Още рецепти » Крилце или кълка

 Крилце или кълка

Панирани крилца

Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесваме брашното, солта, босилека и черния пипер. Отцеждаме добре крилцата и ги овалваме старателно в приготвената смес. Изпържваме ги от всички страни до златисто в сгорещеното олио.

Пилешките бутчета с млечен сос

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 4 с.л. олио, 50 г счукани бадеми, 3 скилидки чесън, 300 г пълномаслено кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. къри на прах, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме. Поръсваме ги с къри, червен и черен пипер, посоляваме и оставяме да престоят 5-10 минути. След това ги изпържваме от всички страни в сгорещеното олио. В сух съд запичаме на котлона бадемовите ядки за 2-3 минути. Нарязваме чесъна на ситно. Разбъркваме киселото мляко с чесъна, запечените бадеми и сол на вкус. С този сос заливаме изпържените бутчета.

Лионска яхния с пилешки крилца

Прoдукти: 16 пилешки крилца, 1 ч.ч. бяло вино, 3 скилидки чесън, 4 с.л. нарязан магданоз, 50 г краве масло, олио, сол, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Всяко крилце накъсваме на три и изпържваме в сгорещеното олио. Прибавяме чесъна и маслото и оставяме да поврят 15 минути. След това наливаме бялото вино, подправяме с черен пипер и сол на вкус и доваряваме. В момента на сервиране поръсваме наситнения магданоз.

Пикантни пилешки крилца

Прoдукти: 700-800 г пилешки крилца, 1 голяма глава лук, 1 ч.л. с връх лют червен пипер, 1 равна ч.л. сладък червен пипер, 150 г пушени гърди, 3-4 скилидки чесън, 1-2 ч.л.брашно, 2-3 с.л. течна сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гърдите много ситно и ги пържим в сух тиган. Щом се позапържат и пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязаните лук и чесън и ги разбъркваме с лютия пипер. Сипваме 2 с.л. вода и задушаваме, докато поомекнат. Прибавяме крилцата, разрязани на две и ги позапържваме. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме, захлупваме и задушаваме на умерен огън. Отделно размиваме брашното в сметаната и заливаме с тази смес омекналите крилца. Разпределяме ястието в чиниите за сервиране и поръсваме със запържения сладък пипер.

Пиле по нормандски

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 4 пилешки крилца, 40 г краве масло, 2 с.л. зехтин, 2-3 с.л. ябълкова ракия, 5-6 с.л. пилешки бульон, 1 сладка обелена и нарязана на кубчета ябълка, 5-6 малки главички лук, 1 стрък целина, нарязан на ситно, суха мащерка, 2 разбити жълтъка, 5 с.л. сметана, сол, прясно смлян черен пипер; за гарниране: 25 г краве масло, 1 сладка обелена и нарязана на парченца ябълка, захар за поръсване, стръкчета магданоз.

Нaчин на приготвяне: Пържим пилешкото в сгорещена смес от зехтина и половината масло. Щом поруменее, изливаме повече от половината мазнина и наливаме калвадоса. Фламбираме месото в тази смес на умерен котлон, като разклащаме внимателно съда, за да загасим пламъка. Заливаме с бульона и сваляме от котлона. Загряваме останалото масло и в него пържим до омекване (около 10 мин) ябълката, целината и лука. Поръсваме с мащерката. Връщаме пилешкото на котлона, прибавяме ябълковата смес, готвим още 5 мин, изключваме котлона, похлупваме съда с капак и оставяме така ястието около 50 мин. Разбиваме жълтъка със сметаната, слагаме го на горещ котлон 2-3 мин да се сгъсти, подправяме със сол и черен пипер. (Заливката трябва да остане топла, докато приготвяме гарнитурата. Затоплим ли я повторно, жълтъкът ще се пресече.) Загряваме маслото за гарнитурата и пържим поръсените със захар парченца ябълка, докато приятно се карамелизират. (Вместо ябълки можем да карамелизираме сладки и твърди круши.) Подреждаме пилето по чиниите, гарнираме, заливаме със соса и украсяваме с магданоз.

Пилешки бутчета във вино

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 2 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 1 стрък праз, 1 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. розмарин, 1 ч.л. риган, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Натриваме пилешките бутчета със сол, черен пипер, риган, чесън и лимонов сок. Овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме зеленчуците, нарязани на дребни кубчета, наливаме виното, слагаме розмарина, дафиновия лист и няколко зрънца черен пипер. Захлупваме и задушаваме 1 час на слаб огън.

Пилешки бутчета с наденички и боб

Прoдукти: 1 кг пилешки бутчета, 150 г пикантни наденички, 250 г бял боб, 400 г белени домати от консерва, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин, 2-3 с.л. брашно, 300 мл пилешки бульон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме зрелия фасул за 1 нощ в студена вода, след което го сваряваме. Овалваме пилешките бутчета в смес от брашното, черен пипер и сол и ги запържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме бутчетата и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Добавяме наденичките, нарязани на парченца, и пържим още 2-3 мин. После сипваме бульона и нарязаните домати, връщаме бутчетата, подправяме с черен пипер и сол на вкус, захлупваме и задушаваме 15-20 мин на тих огън. Накрая сипваме отцедения боб и задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Пиле с моркови

Прoдукти: 4 пилешки бутчета /около 1 кг/, 7-8 моркова, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. пилешки бульон, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: В обилно намаслена тавичка разстиламе на равномерен пласт едро настърганите моркови. Върху тях нареждаме бутчетата, които предварително сме посолили и сме поръсили с лимонов сок. Слагаме маслото, нарязано на малки парченца, и заливаме с бульона. Покриваме тавичката плътно с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Накрая отстраняваме фолиото и запичаме 10 мин, за да се зачервят бутчетата.

Пилешки бутчета на фурна

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 40 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. На мястото на костите слагаме по парченце от маслото. Нареждаме бутчетата в намаслена тавичка и печем в силна фурна, като от време на време ги обръщаме. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме, докато кашкавалът се позачерви.

Пилешки бутчета по хърватски

Прoдукти: 8 пилешки бутчета, 3 глави чесън, 1 к.ч. прясно изцеден лимонов сок, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. сушен риган, 1 с.л. черен пипер, сол на вкус, 2-3 ч.л. ситно нарязан магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измиваме пилешките бутчета и ги нареждаме в тава. Печем в умерена фурна като междувременно приготвяме сос от счукания чесън, лимоновия сок, олиото, ригана, черния пипер и солта. Когато бутчетата са почти готови, ги заливаме със сместа. Връщаме във фурната за още 10 минути. Изваждаме, поръсваме с магданоз и ги сервираме горещи.

Пилешки бутчета с боб

Прoдукти: 400 г зрял боб, 400 г пилешки бутчета без кости, 60 мл олио, 2 глави лук, 2 големи домата, сол, 600 мл пилешки бульон (може и кубче).

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба във вода с щипка сол и го оставяме 1 нощ. Нарязваме пилешкото месо на парчета, лука – на ситно, а обелените домати – на кубчета. Изливаме водата на боба и сипваме нова. Варим го около 35 минути, после отцеждаме. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него пилешкото месо за 5 минути. Добавяме лука и готвим 5-6 минути. Сипваме доматите, разбъркваме и готвим на тих огън, докато течността се изпари. Прехвърляме всичко в тавичката заедно с боба, заливаме с бульона. Поръсваме със сол. Печем ястието 1 час в загрята до 180 градуса фурна.

Пилешки бутчета с ориз и зеленчуци

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 ч.ч. ориз, 60 г краве масло, 2 глави лук, 2 зелени камби, 3 домата, 1 лист целина, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме камбите на ивички. Обелваме доматите, почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на ситно. Магданоза и целината също нарязваме на ситно. Заливаме бутчетата с 4 ч.ч. вряла подсолена вода и ги варим, докато поомекнат. Слагаме в тавичка ситно нарязания лук и малко масло, сипваме 2-3 с.л. бульон, посоляваме на вкус и задушаваме във фурната. Когато лукът поомекне, прибавяме доматите, камбите, магданоза и целината. Наливаме 4 ч.ч. горещ бульон и прибавяме маслото. Кипваме сместа, прибавяме ориза, поръсваме с черен пипер и сол и нареждаме отгоре бутчетата. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Когато продуктите поемат напълно бульона, отстраняваме фолиото и печем още 10 мин.

Пилешки бутчета с плънка

Прoдукти:4 пилешки бутчета, 3 тънки филийки бекон, 1 глава лук, 2 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 180 г ориз, 150 г кафяв ориз, сол, черен пипер, олио

Нaчин на приготвяне: Внимателно обезкостяваме бутчетата като се стараем да не разкъсаме кожата. Слагаме всяко бутче между два найлона и много леко начукваме с дървено чукче. В сгорещена мазнина задушаваме 1-2 мин наситнените лук и чесън, прибавяме нарязания на тънки ивички бекон, готвим още 3-4 мин. Поръсваме с наситнената целина и сваляме от котлона. Смесваме двата вида сварен ориз, подправяме със сол, черен пипер и босилек и прибавяме поизстиналия лук. Разбъркваме добре плънката. Пълним вътрешността на всяко бутче, завиваме с кожата, за да се образува “пашкулче”, леко сплескваме и намазваме кожата с малко олио. Изрязваме от фолио по-широки ленти, намазваме ги с олио, всяка увиваме около края на бутчето и прищипваме с метално шишче или клечка за зъби, за да не се разтворят бутчетата при печенето. Редим ги върху решетката на фурната, която сме застлали с пергаментова хартия, под тях подлагаме тава и печем 40 мин на 180°С.

