24.03.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Леска
Corylus avellana L.
Сем. Брезови – Betulaceae

Описание:

Многогодишен храст или ниско дръвче с височина до 4 м. Кората е пепеляво сива, гладка, покрита с лещянки. Листата са с къса дръжка, сърцевидно закръглени, неравномерно назъбени, а младите листа са окосмени. Цветовете са еднополови и еднодомни, като мъжките съцветия са цилиндрични увиснали реси, а женските цветове са разположени по два в пазвите на вътрешните люспи на пъпките. Плодът е едносеменен, вначалото зелено бял, а след узряването - вдървенял и кафяв. Цъфти м. февруари - април.

Разпространение:

Из храсталаците и широколистните гори до 1800 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събира кората на растението.

Бране и сушене:

Кората се бели през пролетта при започване на сокодвижението м. април - май. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 50°С. Изсушената кора е с кафявосив цвят, без мирис и с горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има пикочогонно, дезинфекционно и съдосвиващо действие. Употребява се при възпаление на простатата, разширени вени, вътрешни кръвоизливи, заболявания на отделителната система, жълтеница, болести на черния дроб и жлъчката. Подобно действие имат и листата на леската.

Рецепта 1

1 суп. лъжица ситно нарязани кори се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

2 суп. лъжици от листата се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023