Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, замесваме средно меко тесто. Точим го на кора с 0,5 см. дебелина. Поръсваме със ...
Вегетариански деликатес Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол Нaчин на приготвяне: Изчистваме всички продукти, лука и магданоза наситняваме, а оста...
Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 ...
Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на приготвяне: Към пресятото брашно прибавяме меда, разтопен във водата, разтопеното мас...
Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплена вода. При непрекъснато бъркане с дървена лъжица или миксер сипваме пресятото с...
Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с разтопеното масло и го натриваме с черен пипер. Нарязваме картофите на по-едри пар...
Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, чубрица, сол. Нaчин на приготвяне: Посоляваме каймата и я смесваме с хляба, пре...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плънката, 1 к.ч. краве масло /или олио/ за поръсване на корите, 1 ч.ч. пудра захар. ...
Ванилен крем с какаов сос Прoдукти: 3 яйца, 100 г нишесте, 1 л прясно мляко, 1 непълна ч.ч. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар; зa соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. брашно. Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме ...
Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с м...
Мусака от картофи, ориз и домати Прoдукти: 1 кг картофи, 1 непълна ч.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 5-6 домата, 1 по-голяма глава лук, 3-4 с.л. брашно, 3-4 яйца, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 60-70 г настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, н...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от наличието на бензоена киселина. Затова обраните плодове се оставят да престоят 5-6 д...
Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен аромат. Захарността му е обикновено 10 %. Гроздето трябва да е добре узряло, напъл...
За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги варите. Поръсете захарта, захлупете и оставете черешите да престоят 10-12 часа. П...
За да направим сладко от рози, са ни необходими продукти в следното съотношение: на 400 г розов цвят – 1 кг захар, 1.5 ч.л. лимонтузу. Отрязваме долната част на листенцата и почистваме цветовете от тичинките. Намачкваме леко цветовете, претриваме ги с малко захар и оставяме да ...
Новогодишна питка Прoдукти: 800 г брашно, 2 яйца, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. захар, 1 изравнена ч.л. сол, 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното два пъти. Разбиваме киселото мляко със солта и содата. От ...
Продукти: • 2 тиквички • 600 г картофи • 150 г гъби • 300 г шунка • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 100 г настърган кашкавал • половин пакетче краве масло • 1 к.ч. прясно мляко • 1 с.л. галета • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязвам...
Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Отцеждаме сварения фасул и го намачкваме на пюре. Прибавяме ...
Банички с риба Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. топла вода, 15 г мая за хляб, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, сокът от половин лимон, 200 г рибно филе, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в 1 к.ч. топла вода и я оставяме да...
Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 непълна ч.л. сол и от него, олиото, оцета и 1 1/2 ч.ч. хладка вода замесваме тесто...
Баница с ориз Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 ч.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло. Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза, подсушаваме го и го изпържваме в сгорещеното олио до прозрачност. Отделно приготвяме сироп от захарта и 2 ч.ч. вода. Зал...
Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезко...
Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. После ...
Вино от трънки Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода. Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и заливаме смачканите плодове. Изчакваме 10 дни да премине ферментацията, прецеждаме и...