Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, атеросклероза, хепатит. Освен това прекрасно очиства кръвта от токсини, отстранява възпалителните процеси при различни заболявания на черния дроб и бъбреците, ставите и устната кухина.
Елексир на дълголетието
В този сок има лимонова киселина. Тя прекрасно утолява жаждата и отлично повишава тонуса на организма като абсолютно безвреден растителен биостимулатор. Богат е на минерални соли. В тях се съдържат всички компоненти, необходими за добро здраве и за дълъг живот. В частност калият и магнезият помагат на сърцето и съдовете, желязото подобрява кръвообращението, фосфорът стимулира работата на мозъка, калцият укрепва костно-мускулната система на гръбнака, дъбилните вещества противостоят на пародонтозата. А витамините В, РР, С, А са необходими на процесите на обмяната на веществата. Не на последно място наровият сок взема участие при формиране на кръвните клетки – еритроците, левкоците, тромбоцити.
Полезната кора
Не изхвърляйте кората на плода. Още от времето на Хипократ е известно, че в прясната или изсушена нарова кора се съдържат много витамини и лечебни вещества, които помагат при стомашни разстройства. Пригответе отвара от кората и пийте при нужда.
Важно!
Сокът от нар трябва да се разрежда с преварена вода. Напитката съдържа много киселини, които могат да раздразнят нежната слизеста ципа на стомаха, особено при гастрит и колит
Със сигурност ще бъдете по-здрави, по-жизнени и по-доволни от живота, ако поне веднъж дневно изяждате в прясно състояние или изпивате чаша сок от някой от безценните дарове на природата. Ананаси ...
От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...
В последно време нашумя поредната теза за храненето на човека, свързано с типа на кръвната му група. Според тази теория в храната се съдържат специфични протеини (белтъчини), наречени лектини, които, ...
Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...