Ако ще засаждате малини и къпини, захващайте се вече с подготовката на терена. Понякога тя отнема доста време. Зависи от конкретните условия. Има ли храсти, трябва да се изкоренят. Едрите камъни също трябва да се премахнат, да не говорим за остатъците от строителни материали. Наклонено ли е мястото, трябва да се предприеме терасиране. Впрочем, ако наклонът не е голям (8-15 градуса), не e нужно да се правят предварително тераси, а само да се засадят растенията напречно на наклона (по хоризонталата). С течение на времето терасите сами ще се оформят. Това са така наречените наорни тераси. При по-голям наклон се правят стъпаловидни тераси.
Свършите ли тази работа, може да се захващате с обработката на почвата. Преди това обаче разхвърляте по повърхността по 4-6 кг на квадратен метър оборски тор или компост. Ако при направата на терасите на повърхността е излязла и по-неплодородна почва, заслужава си да увеличите това количество. Към органичния тор добавете по 30-40 г суперфосфат и по 15-20 г калиев сулфат за всеки квадратен метър.
За да осигурите добро развитие на младите растения, обработвайте почвата дълбоко. Най-доброто решение е риголването на дълбочина 60 сантиметра, като направите така, че горният по-богат и обогатен с торовете почвен пласт да се разположи отдолу, т. е. на дълбочината, на която се развиват и корените на тези храсти, а долният да се настани отгоре. Това се постига, като предварително се изкопае канавка, която се запълва първо със съседния горен пласт, а върху него и с долния. Ако не риголвате, то поне се постарайте да обработите почвата колкото се може по-дълбоко – поне на 30-35 сантиметра. След обработката до момента на засаждането я оставете да уляга. И знайте, че колкото по-рано през септември направите това, толкова по-добре.
Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...
Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...
Фасулът се отглежда за храна на хората . За целта се използват като зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...
Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...