07.06.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Анасон
Pimpinella anisum L.
Сем. Сенникоцветни - Apiaceae (Umbelliferae)

Описание:

Едногодишно тревисто растение. Стъблото е кухо, набраздено, покрито с малки власинки и високо до 2 метра. Листата са простоперести, като долните са с дръжка, назъбени или врязани, яйцевидни, заострени или продълговати. Горните листа са пересто нарязани или триделни с линейно ланцетни дялове. Цветовете са без чашка, събрани в сложни 8 - 12 лъчни сенници. Венчелистчетата са бели, несраснали, с 5 тичинки. Плодът е продълговато яйцевиден. Цъфти м. май - юни.

Разпространение:

Отечеството му е Мала Азия. У нас е култивирано растение.

Употребявана част:

За медицински цели се събират семената на растението.

Бране и сушене:

Анасонът се жъне малко преди узряването на семената, след което се оставя да доузрее и се вършее, за да се избегне оронването им. Да се внимава преди жъненето да няма в нивата бучениш, чиито плодове приличат на анасоновите, но са силно отровни. Бученишът трябва да се махне преди жътвата. Изсушеният анасон е с жълтеникав или сиво-жълтеникав цвят, с характерна миризма и сладникав вкус.

Действие и употреба:

Анасонът има успокояващо, газогонно, пикочогонно и отхрачващо действие. Употребява се при кашлица, задух, за увеличаване млякото у кърмачките, смущение в храносмилането, при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Външно: При възпаление на очите - за компреси и промивки, както и за лапи при рани и циреи.

Рецепта

1 чаена лъжичка счукани плодчета се киснат 1 час в 500 мл гореща вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023