Диетични рецепти » Люлякът ще ви спаси от главоболие

 Люлякът ще ви спаси от главоболие

Люлякът (Syringe vulgaris L.) е висок до 5 м храст, със срещуположни, целокрайни, яйцевидни, заострени листа с дръжки, дълги до 4 см. Цветовете са разкошни - многобройни, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е четиризъбеста. Венчето е тръбица с четириделна разперена коронка, виолетово, бяло или розово. Тичинките са две. Плодът е двугнезда кутийката. Цъфти през април-юни.
Среща се из сухите варовити и скални места до 600 м н. в. в цяла България.
За медицински цели се събират листата и цветовете на растението. Цветовете се берат по време на цъфтежа (април-юни). Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 градуса С. Изсушените цветове са бели, розови или виолетови, с приятен мирис и нагарчащ вкус. Листата се берат само по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилния до 45 градуса. Изсушените листа са зелени, без мирис и с горчив вкус.
Цветовете съдържат етерично масло, гликозиди, фарнезол, багрила, органични киселини, соли, витамин С и т. н. Листата съдържат витамин С, гликозиди, синигрин и др.
Билката има запичащо, потогонно и температуропонижаващо действие. Употребява се при задух, липса на апетит, диария. В народната медицина цветовете се използват при епилепсия, а листата - при малария.

Практични рецепти

• Ако ви заболи глава или ви мъчи гнойна рана, откъснете листенце от люляк, изплакнете го в чиста вода и го поставете върху болното място.
• При ревматизъм, шип на петата, отлагане на соли помага настойката от люлякови цветове. Изсушеният цвят се залива със спирт в съотношение 1:10. Настойката престоява 10 дни. Използва се за компреси и разтривания.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Диета при ревматизъм и остехондроза

За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечени...

Покълналите картофи крият риск

В тях се съдържа отровното вещество соланин. Ако някой има лошия късмет да консумира такива картофи, много скоро след това ще почувства гадене, ще му се иска да повръща, ще получи парене в гърлото, из...

Динята - полезна и вкусна

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Начало