с млечен сос

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 4 с.л. олио, 50 г счукани бадеми, 3 скилидки чесън, 300 г пълномаслено кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. къри на прах, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме. Поръсваме ги с къри, червен и черен пипер, посоляваме и оставяме да престоят 5-10 минути. След това ги изпържваме от всички страни в сгорещеното олио. В сух съд запичаме на котлона бадемовите ядки за 2-3 минути. Нарязваме чесъна на ситно. Разбъркваме киселото мляко с чесъна, запечените бадеми и сол на вкус. С този сос заливаме изпържените бутчета.

Лионска яхния с пилешки крилца

Прoдукти: 16 пилешки крилца, 1 ч.ч. бяло вино, 3 скилидки чесън, 4 с.л. нарязан магданоз, 50 г краве масло, олио, сол, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Всяко крилце накъсваме на три и изпържваме в сгорещеното олио. Прибавяме чесъна и маслото и оставяме да поврят 15 минути. След това наливаме бялото вино, подправяме с черен пипер и сол на вкус и доваряваме. В момента на сервиране поръсваме наситнения магданоз.

Пикантни пилешки крилца

Прoдукти: 700-800 г пилешки крилца, 1 голяма глава лук, 1 ч.л. с връх лют червен пипер, 1 равна ч.л. сладък червен пипер, 150 г пушени гърди, 3-4 скилидки чесън, 1-2 ч.л.брашно, 2-3 с.л. течна сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гърдите много ситно и ги пържим в сух тиган. Щом се позапържат и пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязаните лук и чесън и ги разбъркваме с лютия пипер. Сипваме 2 с.л. вода и задушаваме, докато поомекнат. Прибавяме крилцата, разрязани на две и ги позапържваме. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Отделно размиваме брашното в сметаната и заливаме с тази смес омекналите крилца. Разпределяме ястието в чиниите за сервиране и поръсваме със запържения сладък пипер.

Пиле по нормандски

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 4 пилешки крилца, 40 г краве масло, 2 с.л. зехтин, 2-3 с.л. ябълкова ракия, 5-6 с.л. пилешки бульон, 1 сладка обелена и нарязана на кубчета ябълка, 5-6 малки главички лук, 1 стрък целина, нарязан на ситно, суха мащерка, 2 разбити жълтъка, 5 с.л. сметана, сол, прясно смлян черен пипер; за гарниране: 25 г краве масло, 1 сладка обелена и нарязана на парченца ябълка, захар за поръсване, стръкчета магданоз.

Нaчин на приготвяне: Пържим пилешкото в сгорещена смес от зехтина и половината масло. Щом поруменее, изливаме повече от половината мазнина и наливаме калвадоса. Фламбираме месото в тази смес на умерен котлон, като разклащаме внимателно съда, за да загасим пламъка. Заливаме с бульона и сваляме от котлона. Загряваме останалото масло и в него пържим до омекване (около 10 мин) ябълката, целината и лука. Поръсваме с мащерката. Връщаме пилешкото на котлона, прибавяме ябълковата смес, готвим още 5 мин, изключваме котлона, похлупваме съда с капак и оставяме така ястието около 50 мин. Разбиваме жълтъка със сметаната, слагаме го на горещ котлон 2-3 мин да се сгъсти, подправяме със сол и черен пипер. (Заливката трябва да остане топла, докато приготвяме гарнитурата. Затоплим ли я повторно, жълтъкът ще се пресече.) Загряваме маслото за гарнитурата и пържим поръсените със захар парченца ябълка, докато приятно се карамелизират. (Вместо ябълки можем да карамелизираме сладки и твърди круши.) Подреждаме пилето по чиниите, гарнираме, заливаме със соса и украсяваме с магданоз.

Пилешки бутчета във вино

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 2 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 1 стрък праз, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. розмарин, 1 ч.л. риган, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Натриваме пилешките бутчета със сол, черен пипер, риган, чесън и лимонов сок. Овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зеленчуците, нарязани на дребни кубчета, наливаме виното, слагаме розмарина, дафиновия лист и няколко зрънца черен пипер. Захлупваме и задушаваме 1 час на слаб огън.

