31.03.2023 година
1564339898.swf
Б
илки
Лавандула
Lavandula officinalis Ch. et Vill.(L. vera L., L. spica L.)
Сем. Устоцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Многогодишно тревисто разклонено храстче, достигащо на височина до 60 см. Стъблата са многобройни, четириръбести и коленчати. Листата са линейни, срещуположни и окосмени, надлъжно вгънати във форма на ладийка. Цветовете са синьовиолетови, събрани в класовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката е петзъба, окосмена и тръбеста, венчето е петлистно, тръбесто, с 4 тичинки. Плодът е четирисеменно орехче с лъскави черни семена. Цъфти м. юни - август.

Разпространение:

Култивирано у нас растение. Родината му е областта около Средиземно море.

Употребявана част:

За медицински цели се събират цветовете на растението.

Бране и сушене:

Цветовете се берат по време на цъфтежа м. юни - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушената билка е с розово-синьо-виолетов цвят, с приятна миризма и нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има антисептично, болкоуспокоително, пикочогонно и успокоително действие. Употребява се при мигрена, неврастения, сърцебиене, парализи, хистерия, безсъние, гастрит, газове.

Външно: За компреси при навяхване, отоци и рани.
Рецепта

1 суп. лъжица билка се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
24.05.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023