Пилешки бутчета с подправки

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 60 г краве масло, сокът от 1 лимон, 500 г сметана, 1/2ч.л. мащерка, 1/2ч.л. розмарин, 1/2 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нареждаме бутчетата в тавичка, посоляваме и напръскваме с лимоновия сок. Прибавяме маслото и покриваме тавичката с алуминиево фолио. Печем ги около 1 час в умерена фурна. Отстраняваме фолиото и поръсваме бутчетата със смес от червения пипер, мащерката, ригана и розмарина. Покриваме ги със сметаната и поръсваме останалата част от подправките. Запичаме още 15мин в умерена фурна. Поднасяме бутчетата, залети със соса, в който са се пекли.

Пилешки бутчета с пушено сирене

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 връзка пресен лук или 2 глави стар лук, 5-6 скилидки чесън, 3 с.л. масло, 150 г пушено сирене, 200 г гъби, 3-4 с.л. сметана, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме тавата с масло и нареждаме пилешките бутчета. Прибавяме нарязаните на ситно лук, чесън и гъби. Заливаме с пилешки бульон до половината. Посоляваме, наръсваме с черен пипер и поливаме отгоре с разтопено масло. Запичаме в силна фурна, докато месото омекне. После покриваме с тънки филийки пушено сирене и печем още 10 минути, докато сиренето се стопи. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен магданоз.

Пилешки бутчета с шарен ориз

Прoдукти: 1 кг пилешки бутчета, 2 ч.ч. ориз, 2 моркова, 200 г консервирана царевица, 200 г консервиран грах, 2 глави лук, 2 кубчета пилешки бульон, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите, а лука нарязваме на полумесеци. Запържваме ги в олиото до омекване и прехвърляме в тава. Отгоре изсипваме отцедените грах и царевица. Измития ориз заливаме с гореща вода и оставяме за 30 минути да набъбне. Отцеждаме и го разпределяме върху зеленчуците. Осоляваме бутчетата и поръсваме с червен пипер, черен пипер и стрит пилешки бульон. Заливаме ги с 3-4 чаши топла вода. Покриваме тавата с фолио и печем в фурна на 250 градуса около 1 час и половина. Преди да извадим махаме фолиото и печем до зачервяване на месото.

Пилешки крилца с кашкавал

Прoдукти: 24 крилца, 140 г галета, 100 г мек кашкавал, магданоз, 1 ч.л. сол, черен пипер, суха люта чушка, 1 ч.л. чесново брашно, 200 г разтопено и охладено масло

Нaчин на приготвяне: Смесваме галетата, настъргания кашкавал, наситнения магданоз, чесновото брашно и 1 щипка от стритата лютата чушка. Разполовяваме крилцата по дължина, подправяме със сол и черен пипер и леко ги намазваме с масло. Овалваме ги в панировката и ги подреждаме върху решетката на фурната, която сме застлали с пергаментова хартия. Отдолу подлагаме тава, разпределяме върху крилцата маслото на люспи и печем 45 мин на 180°С.

Мариновани пилешки крилца

Прoдукти: 16 по-големи пилешки крилца, заедно с малка част от предницата, сол, черен и червен пипер, масло за намазване; за маринатата: 100 мл соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 4-5 счукани скилидки чесън

Нaчин на приготвяне: Приготвяме марината от изброените продукти. Крилцата натриваме леко със сол, черен и червен пипер и киснем в маринатата 3-4 ч. Отцеждаме. Печем крилцата на скарата 20 мин като ги обръщаме периодично и мажем с масло и марината.

Пилешки бутчета във винена марината

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1/2 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. вода, щипка сух босилек, щипка червен пипер, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: В широка тенджера върху котлона смесваме виното, олиото, водата и подправките. След като сместа заври, пускаме бутчетата, покриваме с капак и задушаваме за около 15мин. След това ги изваждаме, намазваме ги леко с олио и печем на силно сгорещена скара, докато се зачервят от двете страни.

Пържоли от пилешки бутчета с лимонов сок

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, сокът от 2 лимона, 4 с.л. краве масло, 1 щипка червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 суха клонка чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата, отстраняваме кожата и леко начукваме пържолите. Посоляваме, поръсваме черен и червен пипер и ги заливаме със сока от лимоните. Оставяме ги да престоят 4 часа в лимоновия сок, след което ги изпичаме на скара. Преди поднасяне ги поливаме с разтопеното масло. Пържолите стават по-пикантни, ако след като сложим подправките, ги намажем от двете страни със счукан чесън и ги оставим да престоят така преди печенето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да се дава ли флуор на децата?

В умерено количество флуорът влияе благоприятно както върху млечните зъби на децата, така и върху костната система на възрастните. Как действа? Противокариесната му роля е открита в началото...

Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно,...

Как се отглеждат висящи ягоди

Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригоде...

Как да избегнем конюнктивита?

На пръв поглед изглежда лесно – трябва да се стараем да пазим очите си от вредни въздействия. Да се работи при добро осветление, а при необходимост – да се използват специални защитни очила. През раб...

Начало