Пилешки бутчета с наденички и боб

Прoдукти: 1 кг пилешки бутчета, 150 г пикантни наденички, 250 г бял боб, 400 г белени домати от консерва, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин, 2-3 с.л. брашно, 300 мл пилешки бульон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме зрелия фасул за 1 нощ в студена вода, след което го сваряваме. Овалваме пилешките бутчета в смес от брашното, черен пипер и сол и ги запържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме бутчетата и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Добавяме наденичките, нарязани на парченца, и пържим още 2-3 мин. После сипваме бульона и нарязаните домати, връщаме бутчетата, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 15-20 мин на тих огън. Накрая сипваме отцедения боб и задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Пиле с моркови

Прoдукти: 4 пилешки бутчета /около 1 кг/, 7-8 моркова, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. пилешки бульон, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В обилно намаслена тавичка разстиламе на равномерен пласт едро настърганите моркови. Върху тях нареждаме бутчетата, които предварително сме посолили и сме поръсили с лимонов сок. Слагаме маслото, нарязано на малки парченца, и заливаме с бульона. Покриваме тавичката плътно с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Накрая отстраняваме фолиото и запичаме 10 мин, за да се зачервят бутчетата.

Пилешки бутчета на фурна

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 40 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. На мястото на костите слагаме по парченце от маслото. Нареждаме бутчетата в намаслена тавичка и печем в силна фурна, като от време на време ги обръщаме. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме, докато кашкавалът се позачерви.

Пилешки бутчета по хърватски

Прoдукти: 8 пилешки бутчета, 3 глави чесън, 1 к.ч. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. сушен риган, 1 с.л. черен пипер, сол на вкус, 2-3 ч.л. ситно нарязан магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измиваме пилешките бутчета и ги нареждаме в тава. Печем в умерена фурна като междувременно приготвяме сос от счукания чесън, лимоновия сок, олиото, ригана, черния пипер и солта. Когато бутчетата са почти готови, ги заливаме със сместа. Връщаме във фурната за още 10 минути. Изваждаме, поръсваме с магданоз и ги сервираме горещи.

Пилешки бутчета с боб

Прoдукти: 400 г зрял боб, 400 г пилешки бутчета без кости, 60 мл олио, 2 глави лук, 2 големи домата, сол, 600 мл пилешки бульон (може и кубче).

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба във вода с щипка сол и го оставяме 1 нощ. Нарязваме пилешкото месо на парчета, лука – на ситно, а обелените домати – на кубчета. Изливаме водата на боба и сипваме нова. Варим го около 35 минути, после отцеждаме. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него пилешкото месо за 5 минути. Добавяме лука и готвим 5-6 минути. Сипваме доматите, разбъркваме и готвим на тих огън, докато течността се изпари. Прехвърляме всичко в тавичката заедно с боба, заливаме с бульона. Поръсваме със сол. Печем ястието 1 час в загрята до 180 градуса фурна.

Пилешки бутчета с ориз и зеленчуци

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 ч.ч. ориз, 60 г краве масло, 2 глави лук, 2 зелени камби, 3 домата, 1 лист целина, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме камбите на ивички. Обелваме доматите, почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на ситно. Магданоза и целината също нарязваме на ситно. Заливаме бутчетата с 4 ч.ч. вряла подсолена вода и ги варим, докато поомекнат. Слагаме в тавичка ситно нарязания лук и малко масло, сипваме 2-3 с.л. бульон, посоляваме на вкус и задушаваме във фурната. Когато лукът поомекне, прибавяме доматите, камбите, магданоза и целината. Наливаме 4 ч.ч. горещ бульон и прибавяме маслото. Кипваме сместа, прибавяме ориза, поръсваме с черен пипер и сол и нареждаме отгоре бутчетата. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Когато продуктите поемат напълно бульона, отстраняваме фолиото и печем още 10 мин.

Пилешки бутчета с плънка

Прoдукти:4 пилешки бутчета, 3 тънки филийки бекон, 1 глава лук, 2 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 180 г ориз, 150 г кафяв ориз, сол, черен пипер, олио

Нaчин на приготвяне: Внимателно обезкостяваме бутчетата като се стараем да не разкъсаме кожата. Слагаме всяко бутче между два найлона и много леко начукваме с дървено чукче. В сгорещена мазнина задушаваме 1-2 мин наситнените лук и чесън, прибавяме нарязания на тънки ивички бекон, готвим още 3-4 мин. Поръсваме с наситнената целина и сваляме от котлона. Смесваме двата вида сварен ориз, подправяме със сол, черен пипер и босилек и прибавяме поизстиналия лук. Разбъркваме добре плънката. Пълним вътрешността на всяко бутче, завиваме с кожата, за да се образува “пашкулче”, леко сплескваме и намазваме кожата с малко олио. Изрязваме от фолио по-широки ленти, намазваме ги с олио, всяка увиваме около края на бутчето и прищипваме с метално шишче или клечка за зъби, за да не се разтворят бутчетата при печенето. Редим ги върху решетката на фурната, която сме застлали с пергаментова хартия, под тях подлагаме тава и печем 40 мин на 180°С.

