Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да се отглежда в определени природни, почвени и климатични микрорайони като Розовата долина, които у нас съществуват, както в никоя друга страна в света. В миналото България е била единствен доставчик на розово масло на световните пазари. От него се получават първокласните парфюми и други козметични продукти.
В градината е добре поне един храст маслодайна роза да ухае с неповторимия си аромат. Тя е многогодишно храстовидно растение и може да живее и до 50 години. Кореновата й система достига 4-5 м дълбочина. Надземната част е силно разклонена, израства до 2 м на височина. Цветовете са едри, розови, със силен и приятен аромат и цъфтят последователно от май и началото на юни.
Маслодайната роза е много взискателна към светлината и почвата. Най-благоприятни климатични условия за развитието й са местата, защитени от студените ветрове. Честите валежи и прохладното време през масовия цъфтеж (май-юни) увеличават и запазват етеричното масло. Липсата на роса намалява добива. Най-подходящи са дълбоките, леки, силно аерирани и богати на хумус и хранителни вещества почви. Да се избягват почвите с близко ниво на подпочвените води.
Ноември е най-подходящ за засаждане
Маслодайната роза се размножава само по вегетативен път. В миналото по стар български начин се използвали изкоренени розови храсти или части от тях. Най-подходящото време за засаждане е през ноември. Храстите на новите растения се оформят, като първоначално основните клони се подрязват на 3-4 пъпки, а от развитите от тях леторасти се оставят по два летораста.
При кършенето се премахват върховете на леторастите заедно с 5-6 до 8 междувъзлия на летораста. Това се прави обаче само на силни лози, за да се спре прекаленото изразходване на пластични вещества за ...
Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна рези...
Рано напролет кореноплодите на засетите предзимно моркови ще ви дарят с ценни за човешкия организъм вещества: каротин (провитамин А), витамини В, и В2 и минерални соли - желязо, калий, калций. Когато ...
Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него. Едногодишното растение обича прохладния и влажен кл...