Кулинарни рецепти » Желе от консервирани плодове

 Желе от консервирани плодове

Продукти:

• 1 л вода
• 500 г захар
• 60 г желатин
• 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино
• 1 лимон
• 150 г каймак, подсладен с 50 г захар
• 1 кг плодове от различни компоти, предварително смесени

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина във водата за около 30 мин. Прибавяме захарта, сока и настърганата кора от лимона и 200 г от обелените плодове. При непрекъснато бъркане варим, докато се разтопи желатинът. След като кипне, отстраняваме от огъня и прибавяме виното. Прецеждаме през цедка, като внимаваме да не се смачкат плодовете, защото желето ще се размъти.

Вземаме подходяща форма и я слагаме в съд с вода и лед. Сипваме част от желето и въртим формата на всички страни, за да може сместа да покрие и облицова стените на съда, в противен случай при изваждане желето ще се разпадне.

На дъното на формата нареждаме един ред плодове. Сипваме малко желе и, когато замръзне, нареждаме втори ред плодове. Сипваме отново желе и така последователно слагаме плодове и желе, докато формата се напълни.

Напълнената форма оставяме да замръзне, потапяме за миг в гореща вода и обръщаме в широка чиния. Гарнираме с разбития подсладен каймак.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало