Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености.
Златоперка
Поддържа паметта
100 г съдържат: 74 калории, 16 г протеини,1 г липиди. Постна и богата на фосфор (285 мг за 100 г), тя се препоръчва, когато човек се готви за изпит. Може да се консумира всеки ден.
Тон
Заздравява мускулите
100 г съдържат: 140 - 206 калории, 25 - 30 г протеини, 5 г липиди. Богата на протеини, изграждащи мускулатурата, тази риба съдържа желязо колкото месото. Да се консумира 1 - 2 пъти седмично.
Аншоа
За хубава кожа
100 г съдържат: 130 калории, 20 г протеини, 5 г липиди. Богата на желязо (3,3 мг за 100 г), аншоата съдържа и 0,15 мг витамин А, необходим на кожата. В нея има и ненаситени мастни киселини, полезни за мозъка. Консумира се 1 - 2 пъти седмично.
Калкан
За укрепване на костите
100 г съдържат: 65 калории, 15 г протеини, 0,5 г липиди. Най-немазната риба. Богата на калций (120 мг/100 г), може да се яде често. Препоръчва се на децата и жените в менопауза.
Треска
За строен силует
100 г съдържат: 70 калории, 18 г протеини, 0,7 г липиди. Най-полезната (след калкана) риба за хора на диета. Съдържа много протеини и може да се яде без ограничение в количеството.
Скумрия
Предпазва сърцето
100 г съдържат: 200 калории, 19 г протеини, 12 г липиди. Мазнините Омега-3 в скумрията намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Да се консумира 2 пъти седмично, като се редува с постна риба.
За лечебните свойства на омайничето е споменавал още Хипократ. Коренът има затягащо и болкоуспокояващо действие. Използва се при метеоризъм, болести на черния дроб, жлъчката, бъбреците, при бронхит, т...
За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...
Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...
Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...