Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упорити. Размножава се както със семена, така и вегетативно чрез спящи пъпки, които се образуват по корените.
Поветицата развива главен корен, който достига дълбочина 2 м. Образува и голям брой странични хоризонтални корени, те прехвърлят няколко метра дължина. На известно разстояние от главния корен хоризонталните корени се извиват надолу и преминават във вертикални корени. На мястото на извивката се образуват спящи пъпки, от които се развиват издънки и т.н., докато в почвата се оплете гъста мрежа.
В един декар площ, силно заплевелена с поветица, се съдържат милиони спящи пъпки. Този плевел може да заплевели всички културни видове. Най-благоприятни условия за развитие намира в окопните култури и трайните насаждения.
Основен механичен начин за борба е методът на изтощаването. Затова там, където се появи, овощната градина или лозето трябва да се окопава 5 до 7 пъти в един сезон.
Този метод е по-ефективен при основната обработка на почвата за пролетните култури след ранни предшественици. При сухо лято се извършват две обработки - подмятане на стърнището и ранна дълбока оран. Ранната дълбока оран изсушава част от кореновата система на плевела.
Химичната борба трябва да се съсредоточи при основната обработка на почвата, когато се внасят се подходящи хербициди – глифозат например.
Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...
През топлите дни на ноември и декември все още можете да се заемете с резитбата на къпиновите храсти, от които сте прибрали плодовете. В зависимост от растежните особености къпиновите сортове се форми...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...
Без тази намеса на човека краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краст...