Диетични рецепти » За ползата от рибата

 За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености.

Златоперка
Поддържа паметта

100 г съдържат: 74 калории, 16 г протеини,1 г липиди. Постна и богата на фосфор (285 мг за 100 г), тя се препоръчва, когато човек се готви за изпит. Може да се консумира всеки ден.

Тон
Заздравява мускулите

100 г съдържат: 140 - 206 калории, 25 - 30 г протеини, 5 г липиди. Богата на протеини, изграждащи мускулатурата, тази риба съдържа желязо колкото месото. Да се консумира 1 - 2 пъти седмично.

Аншоа
За хубава кожа

100 г съдържат: 130 калории, 20 г протеини, 5 г липиди. Богата на желязо (3,3 мг за 100 г), аншоата съдържа и 0,15 мг витамин А, необходим на кожата. В нея има и ненаситени мастни киселини, полезни за мозъка. Консумира се 1 - 2 пъти седмично.

Калкан
За укрепване на костите

100 г съдържат: 65 калории, 15 г протеини, 0,5 г липиди. Най-немазната риба. Богата на калций (120 мг/100 г), може да се яде често. Препоръчва се на децата и жените в менопауза.

Треска
За строен силует

100 г съдържат: 70 калории, 18 г протеини, 0,7 г липиди. Най-полезната (след калкана) риба за хора на диета. Съдържа много протеини и може да се яде без ограничение в количеството.

Скумрия
Предпазва сърцето

100 г съдържат: 200 калории, 19 г протеини, 12 г липиди. Мазнините Омега-3 в скумрията намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Да се консумира 2 пъти седмично, като се редува с постна риба.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Всичко за подправките

Някога тe стрували колкото златото, приписвали им какви ли не свойства, консумирали ги по-скоро като лекарство, а не като средство за подобряване вкуса на ястията. Днес подправките са загубили магичес...

Добри думи за лука

Можете дa не го обичате заради специфичния мирис и сълзотворния му ефект, но с нищо няма да промените факта, че навсякъде по света хората си хапват лук отдавна и не мислят да се отказват от този си на...

Дюля срещу безплодие

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

5 факта за ориза

За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичк...

Начало