Не е достатъчно само чрез редовно пръскане да я опазите от маната или от другите болести. Някои манипулации през юли допринасят много за удоволствието от набраните гроздове на десертните сортове.
Ако при зимната резитба сте натоварили асмата с повече плод, сега след прецъфтяването и оформянето на гроздчетата се налагат някои корекции. Премахнете недоразвити завръзите на слабите леторасти още в началото на развитието им. Може без страх да се лишите и от добре развиващите се, преценявате ли че са много. Така останалите ще са по-едри. Със същата цел си заслужава да проредите и зърната. Изрежете с остра ножичка, но с тъпи връхчета, неоплодените, дребните и деформираните зърна. Не се страхувайте да изрежете и някои от по-добрите – важно е гроздът да бъде по-рехав. Запазените зърна ще станат по-едри.
При асмите гроздовете провисват надолу и остават засенчени от буйно растящите леторасти с едри листа. Неогрявани от слънцето,те не натрупват толкова захари, колкото биха могли. Освен това влагата по тях се запазва по-дълго време, което пък води до опасно развитие на гъбните болести по лозата. Затова си заслужава да отделите малко време за съкращаване на колтуците около гроздове, като оставите по тях само няколко листа. Някои може и напълно да премахнете, ако са причина за силно сгъстяване. Важно е да осигурите достъпа на слънчевите лъчи до гроздовете. В това отношение много помага и прореждането на листата. Най-подходящият момент за такава корекция, като премахване на част от листата, е когато зърната на червените сортове започнат да се прошарват, а на белите да омекват. Към края на юли най-ранните десертни сортове започват да зреят.
Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...
Ако ягодовото ви насаждение вече застарява, добре ще е да го подновите. Това ще направите наесен. Хубаво ще е тогава да имате обезвирусен разсад, произведен в специализиран разсадник, но ако нямата та...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...
Крушовият пъпкопробивач е най-уязвим през септември, затова борбата с него се повежда през този месец – най-късно в началото на октомври. Това е така, защото начинът на живот на този неприятел е малко...