Градина » Правила за резитба на китайската роза

 Правила за резитба на китайската роза

За да цъфти изобилно, китайската роза, наричана още хибискус, при нашите условия се отглежда като силно разклоняващ се храст в саксии. За целта първата задължителна резитба се провежда, когато вкоренените резници са достигнали 25-30 см.

Премахнете връхчето!

Направете го без страх. Така се активизира развитието на пъпките в пазвите на листата, от които по-късно ще се оформят основните клонки на короната. Необяснимо е защо хиляди любители не смеят да сторят това. Вашият шанс е в това да се получат колкото се може повече разклонения.
В края на всяка зима трябва да се отрязват връхчетата на възрастните екземпляри. Цели се същият ефект - на всяка клонка да се развият по няколко едногодишни клончета, които всъщност са цъфтящи. При провеждане на тази резитба старайте се да оформите храс-тчето симетрично. Това ще наложи от едни миналогодишни клончета да отрежете по 1-2 см, а от други - до 20 или повече сантиметра. Така вашите растения винаги ще имат добър естетичен вид - правилна корона, като през цялото лято и част от зимата ще са отрупани с цветове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете лимона студоустойчив

Искате ли да си произведете лимон, който да гледате на открито, то тогава най-подходящата за тази цел подложка е от единственият листопаден и студоустойчив вид трилистния понцирус (Ponicirus trifolata...

Барбадоската череша не е само украшение

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Как да се спасим от черното краче?

Сега е времето, когато стопаните подготвят разсад за градината. Много често обаче той загива от коварна болест. Стъблото на поразените растения потъмнява около почвата и стръковете полягат. Описан...

Засейте сусама на слънчево място

Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...

Начало