Пилешки бутчета с подправки

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 60 г краве масло, сокът от 1 лимон, 500 г сметана, 1/2ч.л. мащерка, 1/2ч.л. розмарин, 1/2 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме бутчетата в тавичка, посоляваме и напръскваме с лимоновия сок. Прибавяме маслото и покриваме тавичката с алуминиево фолио. Печем ги около 1 час в умерена фурна. Отстраняваме фолиото и поръсваме бутчетата със смес от червения пипер, мащерката, ригана и розмарина. Покриваме ги със сметаната и поръсваме останалата част от подправките. Запичаме още 15мин в умерена фурна. Поднасяме бутчетата, залети със соса, в който са се пекли.

Пилешки бутчета с пушено сирене

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 връзка пресен лук или 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън, 3 с.л. масло, 150 г пушено сирене, 200 г гъби, 3-4 с.л. сметана, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме тавата с масло и нареждаме пилешките бутчета. Прибавяме нарязаните на ситно лук, чесън и гъби. Заливаме с пилешки бульон до половината. Посоляваме, наръсваме с черен пипер и поливаме отгоре с разтопено масло. Запичаме в силна фурна, докато месото омекне. После покриваме с тънки филийки пушено сирене и печем още 10 минути, докато сиренето се стопи. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен магданоз.

Пилешки бутчета с шарен ориз

Прoдукти: 1 кг пилешки бутчета, 2 ч.ч. ориз, 2 моркова, 200 г консервирана царевица, 200 г консервиран грах, 2 глави лук, 2 кубчета пилешки бульон, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите, а лука нарязваме на полумесеци. Запържваме ги в олиото до омекване и прехвърляме в тава. Отгоре изсипваме отцедените грах и царевица. Измития ориз заливаме с гореща вода и оставяме за 30 минути да набъбне. Отцеждаме и го разпределяме върху зеленчуците. Осоляваме бутчетата и поръсваме с червен пипер, черен пипер и стрит пилешки бульон. Заливаме ги с 3-4 чаши топла вода. Покриваме тавата с фолио и печем в фурна на 250 градуса около 1 час и половина. Преди да извадим махаме фолиото и печем до зачервяване на месото.

Пилешки крилца с кашкавал

Прoдукти: 24 крилца, 140 г галета, 100 г мек кашкавал, магданоз, 1 ч.л. сол, черен пипер, суха люта чушка, 1 ч.л. чесново брашно, 200 г разтопено и охладено масло

Нaчин на приготвяне: Смесваме галетата, настъргания кашкавал, наситнения магданоз, чесновото брашно и 1 щипка от стритата лютата чушка. Разполовяваме крилцата по дължина, подправяме със сол и черен пипер и леко ги намазваме с масло. Овалваме ги в панировката и ги подреждаме върху решетката на фурната, която сме застлали с пергаментова хартия. Отдолу подлагаме тава, разпределяме върху крилцата маслото на люспи и печем 45 мин на 180°С.

Мариновани пилешки крилца

Прoдукти: 16 по-големи пилешки крилца, заедно с малка част от предницата, сол, черен и червен пипер, масло за намазване; за маринатата: 100 мл соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 4-5 счукани скилидки чесън

Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от изброените продукти. Крилцата натриваме леко със сол, черен и червен пипер и киснем в маринатата 3-4 ч. Отцеждаме. Печем крилцата на скарата 20 мин като ги обръщаме периодично и мажем с масло и марината.

Пилешки бутчета във винена марината

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1/2 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. вода, щипка сух босилек, щипка червен пипер, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: В широка тенджера върху котлона смесваме виното, олиото, водата и подправките. След като сместа заври, пускаме бутчетата, покриваме с капак и задушаваме за около 15мин. След това ги изваждаме, намазваме ги леко с олио и печем на силно сгорещена скара, докато се зачервят от двете страни.

Пържоли от пилешки бутчета с лимонов сок

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, сокът от 2 лимона, 4 с.л. краве масло, 1 щипка червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 суха клонка чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата, отстраняваме кожата и леко начукваме пържолите. Посоляваме, поръсваме черен и червен пипер и ги заливаме със сока от лимоните. Оставяме ги да престоят 4 часа в лимоновия сок, след което ги изпичаме на скара. Преди поднасяне ги поливаме с разтопеното масло. Пържолите стават по-пикантни, ако след като сложим подправките, ги намажем от двете страни със счукан чесън и ги оставим да престоят така преди печенето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да обзаведем трапезарията?

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Кожата в интериора

Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да ...

Болка в корема - сигнал за опасност

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – къс червеобразен израстък, свързан към началната част на дебелото черво в дясната част на корема. При животните апендиксът има съществена роля в смил...

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Начало