Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябълките увеличават теглото с 1-2% на денонощие, поради което никак не е желателно да се откъсват преждевременно.
При нормални условия беритбената зрялост настъпва при сортовете Златна пармена и Озарк голд между 25 август и 5 септември, а при Джонатан и Жълт белфльор – между 5 и 15 септември. Английска зелена ренета, Ландсбергска ренета, Канадска ренета и Скринянка стават годни за беритба между 10 и 20 септември. Тетовката, Бернската роза и Циганката се берат в периода 15-25 септември, а Златна превъзходна, Джонаголд, Глостер 69 и Златна дицова ренета – между 21 и 30 септември. След 25-ти започва беритбата на Муцу (Криспи), Мелроуз, Карастоянка, Бял зимен калвил и Айвания и продължава през октомври.
Халезията (Halesia caroliniana), известна още като кокичево дърво, е разпространена в горите на планинските склонове, по бреговете на реките във вид на дърво с височина до 12 м. Може да се види и като...
През март трябва да засилите вниманието си към опазване стволовете и основните скелетни клони на дърветата от слънчев пригор, тъй като слънчевите лъчи са вече много силни. Този пригор представлява ...
Чрез резитбите може да се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дръвчетата, а също и да се удължи плододаващият период. Сега е точното време за тези операции, но ефектът ще е поло...
Дървовидният домат е многогодишно растение от семейство Картофови. Вирее в условията на субтрипичен климат. Произхожда от Перу и Бразилия. Дървовидният домат е близък родственик на нашите домати и кар...