Козметични рецепти » Хубост от зеленчукова зимнина

 Хубост от зеленчукова зимнина

Приготвили сте зимнина за ядене? Отделете мъничка порция от някои зеленчуци и за вашата хубост. Зеленчуковата козметика през зимата е божи дар за кожата. Зеленчуците са натурални "козметици" - съдържат витамини, въглехидрати, желязо, минерални соли, растителни, хранителни и биологичноактивни вещества, незаменими за подмладяване на кожата. При това директно се всмукват от кожните клетки (при добре измито и подсушено лице) и бързо действат. Опитайте.

Кисело зеле - парижка маска

100 г листа от кисело зеле се наслагват гладко по лицето за 10-15 минути. Може и ситно надробено на кашица. Прилага се при мазна, загрубяла и нечиста кожа, блед маската, която се изплаква със студена вода, кожата се почиства и добива кадифена мекота.

Зелен грах - римска маска

Каша от 2 с. л. намачкан зелен грах (консервиран или слабо подварен) и 2 с. л. млечна суроватка (може и кисело мляко). Маската се оставя за 25-30 мин в легнало положение и се изплаква с хладка струя. Добре е за всяка кожа, особено за мазна и за кожа на диабетици (подхранва я).

Доматена маска

Лицето и шията се натриват с доматена каша или пюре (без подправки) около 10 минути. Тази маска основно почиства кожата, избелва потъмняла кожа и цветни петна, стяга разширените пори, обезмазнява кожата.

Маска от салатена салца (авторска)

Приготвена смесена салца от каша на пресни смлени домати (без люспите), настъргани зелени чушки и моркови, малко магданозени свежи листа, е отлично мазило за всеки тип кожа, хранителна, витаминозна, подмладяваща. При мазната и груба кожа може да бъде и малко подсолена. След сваляне се оставя да изсъхне. Сухата или застарена, с бръчици кожа се намазва с олио или зехтин след това. Прави се 2-3 пъти седмично.

Кисели краставички

Отцеждат се и се изплакват краставичките. Нарязват се на много ситно. Поставят се върху лицето за 15 минути. Да се пазят очите. Прилага се при мазна, пореста кожа. Маската премахва лъскавината и свива разширените пори.

Лютиви чушлета - при косопад

Консервирани чушлета се намачкват на рядка кашичка, която се втрива в корените на косите и престоява 15 минути, докато се появи лек сърбеж или топлина на кожата. Измива се с топла вода, а след това е добре да се намаже със зехтин с престой около 1 час. Внимание при алергиите.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Заредете несъвършенствата с чар

Морфопсихологията изучава характера на човека по лицето. Макар да не е точна наука, методите й успешно разкриват някои страни на нашата същност. Лицето се анализира обстойно от всички страни - костнат...

Всичко за ръцете

Изложени на агресии от всякакъв род, нашите ръце, при положение че не полагаме достатъчно грижи за тях, издайнически и безмилостно оповестяват годините ни на околните. За да противодействаме на необра...

Как да мием косата си

През древността жените се миели най-вече с хума (с нея и перяли) и така придавали на косата си по-голяма плътност и копринена мекота. През 15 век благодарение на откриването на сместа от сода и калиев...

Щастието – как да го постигнем?

Родени сме за щастие - това е безспорно, но защо тогава водим постоянна битка със себе си, със своята истинска същност? Защо робуваме на навици и предразсъдъци, които ни пречат да се възползваме от ра...

Начало