Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части, а не тегловни, напр. кофа почва, кофа тор и кофа пясък. Не бързайте обаче да правите сместта по тази рецепта. Съотношението може да бъде съответно и 1:2:1 или 2:1:1. Песъчлива ли е почвата, количеството на пясъка може да бъде по-малко, дори излишно. Повече оборски тор се добавя, когато почвата е бедна. Освен това той я прави по-рохка и влагоемна, по-достъпна за въздуха. С тази цел се е наложила и употребата на торф. Макар той да не обогатява смеската с хранителни вещества, подобрява физичните й качества. Добавката на торф и пясък е особено наложителна, ако почвата е тежка и глинеста.
Най-подходящата почва за направа на смеската е глинесто-песъчливата чимовка, т. е. от затревени площи. Не бива да се използва пръст от градината или от места, където през последните години са отглеждани зеленчуци, защото носи заразата на различни болести. Затова използвайте пръст от мери и пасища. С мотика отстранете тревата, а почвата може да накопаете с права лопата или друг инструмент.
За да отстраните едрите примеси, почвата, тора и пясъка пресейте със сито с големи отвори, след което ги смесете. Смесването може да стане едновременно с пресяването.
През последните години времето ни поднася такива изненади, че не винаги можем да ви препоръчаме кога е най-точният момент за изнасянето на саксийните растения на свеж въздух. Трябва да имате предвид с...
Гледате доматеното растение нараства бързо, хабитусът му е мощен, стъблата са дебели. Листата му са тъмнозелени, едри, сочни, на върха му обаче са постоянно завити. Опитните градинари никак не се радв...
За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да...
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...