24.03.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Овчарска торбичка
Capsella bursa pastoris Monch.
Сем. Кръстоцветни - Brassicaceae (Cruciferae)

Описание:

Едногодишно тревисто растение с право или разклонено стъбло, високо до 30 см. Приосновните листа са продълговати, ланцетни, пересто нарязани и с дръжка. Стъблените листа са дребни, стреловидни, последователни, неправилно нарязани и седящи. Цветовете са бели, събрани в гроздовидни съцветия, с четирилистно венче, четирилистна чашка и 6 тичинки. Плодовете са триъгълно клиновидни, сплеснати, наподобяващи торбички, с множество елипсовидни, светлокафяви семена. Цъфти м. юли-септември.

Разпространение:

Из пътищата, нивите, оградите и тревистите места до 2000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юли-септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка има зелен цвят, характерна миризма и слабогорчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има съдосвиващо, кръвоспиращо и запичащо действие. Тя регулира менструацията, свива периферните съдове, засилва съкращенията на маточната мускултура и понижава артериалното налягане. Употребява се при маточни кръвотечения в пубертета и климатериума, при кръв и уратни камъни в урината, кръвохрачене, разширени вени, атеросклероза, захарна болест и други.

Рецепта

2 суп. лъжици от билката се киснат 2 часа в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023