Градина » От върха лесно става нов фикус

 От върха лесно става нов фикус

Класическа украса за хола или зимната градина е фикусът. Най-често се среща фикус еластика - импозантно растение с едри тъмнозелени листа. За да си отгледаме това растение или ако искаме да размножим вече отгледания, се изискват много малко усилия - най-лесно е да отрежем върха на някое клонче с едно-две листа и да го вкореним. Първо върху отреза се прави кръстовидно нарязване с дълбочина 1-2 мм. След това резникът се засажда в саксия с влажен пясък, която се покрива с буркан или с найлонов плик за поддържане на висока въздушна влажност. Листата се свиват като тръбичка, през която минава пръчка, за да прикрепя резника, докато се вкорени. Корените се появяват след около месец.
Вкореняването може да стане и в бутилка с вода, но има риск от загниване. Новото растение се засажда в малка саксийка - с диаметър 11 см. Почвата трябва да е съставена от равни части градинска пръст, листовка и добре узрял оборски тор.
До тригодишна възраст се пресажда ежегодно, като количеството на градинската пръст се увеличава.

Автор: Елена Христова

Представяме Ви:

Лещата обича лекия чернозем

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър п...

Подредете стайните цветя според изискванията им

Вече сте прибрали саксийните цветя в дома си. За да ги запазите дори и през зимния покой красиви, трябва да знаете техните основни изисквания към светлината, топлината и влагата. Обикновено напояванет...

За айвания не са подходящи високите места

Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Начало